Spelen en sporten met boeken in de Kinderboekenweek 2013 – (Les)tips voor Klaar voor de start – alle leeftijden

Elk jaar doen veel scholen, ouders en kinderen mee aan de kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Klaar voor de start’. Je vindt hier tips voor alle leeftijden voor dit thema van de kinderboekenweek. 

Alle leeftijden

Opening Kinderboekenweek

Ga met je hele school buiten op het plein staan. Doe dit bij voorkeur in de ochtend. Laat alle leerlingen een boek in de hand nemen. Doe allemaal ochtendgymnastiekoefeningen met het boek. Bijvoorbeeld rekken en strekken met het boek. Rondjes draaien met het boek. Het boek op je voet laten balanceren. Door je benen doorpakken, het boek draaien, etc. Draai hierbij de muziek van Kinderen voor kinderen van Klaar voor de start.  Helemaal leuk als je de bewegingen van het filmpje van tevoren hebt geoefend met de kinderen. Dan kun je die bewegingen met het boek doen! Maak er een filmpje van en deel het online.

Boekenwedstrijden

Met de boekenwedstrijden zet je boeken als materiaal om mee te sporten. Gebruik oude boeken van jezelf of probeer hele oude boeken die eigenlijk weggegooid moeten worden op de kop te tikken. Wellicht hebben je buurvrouw of ouders uit de klas nog wat liggen of de bibliotheek dichtbij?

  1. Zet een heel parcours uit van rijen met boeken. Tip: leg vuilniszakken onder de boeken. Hier kunnen de leerlingen renwedstrijdjes tegen elkaar doen. Maak er een slingerende weg van, of juist heel recht. Korte stukken waar ze zo hard mogelijk tegen elkaar moeten rennen, of juist een lang parcours voor uithoudingsvermogen. Een parcours voor fietser of skaters kan natuurlijk ook, maar is wat aan de gevaarlijke kant voor je boeken.
  2. Gewichtheffen met boeken. Wie kan de meeste boeken dragen en in de lucht tillen? Wie kan het vaakst 4, 5 of 6 boeken boven zijn of haar hoofd tillen?
  3. Boeken dragen op je hoofd. In Afrika (Hallo wereld!) dragen de vrouwen alles op hun hoofd. Hoeveel boeken kun jij op je hoofd dragen? Kun je er dan ook nog ermee lopen? Je kunt ook het eerdere parcours lopen met het boek op je hoofd.
  4. Als je echt hele oude boeken hebt, kun je een wedstrijdje ver werpen doen. Wie gooit zijn boek het verste weg?
  5. Estafette. Maak een estafettespel voor de klas. Laat de leerlingen rennen met een boek en deze aan elkaar door geven.

 

Tips voor de onderbouw van de basisschool, kleuters

Tips voor de middenbouw

Tips voor de bovenbouw

Linkfeestje met links naar allerlei mooie pagina’s over de Kinderboekenweek.