Tips en win Het eiland van opa

Wat een mooi prentenboek van Benji Davies is Het eiland van opa! Dit boek sluit heel mooi aan bij Kinderboekenweek 2016 met thema Voor altijd jong. Je kunt het winnen! 

Het eiland van opa is het prachtige prentenboek van Benji Davies over een jongen en zijn grootvader. In een subtiel verteld verhaal met kleurrijke prenten toont Benji Davies aan dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven – ook al zijn ze soms ver, ver weg.

Wat vind ik?

Benji Davies legt op een hele mooie en begrijpelijke manier uit dat sommige dierbaren weg gaan (bijvoorbeeld door overlijden, maar dat wordt niet zo genoemd), maar toch altijd bij ons blijven. We blijven aan ze denken. Je kunt met kinderen dan ook een mooi gesprek hierover voeren. Ook kleuters vinden het fijn om hun hart hierover te luchten en zo de verbinding met elkaar aan te gaan.
De illustraties vind ik prachtig. Grappige gezichten van de dieren, mooie rustige kleuren en duidelijke tekeningen. I love it!

Tips

Gesprek

  1. Houd een gesprek met de kinderen over verlies. Wellicht hebben ze een huisdier verloren of een familielid. Het is altijd een beladen onderwerp, maar wel mooi om met elkaar over in gesprek te gaan. Het hoort bij het leven.
  2. Vraag de kinderen naar hun belevenissen met hun grootouders. Welke dingen doen ze het liefst met hun opa en/of oma?
  3. Laat de kinderen praten over waar zij het liefst heen zouden gaan als ze een plek mochten kiezen. Waarom vinden ze dat zo mooi?

De klank oe

In het boek worden klanken extra benadrukt, zoals de toe-oe-oe-oet van de hoorn van het schip. Laat de kinderen vertellen waar die oe klank nog meer in zit en benadruk dat het de middelste klank van het woord is.
Je kunt er een spel van maken door een handpop alleen ja te laten knikken of de klank te laten verwoorden als er een woord met een oe uitgesproken wordt.

Plaatsbepaling

Opa staat aan het roer van het schip en maakt een rechte koers. Zorg voor een plastic bootje en een bak water en laat de kinderen zien wat een rechte koers is. Laat ze ook rechts en links zien en zelf ervaren. Kinderen die de begrippen al kennen kun je bakboord en stuurboord aanleren.

Hut bouwen

Laat de kinderen een hut voor opa en Sem bouwen. Dit kan met Kapla, noppen, lego, blokjes, karton, etc.

Schip in de huishoek

Maak het schip van opa en Sem in de huishoek. Bijvoorbeeld door een geschilderd doek te spannen langs de meubels. Of door een rubberboot erin te zetten.

Win

Je kunt een van de drie exemplaren winnen. Tip voor de kinderboekenweek!

Geef antwoord op de volgende vraag: Welk boek van Benji Davies is verkozen tot prentenboek van het jaar?

Donderdag 14 juli maak ik de winnaars bekend