In oktober won ik een Bee-bot. Wat een fantastisch apparaat om jonge kinderen te leren programmeren. Maar ook voor wat oudere kinderen kun je er allerlei activiteiten mee verzinnen. Daarom tips om te werken met de Bee-bot. 

Tips voor de Bee-bot

Tips om te werken met de Bee-bot

Wat is een Bee-bot?

Een Bee-bot is een soort robot. Het is een apparaatje dat je van tevoren kunt programmeren om een bepaalde route te lopen. De Bee-bot kan tot 40 stappen onthouden.

De app Bee-bot

Met de app van Bee-bot kunnen de kinderen oefenen met het programmeren. Ik heb eerst de app aan geboden en daarna de Bee-bot zelf. Zo leerden ze het principe. Ik gebruik de app en de Bee-bot ook vaak naast elkaar. Voorbeeld: twee kinderen werken met de app, twee kinderen werken met de Bee-bot.

Speelmat

Van ict leskisten kreeg ik een transparante mat. Hier kun je de Bee-bot over heen laten lopen en allerlei activiteiten bij verzinnen.

Thema’s

Bij elk thema kun je wel wat activeiten met de Bee-bot verzinnen. In het begin van de lente, met de moestuintjes hype, heb ik de kinderen de Bee-bot naar de tuintjes laten lopen. Ze moesten van tevoren bedenken wat de stappen zouden zijn van de Bee-bot. In het thema bakker liet ik ze de Bee-bot programmeren om naar broodjes te lopen.

Woordenschat

Geef een beschrijving van het woord en laat de kinderen nadenken naar welk woord de Bee-bot moet.

Letterkennis

Leg allerlei letters neer. Laat de kinderen woorden maken door de Bee-bot langs de letters te sturen.
Zinnen maken door woorden neer te leggen kan ook. Hier heb je ook speciale lettermatten voor.

Tellen

  • De Bee-bot kan tot 40 stappen onthouden. Je kunt van tevoren zelf een aantal stappen instellen. De kinderen tellen hoeveel stappen de Bee-bot heeft gezet en leggen er het juiste cijfersymbool bij.
  • Laat de kinderen dobbelen. Ze laten de Bee-bot het aantal ogen lopen. Je kunt ook ganzenbord spelen met de Bee-bot. Je kunt de transparante mat gebruiken om je eigen spel ervan te maken. Leg een papiertje met start en een papiertje met finish neer. Wanneer komt de Bee-bot bij de finish?

Sommen

Onder het tiental, boven het tiental, keersommen. Je kunt ze allemaal maken door de Bee-bot langs de cijfers te laten lopen. Je kunt het zelf programmeren en de kinderen de som op laten schrijven, of de soms laten ontdekken door de Bee-bot te laten lopen. Vooral de keersommen in combinatie met de speelmat zijn hier goed voor. Je kunt de keersommen precies laten zien door de Bee-bot er langs te laten lopen.

Meten

  • Pak een strook papier. Hoe veel stapjes moet de Bee-bot zetten om langs dat papier te lopen? Dus hoeveel Bee-bots is de strook papier lang? Zo kun je van alles meten door het aantal stapjes van de Bee-bot te tellen.
  • De Bee-bot loopt exact 15 cm. Voor de hogere groepen kun je hier mooie rekensommen mee maken. Stel vragen in aantal cm. Bijvoorbeeld: hoeveel centimeter loopt de Bee-bot als hij vijf stappen zet?

Parcour

Bouw een parcour voor de Bee-bot. Maak het parcour van duplo, lego, blokken, etc. Bedenk van tevoren hoe de Bee-bot moet lopen om het parcour te kunnen volgen.

Vormen

Laat de Bee-bot naar allerlei vormen lopen.

Dansen

Programmeer de Bee-bot zo dat hij kan dansen. Laat de kinderen een muziekstuk horen waar de Bee-bot op gaat dansen.

Figuren

Maak een figuur van de Bee-bot. Knutsel kleding en hang dat om de Bee-bot. Als je er twee hebt, kun je ze samen laten spelen.

Tekenen

Bedenk een figuur dat je de Bee-bot wilt laten tekenen. Programmeer de Bee-bot zo dat hij dat figuur ook zal maken.

Wat zijn jouw ideeën met de Bee-bot? 

Lees vorig bericht:
8 gekke dingen die je als leerkracht mee kunt maken

Zo af en toe beschrijf ik eens een dag in de kleuterklas. Ook erg leuk om mijn eerste blogje over...

Sluiten