Start schooljaar_ speciaal onderwijs

Start schooljaar: speciaal onderwijs

Start schooljaar: speciaal onderwijs door Shanon. Al bijna start het nieuwe schooljaar weer. De leerkrachten en leerlingen staan alweer te trappelen. Om het schooljaar in het speciaal onderwijs goed te starten is het van belang dat de randvoorwaarden op orde zijn doordat er structuur in tijd en ruimte wordt aangeboden.

Start schooljaar: speciaal onderwijs

Dagstructuur

Voor leerlingen in het speciaal onderwijs is het van belang dat er structuur in tijd en ruimte wordt aangeboden. Om deze structuur helder in kaart te brengen dienen de dagritmekaarten zo specifiek mogelijk weergegeven te worden. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs is het belangrijk dat de activiteit visueel wordt gemaakt. Dit visueel maken kan door middel van pictogrammen, ondersteunt met een korte tekst. De dagstructuur dient van boven naar beneden opgehangen te worden, waardoor de leerlingen in staat zijn orde aan te brengen in het dagprogramma.

Dagritmekaarten 1

dagritme 1

Download

Dagritmekaarten 2

Dagritme 2

Download

Hoeken

In veel kleutergroepen en soms zelfs in de middenbouw en bovenbouw wordt er gebruik gemaakt van hoeken. Hierbij pictogrammen van de diverse hoeken, zodat de leerlingen de juiste hoeken weten te vinden.

Hoeken

Download

Taken

Voor veel leerlingen in het speciaal onderwijs is het fijn om handelend bezig te zijn. De meeste leerlingen hebben dan ook geen moeite met taken. Om de taken visueel zichtbaar op te hangen wordt er gebruik gemaakt van pictogrammen en korte tekst. Waardoor de leerling in staat is om te zien welke taak hij of zij dient uit te voeren.

Taken

Download

Kapstok

Ook de kapstok is veelal een lastige situatie. Waar moet je, je jas ophangen? Waar hang je, je tas? Van wie is die plek? Om deze situatie te voorkomen zijn er kapstokkaartjes ontwikkeld, waardoor de leerling direct weet waar hij wat dient op te hangen.

Download

Meer informatie over de start van een nieuw schooljaar: