Thuis werk loslaten

Thuis werk loslaten

Meer dan de helft van de vragen aan mij over plannen en werkdrukverlichting gaan over thuis je werk los kunnen laten. Je hangt eindelijk onderuit op de bank na een lange werkdag met de afstandsbediening in de hand, klaar om te bingewatchen. Pling, daar gaat je telefoon met een berichtje van de schoolmail. Toch even kijken wat het is. En voordat je het weet ben je een half uur verder, want je wilde toch ook even reageren. Weg ontspanning. Dat kan anders!

Thuis werk loslaten

Rust nemen

Ik hoef je niet te vertellen hoe belangrijk rust en ontspanning is toch? Met de kinderen in de klas zoek je hier elke dag een goede balans in. Een energizer tussendoor, tekenen voor ontspanning of lezen. Je doet het allemaal. Maar doe je het ook zelf, thuis, als je niet meer aan het werk bent?

Zelfs op mijn sportschool hoor ik het: met rust herstellen je spieren sneller, lees er hier meer over. En dat ik goed moet slapen, want daarmee herstellen mijn spieren ook en boek ik meer progressie. Rust nemen voor sterkere spieren, dat had ik nooit gedacht, maar het werkt!

Natuurlijk moet je dus ook voldoende rust nemen, zodat je kunt herstellen en erna ook weer fit op de werkvloer kunt staan.

Constant aan staan

Maar met de smartphones van tegenwoordig sta je constant aan. Ik maak me er ook schuldig aan, vind Instagram veel te leuk om doorheen te scrollen. Ik ben altijd benieuwd wat er nu weer in mijn mailbox zit en of ik nog een privébericht op Facebook heb. Een deel komt waarschijnlijk door het stofje dopamine, maar we pakken ‘m er waarschijnlijk ook vaak bij uit gewoonte, lees hier meer.

Weg met die apps

Ja hoppa, delete al die apps van je telefoon en je hebt rust. Makkelijk gezegd hè… Waarschijnlijk heb je een app op je telefoon waarmee schoolberichten binnenkomen en je ze ook kunt versturen. En vind je het soms best handig om op een schooldag snel bij je schoolmail te kunnen.

Tijdslot

Je kunt algemene schermtijd instellen op je smartphone, maar ook tijdslots op bepaalde apps zetten. Zo kun je na je werkdag op school je schoolapp uitzetten, zodat je het niet, uit gewoonte, kunt openklikken. Ik vond een nieuwsartikel hoe je dit voor kinderen kunt inschakelen, maar dat kan natuurlijk ook voor jezelf. Ik heb bijvoorbeeld Instagram op een half uur staan per dag. Langer kan ik niet scrollen dus. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het soms langer zet, omdat ik dan zelf iets wil plaatsen waardoor ik snel over de tijd heen ben.

Meer tips?

Wil je ook een rustiger hoofd, tijd hebben voor je hobby’s en je mail de baas zijn? Download dan het gratis e-book Werk loslaten. Voor meer tips om thuis je werk los te laten.