Draak Dries en de vliegende dokters

Thema ziek met Draak Dries en de vliegende dokters

Heb je binnenkort het thema ziek in je klas? Dan moet je het boek Draak Dries en de vliegende dokters hebben. Een nieuw pareltje van Julia Donaldson en Axel Scheffler. 

Draak Dries hebben we al tijden in huis. Inmiddels is het ook een van de favorieten van onze peuter. Het boek Draak Dries en de vliegende dokters is een vervolg op het verhaal, maar kan ook goed als zelfstandig verhaal gelezen worden.

Ik ben fan van de boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler. De Gruffalo is (uiteraard) mijn grote favoriet.

Draak Dries en de vliegende dokters

Draak Dries en de vliegende dokters

Prinses Annelies hangt haar kroon aan de wilgen en volgt haar hart: samen met dokter Joris (eigenlijk een ridder) helpt ze mensen in nood, waarbij ze zich heel stoer per ambulance-draak verplaatst. Haar oom, een koning, is het hier niet mee eens. Zou ze haar beroep nog wel mogen uitoefenen? Je komt er achter in Draak Dries en de vliegende dokters.

Wat vind ik?

Misschien vind ik dit deel nog wel leuker dan het eerste deel van Draak Dries. Het is minder moraliserend en heerlijk absurdistisch. Als je het boek op zichzelf leest, stort je je in een geweldig avontuur van een draak met twee dokters. Die dokters blijken ook nog een ridder en een prinses te zijn. Het boek is op rijm, heel fijn voor de taalontwikkeling van kinderen. Je kunt veel kanten op met het verhaal, zoals het thema ziek uitvoeren.

Thema ziek

Draak Dries en de vliegende dokters

In het boek zijn Joris en Annelies doktoren. Ze genezen een zeemeermin van haar zonnebrand en een leeuw van zijn griep.

Verteltafel

Zorg voor (playmobil) poppetjes voor Joris en Annelies, een dinosaurus kan wellicht door voor een draak. Verder zet je er wat (gewonde) dieren neer met natuurlijk een leeuw. Een eenhoorn kun je maken door hoorns (gemaakt van papier) op een plastic paard te plakken. Zo kunnen de kinderen het verhaal naspelen.

Huishoek

Als je wat doktersjassen in de huishoek hangt (misschien zijn deze verkrijgbaar bij geneeskunde studenten?) kunnen de kinderen alle kinderen in de klas genezen van zelfverzonnen ziektes. Zorg voor een receptenboek, zodat ze zelf recepten kunnen bedenken en uitschrijven. Met een pot en een lepel kunnen de kinderen, net als Annelies, zelf medicijnen maken.

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel of bij Libris.

Er staan affiliate links in dit artikel. 

BewarenBewaren