Thema herfst

Thema herfst kleuters

Dit is een overzichtspagina met alle lessen en materiaal rondom thema herfst kleuters. Denk aan cijferkaarten, lestips, knutselen en spelend leren. Met nieuwe downloads: boekenlegger en een dobbelspel. 

Thema herfst kleuters

Het is duidelijk herfst: de blaadjes vallen van de bomen, het wordt kouder (vooral in de ochtend, brrr…) en het regent weer wat vaker. Binnen gaat de verwarming aan en de warme truien komen weer uit de kast. Ik vind thema herfst altijd heerlijk om mee te werken. Je vindt zoveel in de natuur waar je meteen mee aan de slag kan thuis en in de klas! Ik zet allerlei leuke lestips voor je op een rijtje en heb wat nieuwe downloads voor je.

Spelend leren in de herfst

Bij 35 keer spelend leren herfst materiaal vind je letters maken, tellen en bouwen. Allerlei leuke lestips met het materiaal uit de natuur (of een goedkope winkel ;)). 

Mijn collega maakte ooit een prachtige herfsthoek in de huishoek.

Allerlei lestips en ideeën voor in de kring vind je bij kring herfst en tips voor hoeken.

Cijferkaarten thema herfst

Met de telkaarten of kleikaarten herfst kun je alle kanten op. Je kunt er kleikaarten van maken, het juiste aantal kastanjes op laten leggen. Of ieder bijvoorbeeld een of twee kaarten geven met een dobbelsteen. Dobbel de hoeveelheid kastanjes en leg ze op de telkaart. Wie heeft als eerste de kaart vol met het juiste aantal? 

Ook maakte ik cijferkaarten herfst van 1 t/m 20 om de cijfersymbolen te herkennen met blaadjes.

Woordkaarten

Ik maakte ook woordkaarten herfst Rad van fortuin.

Lezen

Daag de kinderen uit om veel te lezen, ook in de herfstvakantie met de herfst leesbingo en leespad herfst.

Maken

Zoveel moois om te maken met de spullen die je nu gewoon gratis en voor niks in de natuur vindt.

Voeldoos

Maak bijvoorbeeld een voeldoos in thema herfst met eikels, kastanjes, etc. Kunnen de kinderen voelen welke noot ze vast hebben?

Herfstklei

Kinderen vinden het heerlijk om met zachte zelfgemaakte herfstklei te spelen.

Knutselen

Laat de kinderen buiten zoeken naar spullen om mee te knutselen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een dier, een poppetje of een monster ontwerpen en maken in thema herfst.

Of kijk eens voor tips bij het blog herfst knutselen met een bladermannetje maken, een paraplu vouwen, paddenstoelen kleien en spinnen en herfstbomen maken.

Je kunt ook stempelen herfst materiaal. Kinderen vinden het fantastisch en heel bijzonder om te ervaren.

Spelletjes

In de herfst is het heerlijk om binnen te zitten en spelletjes te spelen.

HERFST BORDSPEL DOWNLOAD is leuk om thuis te spelen, het lijkt op ganzenbord. 

Downloads Halloween

Vorig jaar was het thema van de Kinderboekenweek Gruwelijk eng. Hiervoor maakte ik een aantal leuke downloads die je nu ook kunt inzetten voor thema herfst. Je vindt daar een monster bordspel, een griezelig bordspel met twee rijen, een stempelblad en een Zoek iemand die… kan tellen t/m 10 en een t/m 20.

Lezen

En natuurlijk: DE LEUKSTE HERFSTBOEKEN

Drama en muziek

  • Je kunt prachtig bewegen in het thema herfst. Hoe ziet het eruit als je op de fiets ziet en je moet trappen tegen de wind in? Hoe kijk je als het regent? Hoe sta je als de wind heel hard in je gezicht blaast? Beeld allerlei herfstbewegingen uit met je klas.
  • Je kunt prachtig de muziek van de herfst nadoen met allerlei instrumenten. Je kunt het laten regenen met een schudkoker. De wind doe je door te blazen door je mond of op een fluit. Een triangel maakt mooie regenspatjes. Laat de kinderen ook geluiden verzinnen bij verschillende instrumenten.

Extra downloads

 Boekenlegger herfst

Boekenlegger

Dobbelsteen spel herfst

dobbelsteen spel herfst

1. Maak een herfsttafel in je woonkamer. Laat je kinderen allerlei leuke herfstspulletjes verzamelen. Bedenk samen mooie verhalen bij de spullen. Waar komen ze vandaan en waar zijn ze geweest?

Als voorbeeld kun je het boek Een zaadje in de wind gebruiken van Eric Carle.

2.  Tel op allerlei manieren de bladeren en noten of maak er sommetjes mee. Leg ze bijvoorbeeld in rijen van twee, maak groepjes van vijf, tel in sprongen van tien. Leg er sommetjes mee uit. Als je het buiten doet, kun je de tekens van de som uitschrijven in het zand. Bijvoorbeeld 2 kastanjes + 3 kastanjes =. De kinderen leggen dan het juiste aantal kastanjes neer.

3. Laat je kinderen hun naam schrijven met blaadjes of noten. Plak deze op een mooi papier voor op de deur van hun kamer.

4. Knutsel met de herfstspullen. Leg een blad onder een wit papier en teken er met verschillende kleurtjes krijt over heen. Een voorbeeld vind je hier.
Je kunt ook mooie herfstpoppetjes maken.

5. Als je blokjes of lego thuis hebt kun je winterholletjes bouwen voor de dieren. Leg er allerlei zaadjes en nootjes in. De kinderen kunnen ermee spelen of je legt het buiten neer, zodat er diertjes in kunnen kruipen.

6. Doe samen alle bewegingen na die je kunt hebben in de herfst. Waai als een boom in de wind, fiets tegen de wind en de regen in, wordt kleddernat, stamp door de plassen. Misschien kun je zelf nog leuke bewegingen verzinnen?

7. Maak samen appelmoes! (Let op verbranden). Je kunt ondertussen allerlei telspelletjes doen. Tel de appels. Hoeveel zijn het er als je ze door midden snijd? Hoeveel heb je er nodig voor de moes? Hoeveel heb je er nodig per persoon? Etc.

8. Lees allerlei Herfst boeken voor. Veel verhalen lenen zich er goed voor om na te spelen.

9. Ga op zoek naar allerlei takken. Leg deze op volgorde van groot naar klein en van smal naar breed.
Bouw hutten met grote takken, of kleine kabouterhuisjes als je kleine takjes hebt. Laat de kinderen ermee knutselen.

10. Speel lekker buiten! Ga juist naar buiten als het regent. Trek regenkleding aan en stamp in de plassen. Rol door de modder en maak je lekker vies. Je kinderen bouwen weerstand op en m

Afbeelding: two girlfriends with beautiful bouquets of fallen leaves in the autumn park Door fotosaga

Thema herfst