De Uitjespot

(Door Judith) Dit kalenderjaar zijn wij thuis gestart met een nieuw idee: “De Uitjespot”. In dit blog vertel ik je graag wat het is en hoe wij dit vorm hebben gegeven. 

Er op uit

In ons gezin vinden wij het erg leuk om ieder weekeinde iets leuks met elkaar te doen. Dit hoeven geen activiteiten van een hele dag te zijn, maar wij vinden het fijn om echt even tijd met elkaar door te brengen (zonder afleiding van schermen). Voordat we kinderen hadden en met alleen onze grote boef, hadden mijn man en ik de afspraak dat we ieder om de week een leuke activiteit bedachten om te doen. Soms was dit een uitstapje, zoals een bezoek aan een dierentuin of museum, maar ook een wandeling, fietstocht of knutselactiviteit hoorden tot onze ideeën.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Inmiddels hebben we twee dochters en we verwachten begin deze maand onze derde dochter. Onze grote boef is 7 en onze kleine boef is 3 jaar oud. Beide hebben ze (uiteraard) een eigen wil en eigen ideeën van activiteiten die zij leuk vinden om te ondernemen. Zo is grote boef dol op knutselen en het gaan naar een museum en vindt kleine boef bakken en het bezoeken van een dierentuin erg leuk. Vorig jaar bespraken we dan ook wat we wilden doen, maar sommige dingen werden vanwege weer of seizoen uitgesteld. Dit betekende uiteindelijk vaak dat het helemaal niet meer gebeurde.

Uitjespot

In de kerstvakantie hebben we daarom met z’n vieren een lijst gemaakt met zo’n 40 activiteiten die we graag (als gezin) zouden willen doen. We hebben een abonnement op een dierentuin in de buurt, dus willen we deze dierentuin een minimaal aantal keren bezoeken zodat we daar ook voldoende van profiteren. Ook kwamen activiteiten als een spelletje spelen, bioscoopbezoek, taart bakken, het maken van een geboortekrans, het maken van traktaties voor wanneer de baby geboren was aan bod. Daarnaast hebben we door de gids van ‘de Postcodeloterij’ gebladerd en de site museumkids.nl bezocht voor leuke ideeën. We hebben eerst alle activiteiten opgeschreven en daarna gekeken of sommige activiteiten weer- of seizoensafhankelijk zijn. Zo zijn de activiteiten ingedeeld en hebben ze een kleur gekregen. Vervolgens hebben we ze in een weckpot gestopt. Iedere week, op donderdag,  mag er één kaartje uit de pot worden getrokken. Hierop staat de activiteit die we deze week gaan ondernemen. Zo hebben we met elkaar inspraak, stellen we minder uit en hebben we veel voorpret.

Wie bepaalt er bij jullie thuis wat jullie gaan ondernemen en hoe doen jullie dat?

Lees meer erop uit tips

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren