Streetwise digitaal: verkeer in een game

Streetwise digitaal: verkeer in een game

Kinderen van nu zijn vaak helemaal weg van gamen. Dat kunnen we mooi gebruiken om de verkeersregels te leren, dacht ANWB. Zij maakten de uitgebreide digitale leerlijn Streetwise Digitaal voor groep 1 tot en met 8.

Tijdens de NOT liep ik langs de stand van de ANWB waar ik de digitale leerlijn verkeer mocht inzien. Het ziet er heel aantrekkelijk uit voor kinderen, ik denk dat ze het leuk vinden om te spelen terwijl ze dus ook van alles leren over het verkeer.

Streetwise digitaal: hoe werkt het?

ANWB Streetwise is uitgebreid. Het zorgt ervoor dat kinderen door middel van interactieve oefeningen op een speelse manier aan hun verkeerskennis werken. Je kunt de lessen als leerkrachten flexibel indelen. De lessen bestaan uit een klassikaal gedeelte, met instructie dus, en een deel (online) verwerking. Voor groep 1 t/m 4 zijn er klassikale lessen, voor groep 5 t/m 8 klassikale en individuele lessen (op de tablet).  De game kan ook in groepjes gespeeld worden, dus je hebt niet voor iedereen een device nodig. Via een online dashboard kun je de voortgang van de leerlingen volgen en je lessen voorbereiden. Dit werkt gemakkelijk en snel. Je kunt in het schooljaar ‘23-’24 gratis gebruik maken van Streetwise Digitaal, bekijk het hier.

Streetwise

Het Streetwise-programma is ontwikkeld met onderwijskundigen, educatieve auteurs, gedrag- en verkeersexperts, leerkrachten, ouders én leerlingen. Het zit educatief gezien goed in elkaar en het sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. In het spel moeten bijvoorbeeld ook eindbazen verslagen worden, zoals kinderen van veel games kennen.

De leerlijn gebruikt storytelling en gamification om de intrinsieke motivatie van leerlingen te verhogen. In de individuele lessen behalen de leerlingen hartjes en sterren door vragen juist te beantwoorden. Deze sterren tellen op tot een collectieve score voor elke klas. Jij bepaalt als leerkracht na hoeveel sterren de leerlingen een beloning krijgen en welke beloning dit is.

Streetwise

Het programma

De ANWB streeft naar 0 verkeersdoden in 2050. Daar past het Streetwise programma goed bij. Het complete Streetwise programma bestaat uit deze doorlopende digitale leerlijn, een verkeersweek per leerjaar, praktijklessen, en de Streetwise verkeersgame voor thuis. Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen gevaren nog niet goed inschatten. ANWB wil dat ‘elk kind veilig van A naar B’ kan in heel Nederland, want elk slachtoffer is er één teveel. Daarom onder andere deze leerlijn.

Streetwise digitaalStreetwise Digitaal

De doorlopende digitale leerlijn van Streetwise is een theoretische leerlijn over verkeer voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Allerlei onderwerpen komen aan bod, zodat leerlingen in groep 7 goed voorbereid zijn op het theoretisch verkeersexamen en na groep 8 alle theoretische kennis op zak hebben om veilig naar de middelbare school te kunnen.

Robin

Deze methode speelt zich af in de fictieve stad Streetwise. De stad bestaat uit allerlei verschillende buurten. Via zo’n buurt  open je met de klas een avontuur. Al deze avonturen beleeft jouw klas samen met hoofdpersoon Robin (expres genderneutraal). In elke buurt vind je twee lessen. In deze lessen leren de leerlingen samen met Robin van alles over het verkeer. De verhaallijnen gaan per bouw, deze verhalen kun je ook voor de verwerking met de klas bespreken. Om te zorgen dat leerlingen zich zo goed mogelijk met Robin kunnen identificeren groeit Robin mee met de leerlingen gedurende de leerlijn; van kleuter tot tiener. Deze Robin die mee verandert, krijgt dus ook steeds andere opdrachten die hij moet uitvoeren.

Streetwise

 

Gratis uitproberen

Je kunt Streetwise digitaal gratis uitproberen in schooljaar 2023-2024, bekijk de informatie hier. Je ontvangt dan de digitale leerlijn, Streetwise digitaal en een gratis app voor thuis, de Verkeersgame.

Dit is een #jufmaikead