Temperamentvolle kinderen genieten intens

Door Danielle. Temperamentvolle kinderen zijn ook kinderen. Kinderen met “bijzondere” eigenschappen. Ze zijn ontzettend gevoelig, opmerkzaam, hebben een flinke eigen wil en beleven alles intens. Ze kunnen zich perfect verplaatsen in gevoelens van anderen en genieten enorm van alles wat ze beleven maar… er zit ook een keerzijde aan de medaille.

Temperamentvolle kinderen

Emoties 

Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin door te drijven, worden soms volledig overmand door emoties en kunnen veel hinder ondervinden van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Door veel indrukken kunnen huil- en driftbuien ontstaan maar als je een temperamentvol kind daarin goed begeleidt en laat voelen dat je er voor hem of haar bent verdwijnen de huil- en driftbuien meer naar de achtergrond.

Begeleiden

Maar wat is goed begeleiden? Er zijn zeker goede richtlijnen voor het begeleiden van temperamentvolle kinderen maar ook die zullen niet altijd de juiste uitwerking hebben zoals in de boeken beschreven staat. Het zijn moment opnames en de situatie hangt af van alle factoren die je maar bedenken kan. Elk kind is uniek in zijn soort en de juiste opvoeding en begeleiding is in zijn soort juist weer uniek! Positief blijven werkt en laat ze voelen dat ze met hun frustraties en verdriet altijd bij jou terecht kunnen.

Overprikkeling

Temperamentvolle kinderen kunnen snel overprikkeld raken door bijvoorbeeld veel drukte om hen heen en hebben dan soms juist sterke behoefte aan rust. Geef ze de ruimte en gun ze dat rustmoment. Daar worden zij, en ook zeker jij, blij van. Temperamentvolle kinderen voelen zich verbonden met alles en iedereen, willen samen dingen ondernemen, iedereen het naar de zin maken en vragen vaak bevestiging. Dat kost natuurlijk ook ontzettend veel energie!

Grenzen aangeven

Een temperament vol kind houdt het liefst zelf de touwtjes in handen hebben en bepaald graag wat er gebeurt. Tja…dat gaat dus niet altijd! Ze moeten weten hoe ver ze kunnen gaan door als ouder grenzen aan te geven zonder teveel “macht” op ze uit te oefenen. Ook al is dat soms best pittig en gaat af en toe gepaard met flinke tegenwind. Het is handig ze meerdere keuzes te bieden en met ze te overleggen waardoor ze zich begrepen voelen. Maar tot op een bepaalde hoogte naar mijn mening! Het moet geen “discussiëren” worden met je peuter of kleuter!

Liever geen verrassingen 

Temperamentvolle kinderen houden niet altijd van leuke en spontane verrassingen. Zelfs niet als ze heel leuk zijn! De kinderen raken van slag als het niet het idee is wat ze voor ogen hadden. Soms is het handig om dingen vooraf te vertellen maar het werkt ook niet altijd. Het blijft zoeken naar de juiste balans! Ga op je gevoel af en geef en gun je kind(eren) de tijd en laat ze losjes vieren zodat ze hun eigen grenzen kunnen opzoeken en bepalen, ze zullen intens genieten!