Start schooljaar brief aan kind en ouders

Start schooljaar brief aan kind en ouders

Start schooljaar brief aan kind en ouders door Petra. In de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar op een nieuwe school hoorde ik dat sommige kinderen het wel heel spannend vonden. Wie was die nieuwe juf ook alweer? Vandaar dat ik vlak voor de start van het schooljaar een brief heb geschreven naar de kinderen (met foto). Deze brief heb ik via de mail verstuurd naar de ouders. Ook de ouders kregen direct een brief met groepsinformatie. Dit doe ik nu al een aantal jaar en zorgt voor een rustige start van het schooljaar.

Start schooljaar brief aan kind en ouders

Brief voor het kind

In de mail vraag ik aan de ouders of ze mijn start schooljaar brief aan hun kind willen voorlezen. Vervolgens geef ik ze mee dat in de bijlage groepsinformatie te vinden is. Een uitgewerkte brief voor het kind en de ouders zijn te downloaden en daarna aan te passen aan de eigen situatie. Zo kun je de ouders en het kind goed voorbereiden om voor het eerst naar school te gaan.

Beste kinderen van groep …,

De vakantie is alweer bijna voorbij. Wij hopen dat je een fijne zomervakantie hebt gehad. Afgelopen week hebben wij de klas klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. Alle tafels en stoelen staan klaar, maar ook de spullen die uitgedeeld moeten worden.

Naar binnen

Maandagmorgen mag je bij de kleuteringang naar binnen (en de rest van het jaar ook). De ingang van de klas is bij de kapstokken. Je had altijd een vaste plek om je jas op te hangen, maar nu mag je zelf een plekje kiezen. Zet je tas maar in de bak en hang je jas maar op.

In de klas

In de klas mag je je naamkaartje opzoeken. We hebben alvast een plek voor je bedacht. Het kan zijn dat we in de loop van de week wat gaan wisselen… Het is dus geen vaste plek, maar je start plek. Als je in de klas bent mag je tekenen over de vakantie, een boekje lezen of kletsen met je klasgenoten. Er ligt een kleurplaat voor je klaar. Als alle vaders en moeders weg zijn beginnen we het schooljaar met elkaar.

Wij hebben er zin in en zien jullie volgende week!

Nog een fijn weekend!

Groetjes,

Juf …

Start schooljaar brief ouders

De ouders krijgen van mij in een brief groepsinformatie, denk aan:

  • Leerkrachten: welke leerkracht staat wanneer voor de klas.
  • Schooltijden, ingang en inloop
  • Speelgoed en spullen van thuis
  • Verjaardagen
  • Gymnastiek
  • Communicatie en contact
  • Eventuele uitjes die al snel volgen en waar ouderhulp voor nodig is.
  • Klassenouder (of oproep voor)

Drie van die punten werk ik hieronder uit. Een aantal andere punten lees je in de download. De informatie is voor een groep 3, maar eenvoudig aan te passen naar andere groepen.

Lees ook: eerste schooldag: een brief voor de ouders 

Schooltijden en inloop

We willen het nieuwe schooljaar goed en op tijd beginnen! Om 8.30 uur start de les!

Tot de herfstvakantie is het inloop in de groep. Dit betekent dat u even mee mag in de klas. Op de tafels van de kinderen zal een opdracht liggen die u samen met uw kind kunt doen. Dit zijn ook opdrachten die zelfstandig uit te voeren zijn. U hoeft dus niet mee de klas in als dit niet lukt.

Eten en drinken mag in de koelkast in de klas opgeborgen worden. In het begin van groep 3 krijgen de kinderen ruim de tijd om te eten en te drinken.

Speelgoed en spullen van thuis

Tot de herfstvakantie hebben we op de eerste vrijdag van de maand een speelgoed dag (net als bij de kleuters). Daarna bouwen we dit af. Speelgoed van thuis mag op de overige dagen thuisblijven of anders in de eigen tas.

Verjaardagen

De verjaardagen vieren we met elkaar in de klas. Wij vinden het fijn als we van tevoren weten wanneer uw kind gaat trakteren voor zijn/haar verjaardag.

De brieven

Wil je ook een brief schrijven aan de kinderen en ouders voor de start van het nieuwe schooljaar? Hieronder vind je word-documenten die je aan kunt passen aan je eigen situatie.

Brief voor het kind – start schooljaar

Brief voor de ouders – start schooljaar

Wil je als ouder je kind goed voorbereiden op de start van het nieuwe schooljaar? Bekijk dan deze checklist.

Sturen jullie ook een brief voor de start van het schooljaar?

Afbeelding van Yuganov Konstanti/Shutterstock

Start schooljaar brief aan kind en ouders