Streven naar een doel en rust

Streven naar een doel en rust

Afgelopen week deed ik mee aan Hyrox, een loodzware fitness wedstrijd. Ik had er hard voor getraind, heerlijk om aan zo’n groot doel te kunnen werken. En ook een heel mentaal proces. Maar alles draait om balans, dus ik zorg er ook voor dat ik voldoende rust heb en ontspan. Deze balans kun je vertalen naar je werk als leerkracht.

Streven naar een doel en rust

Wat is Hyrox?

Aangezwengeld door de Dear Good Morning Community schreef ik me in voor Hyrox, in mijn eentje. Na jarenlang sporten zien als noodzakelijk kwaad, om gezond te blijven, ontdekte ik tijdens de lockdowns dat ik krachttraining en werken aan persoonlijke sportdoelen eigenlijk wel heel leuk vond. Ik besloot mezelf te testen en de trainen voor Hyrox. Samen met de community, heel fijn om te hebben, en de sportschool waar ik lid van ben, trainde ik hard voor deze wedstrijd.

Je doet acht fitnessoefeningen, waarbij je tussen elke oefening door 1km moet hardlopen. Echt enorm zwaar!

Hyrox

Belemmerende gedachten

In de aanloop naar de wedstrijd had ik veel belemmerende gedachten: kan ik dit wel? Sta ik niet enorm voor schut? Ga ik niet enorm af tijdens de race? De stemmetjes uit mijn jeugd kwamen terug, zowel van mezelf als van anderen. Want ik was altijd laatste bij gym, werd er bij korfbal vaak naast gezet (want te langzaam) en klom bij zwemmen op de middelbare school pas uit het bad als iedereen al lang en breed op het bankje zat, wat een afgang. Dus dacht ik dat het bij Hyrox ook weer zo zijn.

Streven naar een doel en rust

Streven naar doelen

Dus meedoen aan zo’n wedstrijd is niet alleen een fysieke overwinning, maar vooral mentaal. Ik moest dealen met die stemmetjes die zeiden dat ik het niet kon. Me erover heen zetten en me enkel richten op de race (en er ook nog een beetje van proberen te genieten, al vond ik dat best moeilijk). En ook weer achteraf wilde ik leren om echt trots te zijn op mezelf en niet meteen alweer een nieuw doel te stellen. Even pas op de plaats en genieten van het moment, daar worstel ik ook mee.

Rust

Maar als je traint voor een doel, heb je ook rust nodig. Sowieso kun je veel betere fysieke inspanning leveren als je goed slaapt (rond de 8 uur per nacht) en ook voldoende rust en ontspanning inbouwt in je leven. Dan hebben je spieren tijd om te herstellen en worden ze juist in rust ook sterker. Dus zorg ik dat ik veel lees, op de bank hang, mediteer en andere ontspanning zoek, zoals een wandeling of aan yoga doen.

Op school

En dan nu de vertaling naar je werk als leerkracht voor de klas. Ik noem lesgeven ook wel eens topsport. Je bent continu AAN, je kunt geen moment verslappen. Zeker bij drukke groepen, dan kun je soms niet eens naar de wc… Rust en ontspanning is broodnodig om te kunnen presenteren in de klas. Want dat is zwaar je lijf én je hoofd. Je moet constant beslissingen nemen, de hele dag door. Dus pauze nemen op school, het liefst tijdens je lesdag, maar zeker ook erna, is echt nodig om erna weer te kunnen presteren. Dat geldt ook voor thuis: je hebt rust en ontspanning nodig om de volgende dag weer op je best te kunnen lesgeven. Dus niet tot ‘s avonds laat nog nakijken of voorbereiden, de avond is voor jou! Voor sport, lezen of andere ontspanning. Net zoals dat je lijf rust nodig heeft na het sporten, heeft het ook ontspanning nodig na het lesgeven.

Het is het verschil tussen de DOE-modus waarin je streeft naar een bepaald (persoonlijk) doel en de ZIJN-modus waarin je niet streeft en je volledig kunt ontspannen. De DOE-modus is dus ook prima, als je ook maar de ZIJN-modus kunt opzoeken.

Dus na mijn Hyrox-dag heb ik amper wat gedaan. Beetje gewandeld voor zover dat kon met stramme spieren en verder op de bank heel veel gelezen, heerlijk! Zou je ook eens moeten doen ;).

Ook leren om tijd voor jezelf te pakken?

Bekijk dan de cursus Houd tijd over. Omdat ik in een goede bui ben vanwege de wedstrijd, nu deze herfstvakantie-voor-midden-en-zuid voor maar €14,95