Thema kerst: lestips

Thema kerst: lestips

Thema kerst in de klas is altijd maar kort. Lichtjes aan in de klas, een rustige sfeer, heerlijk! Ik heb een overzichtspagina gemaakt met alle lestips en ideeën rond thema kerst voor kleuters op school. 

Het is maar kort thema kerst, vind ik heel jammer, want ik houd echt van deze tijd. Rustige lichtjes aan, sereen muziekje op en rustig aan werken om energie te sparen tot de kerstvakantie. Van mij mag er wel een weekje van Sinterklaas af en bij kerst erbij ;).

Koop vast het zilveren weken lespakket voor na de kerstvakantie. 

Thema kerst: lestips

Prachtig is het als je alle lichtjes in je klas aanzet en de rest donker laat. Wat een fijne binnenkomst voor de kinderen als ze in het sfeerlicht binnen komen. Het is een tijd voor rust en sfeer. Fijn om even geen TL-licht aan te hoeven doen.

Download ook de gratis aftelkalender kerst

Kerstmarkt

Ben je al aan het voorbereiden op de kerstviering? Denk eens aan een kerstmarkt.

Aftelkalender

Tijdens thema kerst krijg ik ook regelmatig de vraag: is het al kerstvakantie? Daarom maakte ik een aftelkalender kerstvakantie 2019.

Je kunt ook zelf een aftelkalender maken met de kinderen, of deze aftelkalender voor kerst vullen.

Bovenbouw

Voor de bovenbouw maakte ik een kerst werkboekje.

Verhalen vertellen

De tijd voor kerst is een mooie tijd om verhalen te vertellen aan de kinderen. Het leukste is om dat uit het hoofd te vertellen.
Zet een kaarsje op tafel. Laat de rest van de klas helemaal donker. En vertel dan je eigen verhaal. Je kan ook een bestaand kerstverhaal kiezen, zoals het verhaal dat ik schreef: Het kerstboompje in de klas. Download het verhaal.

Wellicht komen de kinderen ook met verhalen over kerst! Laat ze op je juffenstoel zitten en hun verhaal vertellen.

Bekijk hier mijn favoriete prentenboeken voor kerst. 

Hoeken

Huishoek

Maak van de huishoek een posthoek tijdens thema kerst. Leg er een postzak neer. De kinderen kunnen de post spelen en kerstkaarten uitdelen. Ze kunnen ook de kerstkaarten maken voor andere leerlingen en familie.  Leg er letterstempels en cijferstempels neer. Laat de kinderen brieven naar elkaar schrijven.

Bij de kerst werkbladen vind je werkbladen voor de kinderen om hun eigen kaart te maken.

Brievenbus

Maak een brievenbus van een doos. Plak klittenband aan de binnenkant van de brievenbus, zodat je een klep kan maken die ‘echt’ open kan. Zorg voor een postzak waar de kinderen brieven in kunnen doen.

Bouwhoek

Je kunt de kinderen kerstbomen laten maken van de blokken.
De kinderen kunnen ook zelf een kerststal bouwen. Zet er plastic dieren in en laat de kinderen hun eigen verhaal vertellen als een verteltafel. Dit kan natuurlijk ook goed met kleine blokjes om een stal mee te maken. Lees dan bijvoorbeeld Kerstmis van Dick Bruna voor.

Tellen

  • Tel samen met de kinderen alle kerstballen in de kerstboom. Leuk om te doen als je de boom samen optuigt. Wie heeft de meeste ballen erin gehangen en wie de minste? Je kunt ook heel goed tellen met de kerstballen zelf. Leg er 20 op de tafel en laat er bijvoorbeeld steeds een ‘verdwijnen.’
    Je kunt er een verhaaltje bij vertellen, zoals 10 kerstballen liggen op een rij, download het hier. 
  • Tellen met kerstkransjes is natuurlijk ook erg leuk. Leg er zoveel op tafel als er kinderen zijn. Laat de kinderen verschillende aantallen kerstkransjes tellen. Laat een voor een de kinderen een kransje opeten. Hoeveel kransjes zijn er dan nog. Is dat genoeg voor iedereen? Waarom is er eentje te weinig? Mmmm, lekker!

