Super Chill: gratis energizers en rustmomenten

Super Chill: gratis energizers en rustmomenten

Tegenwoordig mediteer ik elke (doordeweekse) dag en volg ik de opleiding Mindfulness en Compassie Coach. Hierdoor sta ik veel meer in het hier en nu en kan ik goede keuzes maken in wat voor mij belangrijk is, maar ook voor mijn (inval)klas. Super Chill probeert ook bij te dragen aan het mentale welzijn van kinderen, maar ook specifiek voor jou als leerkracht met hun gratis app.

Super Chill: gratis energizers en rustmomenten

Wat is Super Chill?

Als ANBI stichting (een stichting die het algemeen maatschappelijk nut dient) is Super Chill gericht op het verbeteren van het mentale welzijn van kinderen en leerkrachten. Daar valt dus onder andere de geheel gratis app onder. De stichting draait volledig op donaties én maakt dus ook geen winst.

Waar waarom?

Via de Super Chill App met klassikale oefeningen, gebaseerd op mindfulness en yoga technieken, leren kinderen sociale en emotionele vaardigheden. Ook krijgens ze handvatten om met stress om te gaan op school. Daarnaast is ook het doel de werkdruk van leerkrachten aan te pakken. Dat past natuurlijk helemaal in mijn straatje met de cursus Werkdrukverlichting die ik geef. Het welzijn van leerkrachten én kinderen staat dus voorop. Want gelukkige leraren betekent gelukkige kinderen ;). Waarom mediteren zo goed is, lees je in het blog dat ik daarover schreef.

Hoe werkt het?

Je download de app Super Chill handig via de site,of de appstore. In de app vind je laagdrempelige oefeningen voor in de klas, te koppelen aan je digibord. De onderwerpen zijn verschillend. Je kunt ten eerste kiezen uit voor jezelf of voor de klas. Vervolgens zie je allerlei oefeningen op thema – die zijn uitgekozen samen met meer dan 100 leerkrachten: kick-start de dag, stressmomenten, moeilijke wisselmomenten, of als er geen fut is. Daaronder vind je ook weer verschillende oefeningen: energizers met veel beweging en slow down oefeningen om juist weer rustig te worden, oefeningen die je kinderen leert met emoties omgaan of te visualiseren, of juist om samen te werken. Net wat je nodig hebt. De oefeningen komen van verschillende achtergrond: mindfulness en yoga, maar zijn soms juist ook met extra beweging.

Super Chill: gratis energizers en rustmomenten

Kan het ook in de klas?

Het handige is dat je het ook op het digibord kunt afspelen! Je gaat naar superchill.web.app en krijgt daarmee de code om de app gemakkelijk op het digibord af te spelen. Zo kun je de hele oefening met je klas doen, hoppa, gestreamed vanaf je eigen telefoon. Je kunt er ook voor kiezen om de app te downloaden op een device van de kinderen en ze alleen of in een groepje een oefening te laten doen. Zelf kun je de app ook gebruiken wanneer je wilt. En als extra spelelement kun je punten halen na de oefeningen en zo ook specials ontsluiten en sparen voor leuke extra’s.

Super Chill: gratis energizers en rustmomenten

Wat vind ik?

Brrr, yoga, dacht ik altijd. Ik had er beelden bij van harde matjes tussen de waxinelichtjes en wierook en dan met z’n allen chanten. Dat kan, als je het fijn vindt, maar niks voor mij. Ik doe veel aan krachttraining en sinds een maand doe ik één keer per week yoga om mijn spieren flexibel te houden. En dat is hard werken hoor! Met de Super Chill app kun je ook wat korte yoga oefeningen doen om even wat rust te pakken of juist als energizer om de dag vol energie voort te kunnen zetten.

Dat vind ik er wel heel fijn aan, het is laagdrempelig. De oefeningen duren zo’n 2 tot 6 minuten. Ideaal als tussendoortje voor de klas en handig om je leerlingen makkelijk toegang te geven tot dit soort vaardigheden. Voor mij als geoefende, zijn de meditaties voor mezelf juist wat te kort. Ik mediteer liever langer en dan voor schooltijd. Als ik even een rustmomentje zoek, let ik snel op mijn ademhaling, omdat ik dat heb geleerd bij de cursus.

Maar als je het nog niet zo kent, zijn de korte oefeningen ideaal om te beginnen met mediteren. Zo kun je ontdekken wat het is en wat het voor je kan doen. Want ik hamer altijd op pauze nemen, ook om erna weer effectief te kunnen werken.

De oefeningen zijn om te luisteren en in beeld. Met de klas vind ik het fijn om het beeld aan te zetten, dat geeft mij een moment van rust en ik kan goed rondkijken wat er gebeurt. Als ik zelf mediteer, doe ik dat liever alleen met geluid.

Ik hoop dat er nog veel oefeningen voor leerkrachten zelf bijkomen, want dit zijn er een stuk minder dan voor de klas. Juist zo belangrijk om zelf te oefenen, zodat je die rust ook weer kunt overdragen naar je klas. En van mij mogen ze dan wel wat langer ;).

Meer informatie over de app, vind je op de site van Super Chill. 

Dit is een #jufmaikead