Tips voor Makey makey in de klas

Ik ben dol op programmeren met kinderen. Ook vind ik het geweldig om nieuwe tools in te zetten in de klas, zeker als het aansluit bij 21e eeuwse vaardigheden. Tips voor Makey makey in de klas. 

Tips voor Makey makey in de klas

Wat is Makey makey?

De Makey Makey is een uitvinderskit voor de 21e eeuw, ontworpen door twee studenten van het befaamde MIT Media Lab. Het is eigenlijk niets meer dan een printplaat dat je kunt omturnen in een toetsenbord. Je koppelt de geleiders aan jezelf, klei, fruit of zelfs een getekende controller en je kunt aan de slag. Je hoeft niets te installeren. Gewoon in de USB-poort en gaan. Kind kan de was doen.

Spelen

Je kunt meteen aan de slag met Makey makey. Je hebt heel snel door hoe de geleiders werken en hoe je de aarde altijd zelf moet aanraken. Dit kan overigens ook door het met klei en een draadje aan je arm te plakken. Zelfs onze peuter wist al meteen hoe hij ermee moest spelen.

Spelen met Makey makey

Muziek maken

Op de site van Makey makey staan leuke muziekinstrumenten waarmee je kunt spelen. Met de piano kun je het begin van Vader Jakob spelen. Zo leuk om met een paar bananen of stukken Play Doh een muziekstuk te maken. Ik heb overigens de zachte klei van de Hema gebruikt, werkt prima.

“Oude” computerspelletjes

Computerspelletjes Makey makey

Online zocht ik naar Super Mario. Een remake was makkelijk online te spelen. Ik plakte de aarde geleider aan mijn arm met de zachte klei en maakte de vroegere controller na. Zo grappig en het werkte heel goed!

Scratch

Op de site van Makey makey wordt aangeraden om Scratch te gebruiken. Scratch is een gratis online tool om zelf te programmeren. Zo kun je zelf animaties of speelwerelden ontwerpen. Dit kun je ook makkelijk met de Makey makey doen.

Experimenteren met geleiders

Drumstel van banaan

Het is heel leuk en leerzaam om met verschillende geleiders te experimenteren in de klas. Je grote teen, een drumstok van aluminiumfolie of zelf een gitaar maken met snaren van bladeren. Je kunt zelfs een potlood controller tekenen op papier. Je vindt zoveel mogelijkheden op de site van Makey makey, maar zelf experimenteren is natuurlijk het leukste! Kun je er een mooie les over energie en elektriciteit aan koppelen.

Ik vind het fantastisch materiaal! Ik ga het zeker vaak gebruiken in de klas. 

Mijn Makey makey komt bij Coolgift vandaan en kost €54,95.

Banner gesponsord blog