Teleurgesteld of doet hij wat hij kan?

Teleurgesteld of doet hij wat hij kan?

Vandaag keek ik een stuk van het debat met minister Slob van onderwijs. Er speelt ontzettend veel in het primair onderwijs en de teleurstelling van mijn collega’s was heel duidelijk te merken, en terecht. Ik ben ook teleurgesteld, maar heb ook het idee dat hij doet wat hij kan. 

In gesprek

Laat ik voorop stellen dat ik het in ieder geval heel netjes vindt dat minister Slob nu met leerkrachten en ook regelmatig met het PO front om tafel zit. Zij zijn het die het moeten doen in de klas en waar dit verhaal ook helemaal om draait. Niet alleen met bestuurders om tafel, maar juist met de mensen die in het vak zitten. Wij hebben de kennis.

Ik denk dat voormalig staatssecretaris Dekker hier behoorlijk wat steekjes heeft laten vallen. Natuurlijk kwam hij bij mij in de klas, maar dit was pas aan het einde van zijn carrière. Ik kan me niet van het idee ontdoen dat hij alleen op excellente scholen of scholen met een streepje voor kwam kijken en weinig wist over hoe het er echt aan toe gaat in het primair onderwijs. Een dag meedraaien in het regulier onderwijs en al mijn collega’s horen, is toch echt andere koek. En om dat als een van de laatste dingen van je carrière te doen, zet niet veel zoden aan de dijk.

Heel fijn dat minister Slob zelf ook met zijn voeten in de klei heeft gestaan.

Lees ook: SANDER DEKKER BIJ JUF MAIKE IN DE KLAS

PO in actie

Ik vind het super dat er zo’n revolutie is ontstaan door PO in actie. Ik denk dat dit heel belangrijk was en is voor onze toekomst als leerkracht en het primair onderwijs. Het lijkt alsof de bonden hebben liggen slapen en niet goed door hebben gehad wat de noodzaak en de problemen waren in het primair onderwijs. Ze hebben er wat mij betreft ook niet genoeg aan gedaan. Het komt op mij over als  weinig actie. Tot nu, want nu moeten ze wel.

Hij doet wat hij kan

Toch heb ik het gevoel dat minister Slob doet wat hij kan. Hij is niet in zijn eentje het kabinet. Het geld dat beschikbaar is gesteld, komt van alle partijen. Aan minister Slob wel de taak om aan het kabinet onze zorgen en teleurstelling door te geven. Ik denk dan ook dat het staken op 12 december door zal gaan. Het kabinet en de hele Tweede Kamer moet doordrongen worden van de noodzaak. Het gaat tenslotte om onze kinderen!

Onze kinderen die niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen, omdat klassen vaak uit 34 leerlingen bestaan, er veel zorg in de klas is zonder de extra beloofde handen, leerkrachten opgebrand raken door de hoge werkdruk en bovenal niet het salaris ontvangen dat ze verdienen. Laten we alsjeblieft voor onze belangen, maar zeker van die van de kinderen opkomen!

Debat

Je kunt het debat terugkijken op YouTube.

Wat vond jij van het debat? 

BewarenBewaren