Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet op school

Hoe vier jij dit jaar Sinterklaas? Een aantal scholen viert het Sinterklaasfeest zonder zwarte piet. Speciaal voor die leerkrachten wat tips voor een alternatief Sinterklaasfeest. Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet op school

Sinterklaas zonder piet op school

Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet op school

Kijk ook op de overzichtspagina voor alle tips rond Sinterklaas. 

Verhaal

Rondom Sinterklaas is er altijd een verhaal. Bedenk een verhaal rond Sinterklaas dat recht doet aan de traditie, maar de pieten er niet bij betrekt. Sinterklaas kan nog steeds op de daken rijden met zijn paard en cadeautjes door de schoorstenen en brievenbussen gooien.
Een voorbeeld van een verhalend ontwerp:

Sinterklaas heeft zijn pieten in Spanje achter moeten laten. Ze vinden het veel te koud in Nederland en willen niet meer mee.
Nu is Sinterklaas alleen gekomen. Maar het is veel te veel werk! Hij krijgt natuurlijk nooit alle cadeautjes op tijd uitgedeeld in zijn eentje. Sinterklaas vraagt de kinderen om hulp.
De kinderen komen met oplossingen om Sinterklaas te helpen.
Om ze te stimuleren een oplossing te bedenken, kun je ze de volgende voorbeelden geven:

  1. De kinderen worden zelf de hulpjes. Ze mogen de cadeautjes aan een andere klas bezorgen, bijvoorbeeld bij het schoen zetten of op 5 december.
  2. De kinderen vragen hun ouders om hulp. Zij krijgen de cadeautjes van Sinterklaas en mogen deze uitdelen aan hun kinderen en de school van hun kinderen.
  3. Sinterklaas vraagt bekende mensen om hem te helpen.
  4. De leerkrachten mogen helpen. Sinterklaas zet een zak vol cadeautjes in de school. De kinderen sorteren samen met de juf of meester de cadeautjes. De leerkrachten nemen de juiste zak met cadeautjes mee naar de klas.

Hulpje

Sinterklaas heeft natuurlijk wel hulpjes nodig om alle cadeautjes uit te kunnen delen. Je kunt ook zorgen voor een ander hulpje. Sluit bijvoorbeeld aan bij de belevingswereld van kinderen op dat moment. Zo kan Sinterklaas elk jaar een ander hulpje krijgen. Dit jaar zijn de Minions erg in trek, dit kunnen de hulpjes van Sinterklaas zijn. Cars blijft bijvoorbeeld ook verminderd populair, zij kunnen Sinterklaas ook helpen. Zo kan de Sint elk jaar andere hulpjes vragen.

Gekleurde pieten

Op veel scholen komen er dit jaar gekleurde pieten. Ze krijgen geen kroeshaar, grote oorringen en dikke lippen meer. Wel allemaal kleurtjes, fijn zo vrolijk!
In Vlaanderen krijgt piet een ander uiterlijk: roetvegen en ook ontdaan van alle typerende kenmerken.

Cadeautjes en Sinterklaas

In plaats van het werken rondom de pieten, kun je ook veel doen met de verlanglijstjes, snoepgoed, cadeautjes en Sinterklaas zelf. Haal de pieten er dan tussenuit.

Lesideeën en uitwerking hoeken Sinterklaas in de kleuterklas en groep 3

Sinterklaas werkbladen voor groep 3 van de basisschool

Sinterklaas werkbladen voor onderbouw (kleuters) van de basisschool

Kleuren en plaatjes

Ik kwam de site van Dorytha tegen. Hier kun je plaatjes en kleurplaten downloaden van andere Sinterklazen en pietjes.

Boeken

Wij werken graag uit (prenten)boeken tijdens een thema. Gelukkig zijn er ook al leuke prentenboeken te vinden zonder zwarte piet.

de-vrienden-van-sinterklaas

In De vrienden van Sinterklaas zijn er gekleurde pieten en pieten met roetvegen op hun gezicht. De vader van Broes is ook piet mag ongeschminkt mee doen met het feest.

Prinses Arabella en de Sint

In Prinses Arabella en de Sint wil de prinses Sinterklaas. De Sint is daar niet zo gelukkig mee, want hij mist dan de pieten, zijn paard en het eten is anders. Hoe moeten de kinderen cadeautjes krijgen?

de-pieten-maken-het-bont

In De pieten maken het bont komen er pieten in allerlei kleuren langs. Alle klusjes lopen in de soep als Sinterklaas op vakantie gaat.

Muziek

Ook de Sinterklaasliedjes veranderen mee met deze tijd.

Snelle piet ging uit fietsen

In Snelle piet ging uit fietsen staan 18 Sinterklaasliedjes die niet meer over zwarte piet gaan, maar over nieuwe pietjes, zoals een wit pietje met roetvegen. Bij elk liedje staat een illustratie.

Sinterklaasje, kom maar binnen met je piet

Sinterklaasje, kom maar binnen met je piet bevat de Sinterklaasliedjes die iedereen kent, maar dan met een andere tekst. Zonder de stereotyperingen van de knecht en de zwarte piet.

Heb je ook een tip voor Sinterklaas zonder zwarte pieten? Laat het me weten in de reacties!