Tips: grove motoriek stimuleren

Tips: grove motoriek stimuleren

Motoriek is belangrijk bij de ontwikkeling van een kind. Kinderen ontwikkelen hun motoriek vooral door spel, lekker bewegen dus. Maar hoe krijg je je kind achter de tablet vandaan? Tips: grove motoriek stimuleren

Motoriek

We maken onderscheid tussen de fijne en de grove motoriek.

Grove motoriek

Hier vallen alle grote bewegingen onder, zoals lopen, rennen, springen, dansen, kruipen, etc.

Fijne motoriek

Hier vallen de kleinere bewegingen en alles wat met je handen doet onder, zoals schrijven, tekenen, knutselen en bouwen.

Waarom stimuleren?

Kinderen ontwikkelen hun motoriek vooral door spel en door te bewegen. Bewegen is heel belangrijk voor het brein van het kind. Door te spelen en bewegen leren de zintuigen met elkaar samenwerken en worden nieuwe verbindingen in de hersenen aangemaakt. Ook helpt het bij het aanleggen van verbindingen tussen onze twee hersenhelften.

Tips: grove motoriek stimuleren

Tips: grove motoriek stimuleren

Trek je kind achter de tablet vandaan en laat het dus zoveel mogelijk bewegen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het helpt wel om het bewegen leuk te maken, door leuk materiaal in te brengen bijvoorbeeld.

Bekijk ook: 13 TIPS BUITENSPELEN VERRIJKEN

Speeltuin

Een open deur, maar ga vaak met je kind naar de speeltuin. Ik merk zelf bij mijn zoontje dat ik dan geen kind aan hem heb en hij klautert, schommelt, graaft en springt er zelf op los. Ik hoef hem niets aan te bieden, hij speelt en beweegt dus vanzelf.

Trampoline

Trampoline grove motoriek

Wij kregen een trampoline van Trampolinezaak. Dit is wel echt de ultieme manier om je kind veel te laten bewegen. Onze zoon is er praktisch elke dag op te vinden om zijn energie eruit te springen. Ook nodigt hij regelmatig vriendjes uit de buurt uit om erop te komen springen, dat kan met z’n tweeën. We kozen zelf voor een trampoline met veiligheidsnet, zodat ongelukken beperkt worden. De parasol zetten we er soms boven tegen de zon, past precies. Het was behoorlijk wat werk om het neer te zetten, mijn man is er een hele middag mee bezig geweest, maar daarna kan je hem natuurlijk laten staan. Hij heeft er al veel op gespeeld.

Spelletjes met de bal

Voor kleuters is het vaak nog best moeilijk om een bal te vangen en te gooien, goed om te oefenen dus. Start met alleen tegenover elkaar staan en tellen hoe vaak je kunt overgooien zonder dat je de bal laat vallen. Je kunt het steeds moeilijker maken door verder uit elkaar te gaan staan, de bal te laten stuiteren op de grond, een kleinere bal te gebruiken of met een hand te gooien.

Estafette

Kinderen vinden het vaak leuk om een competitie te spelen. Trommel alle vriendjes uit de buurt op en bedenk een leuke estafette. Bijvoorbeeld met zo snel mogelijk kleding aantrekken, een parcours lopen of of fietsen of door een beweging te maken, zoals alleen hinkelen.

Vervelen?

Kinderen die zeggen dat ze zich vervelen? Heel goed! Dat stimuleert namelijk hun fantasie en creativiteit. Laat ze zelf spelletjes of activiteiten bedenken waarmee ze bewegen. Natuurlijk wel leuk als jij mee doet ;).

Lees ook: HULP BIJ HET BUITENSPELEN

banner producten

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren