Tentoonstelling Nederland is een feest!

Ik ben dol op het boek Nederland van Charlotte Dematons en Lemniscaat. In Kasteel Groeneveld in Baarn is een tentoonstelling rondom het boek Nederland. En ik ben er geweest. Lees meer over de tentoonstelling Nederland is een feest!

Het kasteel zelf is al prachtig om te bezoeken. Je kunt uren wandelen in de tuinen rondom het paleis.
Zeker mooi in de lente.

Tentoonstelling Nederland is een feest!

De tentoonstelling begint met de originele prenten. Bij elke prent schreef Charlotte Dematons iets over het ontstaan van de illustratie.

Boven in het kasteel is de speelzolder. Hier komen de prenten tot leven. De kinderen kunnen allerlei (interactieve) spelletjes doen die gemaakt zijn van de illustraties uit het boek Nederland.

Figuren uit Nederland

De speciale figuren die op elke plaat terug komen staan hierbij centraal.

De spelletjes

Twister Nederland

Als eerste kom je Twister Nederland tegen. Je draait aan de wielen en leest met welk lichaamsdeel je op welke plek van de illustratie moet komen te staan.

Ganzenbord Nederland

Er is een groot ganzenbordspel waar je moet spelen met de tuinkabouters die op elke bladzijde in het boek terug komen.

De prent komt tot leven. Nederland

Met een speciale stok wijs je de figuren die op elke bladzijde voorkomen aan op de plaat. Je krijgt dan geluiden te horen, of bijvoorbeeld een liedje zoals bij het Zwarte Pietje.

De Kameleon Nederland

De Kameleon is geheel aanwezig. Met een interactief computerspel aan het roer van het bootje.

Kerstboom en winterpuzzel Nederland

De kerstboom uit het boek kun je zelf versieren. De plaat rechts is een puzzel met grote puzzelstukken.

Camper Nederland

In de camper kun je jezelf opnemen. De bedoeling is dat je liedjes zingt die in het boek voorkomen. Je kunt je opname meteen zien. Voor het geluid zet je de koptelefoon op.

Memory Nederland Charlotte Dematons

Er is een groot memory bij de illustratie van de duinen, het strand en de zee.

Leeshoekje Nederland

Natuurlijk mag een heerlijk leeshoekje met de boeken van Charlotte Dematons niet ontbreken. Ik ga meteen het boek De gele ballon aanschaffen, want die heb ik nog niet.

Vangspel Nederland

Ten slotte is er een vangspel met dieren uit het bos. Vang je alle dieren?

Layar

Met de app Layar komen de prenten nog meer tot leven. Als je met de app een van de prenten van het boek Nederland scant, ontvang je extra informatie over de illustratie. Je hoort bepaalde geluiden en Charlotte Dematons vertelt je over de prent. De prenten staan ook op de wandelroute rondom het kasteel, dus daar is de extra informatie ook te horen.

Duizend dingen over Nederland

Als je na de tentoonstelling nog meer wilt weten over het prachtige boek Nederland (wat ik me heel goed kan voorstellen), kun je het boek Duizend dingen over Nederland kopen. Hierin wordt bij ontzettend veel details van de prenten uitleg gegeven over het fenomeen, het feest of de omgeving dat afgebeeld wordt op de illustratie. Zo leer je nog eens wat over je eigen land!

Ik vind de tentoonstelling een grote aanrader! Ga er dus met je kinderen, of wellicht wel met je hele klas naar toe. Natuurlijk kun je zelf ook gaan. Ik kon ook niet van de spelletjes afblijven ;).

Succes gegarandeerd. Wat een mooi land hebben we toch.

De entree is 5 euro, parkeren gratis. De openingstijden zijn op de site van Kasteel Groeneveld te vinden.