Voorleesdagen 2022, lestips alle groepen

De Nationale Voorleesdagen 2022 zijn van 26 januari tot en met 5 februari. Gelukkig zijn scholen en kinderopvangcentra open, dus kunnen we er een mooi feestje van maken. De lestips zijn voor alle groepen, want ik grijp graag elke gelegenheid aan om kinderen zoveel mogelijk te laten lezen.

Thema monsters, lestips alle groepen

Prentenboek van het jaar 2022

Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is uitgekozen tot prentenboek van het jaar 2022. Daar ben ik erg blij mee! Het gouden duo maakt samen fantastische boeken voor jonge kinderen, zoals Agent en Boef.  Maar met de leuke illustraties, die lezers van Grapman, bekijk het hier, ook zullen herkennen, kunnen wat oudere kinderen ook zelf verhalen maken. Bekijk ook het boek Monsta

Voorleesdagen 2022 lestips

Bekijk hier het boek met het poppetje. En hier het boek zonder het poppetje, maar wel iets goedkoper.

Kleurplaat De Nationale voorleesdagen 2022

Kleurplaat voorleesdagen

Download de kleurplaat van de voorleesdagen 2022, getekend door Kees de Boer en zijn dochter bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Kleurplaat voorleesdagen 2022

Download

Prentenboek top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft naast het prentenboek van het jaar 2002 ook deze Prentenboek Top 10 samengesteld.

  1. Vos gaat een stukje rijden – geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren), bekijk het hier
  2. Het eiland van Olifant – geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Uitgeverij Querido), bekijk het hier
  3. Duizend-en-één paarse djellaba’s – geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch (Uitgeverij Gottmer), bekijk het hier.
  4. Hey baby, kijk! – geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton (Uitgeverij Davidsfonds / Infodok). Bekijk het hier
  5. Heertje en Meneertje  – geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde (Uitgeverij Rubinstein), bekijk het hier.
  6. De koffer – geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros  (Uitgeverij Gottmer), bekijk het hier.
  7. Muk (Rubinstein) – geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder (Uitgeverij Rubinstein), bekijk het hier.
  8. Daar ben je – geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons (Uitgeverij Querido), bekijk het hier.
  9. De ridder zonder billen – geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf), bekijk het hier

De Nationale Voorleesdagen 2022 lestips alle groepen

Bekijk hier het Prentenboek van het jaar 2022 met het poppetje.

Opening

Zorg voor een voorleesboek voor elke klas. Slim om even bij de leerkrachten en/of de kinderen te checken wat ze graag zouden willen. Hussel de leerkrachten door elkaar (als dat mag) en lees op een bepaald moment allemaal tegelijk voor aan een andere klas. Aangezien je niemand in scholen mag ontvangen. Of vraag externen, zoals de burgemeester of ouders om via het scherm voor te lezen aan je klas.

Verteltafel

Je kunt een verteltafel voor de hele school neerzetten. Zet het dan wel neer op een plek waar veel zicht op is.

De verteltafel is een plek waar allerlei attributen staan die bij een prentenboek horen waar kinderen het verhaal kunnen naspelen. Zorg voor een playmobil poppetje voor het jongetje. Of zet het met wat knuffels neer. Misschien hebben de kinderen wel poppetjes of knuffels van monsters?

Kleuters

Voorlezen

Natuurlijk draait het bij de voorleesdagen om voorlezen! Lees zoveel mogelijk voor. Ik laat de kinderen vaak stemmen welk boek ze willen lezen, dat verhoogt de betrokkenheid bij het boek. Ook laat ik wel eens een aantal kinderen een pleidooi houden voor een bepaald voorleesboek.

Verschillende talen

Het prentenboek van het jaar 2022, Maar eerst ving ik een monster, is in verschillende talen vertaald. De gratis vertalingen kun je vinden in de bibliotheek, vraag er naar bij de medewerkers.

Liedje

Klei

Zelf monsterklei maken

Maak zelf monsterklei. Kinderen vinden het heerlijk om met de oogjes te spelen.

Knutselen

Deze monsterknutsel is makkelijk te maken.

wc-rolletjes monster

Of maak deze monsters met wc-rolletjes.

Cijferkaarten

Ik heb verschillende cijferkaarten gemaakt. Je kunt er monsters mee tellen. Voorwerpen tellen en die erbij leggen. En bij de cijferkaarten in kleur kun je ook het aantal monster (ook in kleur) erbij leggen. Pak bijvoorbeeld het boek En toen ving ik een monster erbij en leg het juiste aantal monsters per bladzijde ook onder het juiste cijfer.

Cijferkaarten monster zwart-wit

Voorleesdagen cijferkaarten

Download

Cijferkaarten monster kleur

Cijfers en monster voorleesdagen

Download

Middenbouw

Monsters ontwerpen

Lees eerst het boek En toen ving ik een monster voor aan de klas. Of kies een aantal kinderen om dat te doen. Laat de kinderen zelf een monster ontwerpen dat zei zouden willen vangen. Dit kan op papier of met kosteloos materiaal.

Maak zelf monsters

Je kunt ook goed deze template maken om zelf monsters op te bouwen.

Maak een monster

Download

Wat zeggen de monsters?

Op de vierde spread in het boek En toen ving ik een monster is een pagina te zien waarbij de jongen een heleboel monsters vangt. Kopieer deze bladzijde en hang het in de klas. Laat de kinderen schrijven wat de monsters denken.

Voorleesdagen 2022

Download

Bovenbouw

Op de vierde spread in het boek En toen ving ik een monster is een pagina te zien waarbij de jongen een heleboel monsters vangt. Kopieer deze bladzijde en hang het in de klas. Laat de kinderen een verhaal schrijven wat er vervolgens met die monsters gebeurt. Doet de jongen er iets mee? Ontsnappen ze? Etc.

Er staan affiliate links in dit blog.