Tijdcapsule, jaar afsluiten

Tijdcapsule, jaar afsluiten

Door Manon. Een van de thema’s van STAAL in groep 8 is het thema Toekomst. Een leuk thema om het schooljaar mee af te sluiten en met de kinderen naar hun toekomst te kijken. Hoe leuk is het dan om ook met de kinderen een tijdcapsule te maken?

Tijdcapsule

Een tijdcapsule kan een doos of kist zijn gevuld met voorwerpen en informatie, die bedoeld is om mensen in de toekomst te laten weten hoe alles er nu uit ziet en hoe alles nu is.

Meestal is het een metalen cilinder of opbergkist, of doos waarin voorwerpen en informatie die typerend zijn voor de tijdsperiode waarin de capsule gemaakt is, worden gestopt. Deze tijdscapsule ga je vervolgens begraven of wordt opgeborgen met het doel hem  in de toekomst weer te openen.

Bekijk hier dozen

Thema Toekomst

Bij STAAL taal is het laatste thema in groep 8; Toekomst. Het gaat dan over de kinderen en hoe zij naar de toekomst kijken. Een mooi moment om met de kinderen naar hun toekomst te kijken en daar over te praten. Hoe zie jij de toekomst voor je? Wat hoop of denk je dat er allemaal gaat gebeuren. Maar ook in het algemeen. Welke dingen gaat de toekomst ons brengen? Welke dingen zijn er de afgelopen jaren allemaal veranderde? Hoe snel gaat de tijd en de daarmee komende veranderingen? Passend bij dit thema zocht ik een aantal leuke boeken en vond ik de leuke opdracht om een tijdcapsule te maken met de kinderen. Wat willen wij vertellen aan de kinderen van de toekomst? Wat willen we ze laten zien? Welke dingen vinden we echt typerend voor de tijd van nu?

Stappen voor het maken van de tijdcapsule

Allereerst is het belangrijk om af te spreken voor wie je de tijdcapsule gaat maken. Over hoeveel tijd wordt deze weer geopend? Daarna bekijken we waar we de capsule willen opbergen. Maken we een tijdcapsule per persoon, of maken we er een voor de hele klas? Ook is het belangrijk om te bekijken hoeveel we willen bewaren en hoe groot de doos of bak moet zijn. Moet deze ook water dicht zijn? Bijvoorbeeld als je hem wil begraven in de grond. Daarna ga je allerlei voorwerpen verzamelen. Het is leuk als de kinderen zelf bedenken wat er allemaal in moet komen, maar je kunt ze ook een beetje sturen natuurlijk. Schrijf ook een brief voor in de tijdcapsule, over jezelf en over het dagelijks leven nu.  Sluit de capsule goed af en berg hem op. Realiseer je dat een tijdcapsule ook al leuk is om na een paar jaar te openen. Het kan handig zijn ergens te registeren wanneer je de capsule wil openen.

Wat kan er allemaal in een tijdcapsule?

Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke spullen, een kleding stuk, een prijskaartje of een foto. Speelgoed of een etiket van je lievelingseten. Maar je kan natuurlijk ook iets van (munt) geld er in doen, een krant of een tijdschrift of een persoonlijke boodschap van iemand. Ook is het leuk om er iets in te doen wat met de techniek van nu te maken heeft. We weten allemaal dat hier in een korte tijd veel in veranderd. Je kan hierbij aan een dvd of usb stick denken. Het is bijzonder om dat over een aantal jaren nog eens te zien en te bekijken wat er is veranderd. (Of juist niet..)

Persoonlijk bericht

Voor de kinderen is het ook leuk om een persoonlijk bericht in de tijdcapsule te stoppen. Een bericht waarin ze kunnen vertellen over zichzelf en hun dagelijkse leven. Wat doe je in een week, hoe ziet je leven er uit, welke spellen speel je, wat doe je aan sport en ga zo maar door. Het is voor kinderen leuk om na een heel aantal jaren terug te lezen hoe hun leven er uit zag. Wat zou je willen vertellen aan de kinderen van de toekomst? Bijvoorbeeld over de coronatijd.

Ik ben benieuwd naar jullie tijdcapsules en mogelijk hebben jullie nog tips of aanvullingen voor mij, ik hoor het graag! Veel plezier met het maken van jullie tijdcapsule!!