 Letterkennis

  • Je kunt de kinderen letters of woorden laten schrijven met glitter (die vind je in de zomer nog ;). Laat ze een letter of woord bedenken en die eerst met lijm op papier maken. Strooi erna glitter erover heen en tover de letter of het woord tevoorschijn.
  • Als versiering  kun je slingers in verschillende kleuren gebruiken. De kinderen kunnen letters leggen van deze slingers. Knip steeds een stukje af waar ze dan een letter van kunnen leggen. Ze kunnen deze ook opplakken, bijvoorbeeld in het woordje bal van kerstbal.
  • Een kerstboom bestaat uit verschillende lagen. Laat de kinderen bedenken wie de langste naam heeft in de klas. Laat ze deze overschijven op de onderste laag van de kerstboom. Ga zo door met de kinderen tot je de kortste naam bovenin hebt staan. Je kunt dit natuurlijk ook doen met woorden die bij de kerst horen.

foto (69)

Verfbord

Voordat de kinderen aan de slag gaan met. thema kerst op het schilderbord, teken ik een vorm op het schilderblad. Een kerstboom of een kerstbal. Het levert de mooiste plaatjes op. Bijvoorbeeld een prachtige kerstboom:
foto (65)

Werkbladen thema kerst

Kerst Werkbladen voor kleuters? Jij werkt toch nooit met kerstwerkbladen? Hoor ik je denken… 😉 Nee hoor, dit is vooral mooi materiaal om snel in de klas in te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan motoriek oefeningen, een kerstkaart maken, stempelbladen en een aftelversjes.

Cijferkaarten

Download de cijferkaarten kerst. Ik maakte leuke kerstbomen met een cijfer erop van 1 t/m 20 om bijvoorbeeld op te kleien. Maar je kunt de kinderen er ook het juiste aantal ballen laten tekenen of plakken.

Tellen

De Zoek iemand die kerst vinden de kinderen uit mijn klas altijd helemaal leuk. Ze gaan goed op zoek naar een maatje dat kan tellen en doen dit dan ook samen. Het tellen wordt ingeoefend, maar ook de cijfersymbolen. Je kunt zelfs differentiëren met t/m 10, t/m 20 en t/m 30.

QR-kaarten thema kerst

Suzanne maakte leuke QR-kaarten thema kerst voor de onderbouw van de basisschool met muziek, filmpjes en spelletjes.

Rust nodig?

De kinderen zijn vaak afgedraaid door de Sinterklaastijd en natuurlijk omdat het bijna vakantie is. Ik maakte een rustboekje kerst met puzzels en verschillende kleurplaten.

Spelletjes

Leuke kerst spelletjes , puzzels en rekenopdrachten die je kunt downloaden. Je vindt er: een kerst bordspel, een post bezorg spel, splitsoefeningen om in te kleuren t/m 12 en kerstbal puzzels met cijfers en letters. De kinderen oefenen dus ook in het lezen.

Knutselen

Knutselen tijdens thema kerst is ook zo heerlijk! Rustig muziekje op, kerstverlichting aan en lekker glitteren met z’n allen.

Begrijpend lezen thema kerst

Alle begrijpend lezen verhaaltjes in thema kerst bij elkaar die ik alweer een tijd geleden schreef.

Bekijk hier leuke boeken om zelf te lezen over kerst. 

Boeken

Ik schreef over allerlei boeken die leuk zijn om in de kersttijd voor te lezen. Bij de meeste recensies staan ook lestips bij het boek.

Blogs met vaak veel humor!

Thuis leren

Tijdens het tafeldekken kun je spelenderwijs met allerlei doelen bezig zijn, zowel op school als thuis.

Afbeelding: Christmas , clock and blackboard Door peerapong suankaew

Er staan affiliate links in dit blog.

Thema kerst: lestips