Thema beroepen peuters Kinderboekenweek 2021

Thema beroepen peuters Kinderboekenweek 2021

Door Yvonne. Van 6  tot en met 17 oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek 2021 weer plaats. Dit jaar is het thema: Worden wat je wil. Ideaal om bij peuters te gaan werken rond het thema Beroepen. Ik geef je tips om met Thema beroepen peuters Kinderboekenweek aan de slag te gaan.

Thema beroepen peuters Kinderboekenweek

Normaal zet je een beroep zoals brandweerman tijdens het thema Brandweer langere tijd centraal. Nu kun je door de weken heen meerdere beroepen voor peuters centraal stellen. Doe dat met één of twee beroepen per week. Introduceer het beroep door iemand uit te nodigen met dit beroep, een boek erover voor te lezen en te praten over het beroep. Daarbij plan je dan activiteiten rond deze beroepen voor peuters.

Thema beroepen peuters activiteiten

Hieronder 10 activiteiten rond verschillende beroepen. Bij elk beroep vind je ook een boektip om voor te lezen over het beroep.

1. De klusjesman

Kinderboekenweek 2021 peuters

Verzamel een grote hoeveelheid schroeven en grote stukken piepschuim. Laat de peuters de schroeven in het piepschuim steken, slaan of draaien. Met deze activiteit maken de peuters kennis met onder andere tegenstellingen groot-klein, lang-kort. En oefenen ze de fijne motoriek.

Boektip: Het timmermannetje van Marianne Busser, bekijk het hier

2. De bakker

Als je aandacht besteed aan dit beroep kun je met de peuters een bezoek brengen aan een bakker bij je in de buurt (of eventueel een supermarkt met een bakkersafdeling); koop samen een brood, reken af bij de kassa en eet samen het brood op als je weer op de groep bent.
Spelenderwijs oefen je zo leergebieden als: tellen (Hoeveel boterhammen hebben we nodig zodat iedereen een boterham krijgt?) en sociale situaties als wat je moet doen als je naar de winkel gaat)
Geen bakker of supermarkt in de buurt? Dan kun je ook zelf broodjes bakken met de peuters.

Boektip: Boer Boris en bakkertje Bas van Ted van Lieshout, bekijk het hier. 

3. De buschauffeur

Het liedje van de Wielen van de bus is altijd populair bij de peuters. Deze keer maak je het nog echter door met stoeltjes een bus te vormen. Laat de kinderen instappen met hun eigen ov-chipkaart (zie download) en dan samen het liedje te zingen. Van een liedje als klein, rood autootjes zingen je een variatie als klein, rood busje. En dan samen bepalen waar je naar toe gaat met de bus.
Zo oefenen we onder andere wachten op je beurt, zingen van liedjes.

Peuters bus

Download

Boektip: Een olifant in de bus van Marjet Huibert, bekijk het hier

4. De astronaut

Met deze beweegactiviteit doen we alsof we een astronaut in een raket zijn. We hurken op de grond en doen als we beginnen met tellen de handen boven ons hoofd. Dan tellen we tot 10…. En springen bij 10 in de lucht net als een raket. Je kunt als variatie ook terugtellen (zoals het eigenlijk gaat bij een lancering) van 10 naar 0.

Boektip: De astronaut van Liesbet Slegers, bekijk het hier. 

5. De dierenarts

Laat de peuters een (dieren)knuffel meenemen van huis. Nu spelen we dat we dierenarts zijn en gaan onze knuffel beter maken. Zorg voor de dokterspullen en voor een grote hoeveelheid verbandspullen en pleisters. Hierdoor maken de peuters kennis met het rollenspel.

Boektip: Dikkie Dik – Dierendokter van Jet Boeke, bekijk het hier. 

6. De tandarts

Download de afbeelding van de mond. Geef alle peuters een spiegeltje of zet een grote spiegel ergens centraal neer. Laat de peuters zelf hun tanden tekenen in de mond.

Download de mond

Boektip: Kas en Saar – Kas bij de tandarts van Pauline Oud, bekijk het hier

7. De kapper

We gaan mooie kapsels maken met kleikaarten (zie download) Print de download en lamineer ze of stop ze in een stevig plastic mapje. Laat de peuters nu zelf een kapsel maken op de afbeelding.

Download kapper

Boektip: Prinses Arabella gaat naar de kapper van Mylo Freeman, bekijk het hier

8. De postbode

We gaan zelf kaartjes maken en die versturen naar papa en mama. Zorg voor blanco kaartjes waarop de peuters zelf een tekening kunnen maken. Plak samen een postzegel op de kaart en loop als iedereen de kaart klaar heeft samen naar een brievenbus in de buurt.
Ook leuk is het om ouders te vragen een kaartje naar hun kind te sturen op de groep (of deze bij binnenkomst in een zelfgemaakte brievenbus te stoppen) deze kun je dan samen openmaken en lezen.

Boektip: Post voor Oscar van Lisa Manuels, bekijk het hier

Lees ook nog veel meer boekentips voor Kinderboekenweek 2021.

9. De vuilnisman

Onze peuters hebben geluk. De vuilnisbakken van de buurt worden vlak bij ons speelplein neergezet en dus ook geleegd door de vuilnismannen. Met luid getoeter rijden ze altijd weg. Als jouw peuters niet zoveel geluk hebben kun je wel kijken of je kunt ontdekken waar bij jouw groep in de buurt de bakken worden geleegd en wanneer. Neem er samen met de peuters eens een kijkje.
Op de groep kun je een mooi kunstwerk maken met materiaal dat normaal in de plastic- , papier- of restafval bak zouden verdwijnen: een eierdoos, doos waar macaroni in zat, plastic fles van het wasmiddel, etc. Laat dit beplakken/verven en laat de peuters zelf bedenken wat ze aan het maken zijn. 10 oktober is de dag van de duurzaamheid.

Boektip: De vuilnisman van Liesbet Slegers, bekijk het hier

10. De kassamedewerker

Maak voor dit beroep een aparte hoek met een supermarktje. Of breng een bezoek aan de supermarkt in de buurt. Als activiteit erbij kun je het winkelkarretje printen (zie download) en de peuters in reclamefolders van de supermarkten producten uitknippen en deze in de winkelmand laten plakken.

Cassière

Download

Boektip: Het winkeltje van Muis van Lucy Cousins, bekijk het hier

Er staan affiliate links in dit blog.