Tirpitz-Stelling Denemarken

Tirpitz-Stelling Denemarken, geschiedenis museum

De Tirpitz-Stelling in Denemarken is een prachtig museum over de geschiedenis van Denemarken met goede interactieve tentoonstellingen. Wellicht niet zo bekend, maar zeker wel een bezoekje waard als je in Jutland bent.

Tirpitz-Stelling Denemarken

In de Tweede Wereldoorlog werd de Tirpitz-Stelling in Denemarken gebouwd door de Duitsers, deze is alleen nooit afgemaakt. Ze bouwden het in Esbjerg, vlakbij Blåvand. Het ligt vlakbij het strand van Vejer waar je met de auto overheen mag rijden. Leuk om deze bezoekjes te combineren dus! Het lag voor ons ongeveer een half uur van Landal Seawest af, ook goed te doen dus.

Tinker, uit Nederland, heeft de interactieve tentoonstellingen aan de binnenkant mogen ontwerpen. En dat ziet er zo goed en mooi uit! De kinderen vonden het ook erg leuk om te bezoeken. Zeker ondanks dat het onze laatste dag was en ze al veel uitjes in Denemarken hadden gedaan.

De zalen

Iedere zaal heeft bijzondere elementen waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou, het verstrijken van de tijd.

We begonnen bij de tijd dat er net mensen waren en mammoeten nog leefden. In het Engels werden we meegenomen door twee kinderen die in die tijd leefden en veel vertelden over de dieren. Hoewel onze oudste maar weinig Engelse woorden kent, vond hij het toch interessant om te luisteren. Vooral naar de geluidseffecten die er waren van de dieren. De beesten konden ook bewegen en waren levensecht nagemaakt, erg mooi om te zien.

West Coast Stories is de ruimte waar de lokale geschiedenis centraal staat, dus van de westkust van Denemarken. Toen wij er waren kwam precies het 4D-theater dat elk uur verschijnt. Wat was dat mooi! Verhalen in het Engels, verschillende kleuren met belichting, voorstellinkjes van poppen die ineens kwamen, schaduwspel. Echt teveel om naar te kijken. Wij waren ook zo betoverd, dat ik helemaal vergat foto’s te maken. Echt iets om zelf te bekijken dus!

Tirpitz-Stelling Denemarken, geschiedenis museum

Ook had je een tentoonstelling over kleine diertjes in barnsteen wat wel goud lijkt. Met een verwijzing naar Jurrassic Park en waarom we nooit een dino kunnen “maken” uit het DNA van de beestjes van die tijd. Ik vond deze tentoonstelling zelf wat minder interessant, maar voor de kinderen was er een speurtocht waar onze oudste volop in zat.

Tirpitz-Stelling Denemarken, geschiedenis museum

Als laatste had je verschillende kleinere bunkers waar je van alles zag en leerden over de Tweede Wereldoorlog. Want wist je dat bij hun 5 mei ook de bevrijdingsdag is? Alleen wordt het er niet zo uitbundig gevierd als bij ons. Echt interessant om eens te horen hoe WOII in andere landen was.

Buiten zit je vrijwel direct op het strand en is er ook genoeg te zien met de verschillende bunkers. Echt een mooi museum om naar toe te gaan!

We kregen de activiteit van Visit Denmark en Visit Vesterhavet.