Tips om je bouwhoek te verrijken

Tips om je bouwhoek te verrijken

(Door Astrid) Je kunt met kleuters bouwen met allerlei materiaal. Leuke tips om je bouwhoek te verrijken. 

De bouwhoek, een van mijn favoriete hoeken in de klas. Toen ik net van de Pabo kwam wist ik niet beter dan dat de bouwhoek bestond uit een mat en een kast met blokken (veelal de Haagse Set).

Met kleuters bouwen

Door de jaren heen heb ik samen met de kleuters wel ontdekt dat je met veel meer kunt bouwen dan alleen maar de houten blokken.

Bouwen met schuursponzen

Afgelopen week heb ik in mijn eigen groep de schuursponzen en kartonnen bekertjes weer geïntroduceerd. Het maakt weinig lawaai, is zacht, kleurrijk en je kunt er mooi patronen in je bouwwerken laten terugkomen.

Bouwen met bekers

Er is genoeg bouwmateriaal zoals kapla, lego, duplo, k’nex, nopper, grote plastic blokken etc….

Bouwen met natuurlijk en kosteloos materiaal

Maar ook de natuurlijke materialen: takken, boomstammetjes, kastanjes, eikels, bladeren, en het kosteloosmateriaal: w.c. rolletjes, keukenrollen, eierdozen, dozen van koekjes etc… daar kun je mee bouwen.
Huishoud spullen valt ook mee te bouwen: sponzen, pollepels, biervieltjes, plastic of kartonnenbekers, bordjes, cocktail – en satéprikkers enz… enz…

Ook bloempotjes zullen leuk zijn om mee te bouwen en kurken. Er zijn legio mogelijkheden.

Lees ook: HOE REALISEER JE EEN MODDERKEUKEN OP SCHOOL?

Fases in het bouwen

Op school (en tijdens stages) heb ik ooit geleerd dat bouwen fases kent. Je benoemt ze niet vaak maar ze zijn er wel. Laatst las ik een aantal artikelen op internet waarin deze ook beschreven werden.

Nieuwsgierig? Ik probeer ze te beschrijven voor je. Ook handig om te gebruiken bij het observeren.

  1. Blokken pakken
    wanneer kinderen in de bouwhoek gaan spelen zullen ze beginnen met het pakken van de blokken en ze gaan dragen. Ze gaan er mee rondlopen, leggen ze neer, verleggen ze nog eens en zullen ook gaan overleggen. Wat gaan we bouwen, waar en hoe.
  2. Het stapelen van de blokken
    Torens, maar ook rijen van blokken die samen een muurtje zullen vormen. Uiteraard kun je er opdrachten bij geven: wie kan de hoogste toren maken of de langste muur/weg/stoepje
    3. Het bouwen van bruggen
    Het zullen niet direct échte bruggen zijn, maar uitprobeersels (2 blokken naast elkaar en er dan weer een bovenop in het midden). Ik noem het vaak ook ‘metselen zoals bouwvakkers dat doen.
    4. Omheiningen en hokken
    Wanneer je kinderen dieren of auto’s geeft in de bouwhoek, of andere poppetjes zullen ze omheiningen/hokken gaan maken. Steeds een afgescheiden of afgesloten ruimte.
    Hier kun je ook weer opdrachten omheen geven, hoe zorg je er voor dat auto’s er ook weer uit kunnen of de dieren? Moet het een gevangenis worden voor boeven?
    5. Bouwen mbv patronen en symmetrie (vroege representatie)
    Wanneer de kinderen niet meer zomaar lukraak wat blokken neerzetten maar écht opzoek gaan naar blokken die ze daadwerkelijk nodig hebben om hun gebouw completer te maken, dan noemen we dat vroege representatie. Ze proberen een bouwsel ook een naam te geven al zal het niet altijd passen bij de ‘functie’ die het bouwwerk mogelijk heeft.
    6. De late representatie
    Kinderen gaan vooraf samen overleggen en benoemen wat ze willen maken. Eerst praten/overleggen, dan pas doen en starten met bouwen. Om ze op weg te helpen kun je ze een opdracht geven, benoem het bouwwerk dat gemaakt moet worden (toren, huis, garage, dierentuin). Ze zullen gaan proberen om échte gebouwen na te bouwen en proberen te zorgen dat het ook herkenbaar wordt. De torens en kantelen van een kasteel. Ze zullen er ook écht mee gaan spelen.

Lees ook: SPELEN MET HUBELINO EN DUPLO

Tips om je bouwhoek te verrijken

Om je bouwhoek te verrijken kun je een aantal zaken toevoegen (niet alles tegelijk uiteraard).

  • Een kruiwagen om de blokken gemakkelijker te verplaatsen
  • Foto’s van bouwwerken of beroemde gebouwen
  • Wereldspelmateriaal: auto’s, houten treintjes/treinbaan, bootjes, dieren, dino’s legopoppetjes, bekende speelfiguren (smurfen oid)
  • Kleden/lakens/gordijnstof om een hut te maken of te gebruiken als bijvoorbeeld water voor bij de dierentuin
  • Een spiegel, kinderen kunnen tegen of op een spiegel bouwen.
  • Planken en plankjes
  • Bouwhelmen

Wat is jouw tip voor de bouwhoek? 

Uitgelichte foto: Shutterstock