Tien tips om het schooljaar zo relaxed mogelijk door te komen

Leerkracht zijn is een stressvolle baan, er moet veel gebeuren. Tien tips om het schooljaar zo relaxed mogelijk door te komen. 

Het schooljaar is weer begonnen, of je bent weer terug na de kerstvakantie. Je bent heerlijk uitgerust. Een spannende tijd komt eraan. Je hebt een nieuwe klas, de kinderen wennen aan jou en jij aan hen. Of je moet weer even wennen aan elkaar. En dan heb je ook nog alle administratie, vergaderingen en andere taken in de school. Stress ligt op de loer.

Hoe houd je dat fijne relaxte gevoel vast?

Ik betrap me er zelf ook vaak op: sommige periodes ben ik gestrest. Dan moet ineens alles tegelijk, heb ik eigenlijk niet genoeg tijd en maak ik lange werkdagen.
Hoe kom ik het schooljaar zo relaxed mogelijk door?

Lees ook: HOE IK MIJN WERKDRUK LAAG HOUD

Tien tips om het schooljaar zo relaxed mogelijk door te komen

 1. Plannen

  Je weet vaak van tevoren wanneer de drukke periodes gaan komen. Registratie invullen, rapporten schrijven. Plan deze zaken in je agenda. Zeker ook met een duoschap kun je hier goede afspraken over maken. Doe steeds een beetje in plaats van in een keer heel veel.

 2. Focus je op een ding tegelijk.

  Plan voor jezelf wanneer je wat doet en houd je daar aan. Maak het eerst af, voordat je verder gaat.

 3. Maak to-do lijstjes voor jezelf.

  Kies daar de drie belangrijkste taken van uit die je gaat uitvoeren. De andere taken komen op je volgende lijstje. Stel prioriteiten dus.

 4. Houd de registratie steeds bij.

  Geen losse briefjes overal, maar registreer meteen alles online in het systeem. Zo voorkom je dat je dit op een later tijdstip allemaal nog moet doen.
  Zelf ben ik ‘s morgens altijd vroeg op school. Het is dan nog rustig. Een ideaal moment voor alle administratie.

 5. Bereid je goed voor.

  Ook al heb je het druk, neem de tijd om je lessen voor te bereiden. Het scheelt je in ieder geval stress op de dag zelf tijdens het lesgeven.

 6. Neem tijd voor rust.

  Hoe rustiger je alles benadert, hoe sneller je werk zal gaan en hoe fijner je gevoel erbij zal zijn. Ook op je werkdag kun je een momentje nemen om om je heen te kijken, of even weg te mijmeren. Het maakt je weer een stuk productiever. Pauzes zijn dus ook heel belangrijk!

 7. Zorg voor ontspanning.

  Stress in je lijf? Ga hardlopen, zwemmen, of een andere sport. Kijk een filmpje, doe even iets voor jezelf. Mindfulness, je leert om te leven in het moment, is ook een idee. Ik heb veel gehad aan het boek Mindfulness dat gestoeld is op de ideeen van Jon Kabat-Zinn.

 8. Durf nee te zeggen.

  Komt er teveel op je bordje? Durf ook nee te zeggen tegen bepaalde taken. Je hoeft natuurlijk niet alles af te wijzen, maar af en toe voor jezelf opkomen kan geen kwaad.

 9. Houd je klas opgeruimd.

  Een opgeruimde ruimte om je heen betekent een opgeruimd hoofd. Lespakket heeft hier goede tips voor.

 10. Geniet van alles wat er om je heen gebeurt.

  De mooie momenten in de klas, de taken die je afrondt, de dingen die je voor elkaar krijgt.

Lees ook: 10 TIPS OM PRIORITEITEN TE STELLEN IN JE WERK

Een heel fijn nieuw schooljaar of start in het nieuwe jaar gewenst.

Heb je ook nog tips om relaxed door het schooljaar te gaan? Laat het achter in een reactie.