Stapel op voor de kleuterklas

Stapel op voor de kleuterklas

Stapel op is een nieuwe tool van Zwijsen vol  thema’s en activiteiten die je zelf kunt plannen voor je kleuterklas. Stapel op houdt alle doelen bij die je hebt aangeboden. Vooral het filteren op activiteiten vind ik erg handig!

In de de tijd van het ontwikkelen van het platform, mocht ik meekijken en feedback geven. Ik heb toen regelmatig tips gegeven hoe ik graag door zou klikken en welke functies ik wel en niet handig vond. Dat vond ik heel leuk om te doen! Daarom ben ik ook zeker wel enthousiast hoe Stapel op er nu uitziet. 

Voor meer informatie over Stapel op, kijk je hier

Stapel op: platform voor activiteiten in de kleuterklas

Stapel op is een online platform waar je als kleuterleerkracht zelf je kleuteronderwijs kunt samenstellen. Het bestaat eigenlijk uit een online bak/map of klapper (die je vast ook wel hebt gebruikt vroeger) met nu zo’n 400 activiteiten. Deze activiteiten worden ook regelmatig aangevuld. 

Stapel op

Als je de startpagina opent, kom je op de pagina inspiratie terecht. Hier vind je de nieuwe activiteiten die toegevoegd zijn die vaak ook passen wat speelt bij kleuters, zoals nu spullen verkopen op de vrijmarkt bij Koningsdag. Hieronder vind je de nieuwe stapels, zo vind je nu de stapel: In de lente de tuin in. 

Wat zijn stapels? 

Stapels kun je zien als een geheel thema die je in zijn geheel kan inplannen. Hier zit een logische volgorde in, maar je hoeft deze niet te gebruiken in je planning. Binnen die stapels kun je filteren op de ontwikkelingsgebieden; rekenen, taal, motoriek, kunstzinnige oriëntatie, wetenschap en technologie, oriëntatie op jezelf en de wereld en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook kun je filteren op soort activiteit: in de hoek, of met de klas. Onder het kopje doelen vind je welke doelen je binnen de stapel aanbiedt als je alle activiteiten plant. 

De activiteiten

Je kunt ook zonder de stapels te gebruiken filteren op activiteiten en/of op de meer dan 300 doelen die gebaseerd zijn op de SLO doelen. Veel leerkrachten filteren ook graag op ontwikkelingsgebied, zoals meetkunde bij rekenen als ze weten dat ze daar nog weinig van aangeboden hebben. Ik vroeg me ook meteen af of je als leerkracht tips kunt geven voor activiteiten, dat kan zeker. En of je zelf ook activiteiten kunt toevoegen. Dat is nu nog niet mogelijk, maar denken de makers wel over na. 

Stapel op kleuteronderwijs

Binnen  de activiteit kun je snel alles vinden: links staan de materialen, rechts de doelen. Eronder vind je alles wat je nodig hebt: voorbereiding, beschrijving, differentiatie, voorkennis activeren, samen leren (sluit aan bij directe instructie), woordenschat en tips voor de verwerking, zoals een windmeter maken bij deze activiteit. Rechts bovenin vind je wat je op het digibord kunt tonen. Ik zocht nog naar de functie om de les ook uit te kunnen printen. Soms zit het Digibord aan de computer vast en kun je de beschrijving er niet handig bij houden. Of wellicht de functie om een samenvatting van de les uit te printen? 

Stapel op

Ik vind het wel heel handig dat het systeem bijhoudt welke doelen je aangeboden hebt. Hiermee heb je snel overzicht en kun je dus ook op doelen zoeken die je nog niet hebt behandeld. Het scheelt een grote administratie die je zelf moet bijhouden. Ik ben benieuwd of er dan ook een functie komt om hier zelf doelen/lessen in te zetten, want ik blijf ook fan van zelf lessen ontwerpen naar aanleiding van de doelen. Met dit systeem kun je zelf lessen ontwerpen én lessen uit de activiteitenbak halen. 

Meer informatie over Stapel op hier

Dit is een #jufmaikead