Talenten in de klas

Talenten in de klas

Door Anne. In een klas vol met kinderen die de lat hoog leggen voor zichzelf maar ook voor anderen is het belangrijk dat we elkaars talenten zien en waarderen. Iedereen heeft een talent, iets waar je extra goed in bent. Hoe mooi is het om samen deze talenten te ontdekken en zichtbaar te maken in de klas zodat je elkaar kunt helpen je talenten te versterken. 

Talenten in de klas

Wanneer is iets een talent?

Een talent is volgens de Dikke van Dale een natuurlijke begaafdheid (aanleg), iets wat je heel goed kunt. Tekenen, voetballen, rekenen, maar ook behulpzaam zijn, goed luisteren en creativiteit kunnen talenten zijn. 

Talent zichtbaar maken

“Talent can’t be thought, but it can be awakened.”

Je kunt op diverse manieren de talenten van de kinderen in de klas zichtbaar maken.

Talentenmuur

Maak van een muur, prikbord of deur de talentenmuur van de klas. Dit wordt een verzamelplek van alle talenten in de klas en zo worden deze zichtbaar voor iedereen.

Geef alle kinderen ter inspiratie een lijst met daarop verschillende talenten/kwaliteiten. Zorg ervoor dat er op die lijst ook vrije ruimte is om zelf iets in te vullen. Laat de kinderen eerst zelf aankruisen waar ze goed in zijn en daag ze uit daarna hun ouders en bijv. een klasgenoot te vragen hetzelfde te doen. Sommige kinderen vinden het lastig om hun eigen talenten te zien en een ander vragen kan je helpen je eigen talenten te ontdekken.

Top 3

Vanuit die mooie lijst met allemaal talenten maken de kinderen vervolgens een eigen top 3. Op welke talenten zijn ze het trotst? Deze top 3 vormt een mooie start voor de talentenmuur.

Foto

Vraag alle kinderen een foto te maken/mee te nemen waarop ze met een van hun talenten bezig zijn en laat de kinderen deze ophangen.

Naam

Vervolgens laat je de klas op een half A4tje hun naam in dikke letters schrijven. Waarbij ze de letters vanuit hun talenten versieren. De namen worden natuurlijk bij de foto’s gehangen.

Gedicht

Je kunt iedereen ook een kort gedichtje laten maken van hun talent. Bijv een elfje waarbij het eerste woord één van je talenten is.

Spirit animal

Kies een dier dat bij jou past en teken dit dier zo mooi mogelijk op een blad. Leg uit waarom dit dier bij je past, welke kwaliteiten/kenmerken komen overeen?

Totempaal van jezelf

Je ontwerpt een totempaal van jezelf. Elk element van je totempaal komt overeen met een van je kwaliteiten, talenten en eigenschappen. Je kunt de tekening op de talentenmuur hangen of je maakt een versie van hout of klei.

Dit ben ik - koffer

In de klas heb ik een klein koffertje staan; het dit ben ik-koffertje. En dit koffertje gaat elke week met een ander kind mee naar huis. Thuis wordt het koffertje gevuld met spullen die iets over het kind vertellen. Alles mag erin gestopt worden zolang het maar in het koffertje past. Met de spullen uit dit koffertje presenteren kinderen zichzelf in de klas.

Talentenbingo

De leerkracht maakt een bingo met verschillende talenten. Je kunt dit natuurlijk ook de kinderen in de klas zelf laten doen. Speel de bingo met de kinderen en kom erachter welke talenten er in de klas zijn.

Complimentenlijst

De hele klas plakt een half gekleurd A4’tje achterop zijn/haar rug. Schrijf met een stift complimenten op elkaars blad. Aan het einde heb je een mooie verzameling complimenten.

Workshop talent

Organiseer een talentenmiddag waarop de kinderen een workshop mogen geven vanuit hun talent. Dus bijvoorbeeld een workshop realistisch tekenen, gitaarspelen, complimenten geven, voetballen, luisteren.

Met het team

Je kunt bovenstaande activiteiten natuurlijk ook met het team doen. Zo leer je elkaar en jezelf weer wat beter kennen. Hier vind je nog een aantal aanvullende activiteiten voor met het team.

 

Talenten van kindern; Hoe benut je al het talent in de klas?

Uitgelichte Afbeelding van Sida Productions/Shutterstock