cultuuruitjes i.p.v. pretparken

Steeds meer scholen kiezen voor cultuuruitjes i.p.v. pretparken

(Door Danielle) De scholen gaan weer massaal op schoolreisje. Hyperende kinderen, tassen vol eten en drinken en ouders die het maar niks vinden hun kind los te moeten laten in grote bussen en pretparken. Steeds meer scholen kiezen tegenwoordig voor cultuuruitjes i.p.v. pretparken. Cultuur, natuur en educatieve uitjes. Uitjes waar kinderen wat van opsteken! Ik ben een groot voorstander!

Nieuwste trend 

“Steeds meer basisscholen kiezen bewust voor de nieuwste trend, educatieve- en cultuuruitjes i.p.v. pretparken” aldus Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De tijd van de pretparken is een beetje voorbij. Scholen willen hun leerlingen wat bijbrengen in de vorm van educatie, natuur en cultuur. Mooie herinneringen maken met een speurtocht in het bos, picknicken in een natuurpark, of een middagje museum om de kinderen iets te leren.

Lesprogramma

Scholen vinden het steeds belangrijker om aan een lesprogramma een activiteit of schoolreisje te koppelen. Hoe leuk is het als het bij de lesstof aansluit waar ze op dat moment mee bezig zijn. Kinderen zijn vaak extra geïnteresseerd, raken geïnspireerd en ze steken er gelijk een heleboel van op. Tegelijkertijd hebben ze leuke en interessante onderwerpen voor een spreekbeurt! Dat is waarom meer scholen kiezen voor cultuuruitjes i.p.v. pretparken.

Lees ook: 8 VRAGEN DIE DOOR MIJN HOOFD SCHIETEN OP DE OCHTEND VAN HET SCHOOLREISJE

Pretpark-gekkigheid 

Volgens Petra van Haren hebben de meeste kinderen alle pretparken wel gezien en is het niet spannend genoeg meer om daar heen te gaan, vandaar de keus voor educatie, natuur en cultuur. Onze kinderen hebben niet veel pretparken gezien en voorlopig houden we dat ook zo. De dames worden hier nog steeds erg blij van het bos, speeltuin om de hoek, natuurtuin en kinderboerderij. Dus het is wat mij betreft meer een kwestie van; doe je zelf aan al die pretpark-gekkigheid mee? En dan daarbij, als je nu in groep 5 al naar Duinrell of de Efteling gaat, waar ga je dan in groep 8 naartoe? Disneyland Parijs? In een pretpark valt weinig te leren wat mij betreft.  Pret en educatie gaan perfect samen dus laten we meer terug gaan naar de basis en kinderen kennis laten maken met wat er allemaal voor moois om ons heen is om van te genieten. Het hoeft niet groots, duur of massaal! Juist niet!

Lees ook: VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE

Wat zijn de alternatieven?

  • Een pluktuin waar kinderen zelf hun groente en fruit mogen plukken.
  • De (ezel) boerderij waar kinderen dieren mogen borstelen en verzorgen, tocht rijden met een huifkar en spelen in de speeltuin
  • Diverse musea waar ontzettend veel te zien en te doen is, ook voor oudere kinderen. Denk aan het Openluchtmuseum, Naturalis etc.
  • Natuurtuinen waar kinderen een rondleiding krijgen, mogen proeven van kruiden en planten en kunnen lopen op het blotevoetenpad. Vaak is er ruimte om te spelen, hutten te bouwen en te picknicken.
  • Puzzeltochten in het bos.
  • Kaasboerderijen
  • Kaarsenmakerij

Waar gaan jullie naar toe? 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock