Toedeledokie, net als Koekeloere

Toedeledokie, net als Koekeloere

Kijk je ook zo graag Koekeloere met de kinderen? En vind je het ook zo jammer dat het is wegbezuinigd? Dat vonden de makers nou ook! Daarom hebben zij Toedeledokie gemaakt. Een goede kinderserie die zich richt op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kleuters.

Toedeledokie

Vanaf 20 januari 2020 kun je wekelijks een nieuwe aflevering kijken van Toedeledokie op een portal. Het is dus video-on-demand, je betaalt een bedrag per jaar in abonnementsvorm, bijvoorbeeld voor je hele school. Ook komt er lesmateriaal bij en een digitaal spel dat je met de klas op het digibord kan spelen.

Wie zijn Toedele & Dokie uit Toedeledokie?

In Toedeledokie gaan Toedele de Teckel en Dokie de Das (twee vrienden uit het bos) samen op pad en beleven avonturen in de belevingswereld van kleuters. Ze ontmoeten allerlei mensen en leren van alles. Tussendoor zie je de belevenissen van knuffel Harrie de Haas, die uit logeren gaat. Aan het eind van elke aflevering zit een leuk liedje of een prentenboek.

Thema’s

Ik kreeg het thema-overzicht en geef vast een tipje van de sluier. In januari gaat het bijvoorbeeld over eten en drinken, maar ook over internetgebruik waar jonge kinderen tegenwoordig ook mee bezig zijn. Natuurlijk komen er ook feesten zoals Pasen (maar ook het Suikerfeest) naar voren en de seizoenen. Migratie is een thema, sprookjes, dieren, beroepen, maar ook gezondheid. Veel thema’s die je in de klas inzet, maar ook zeker waar de kleuters mee bezig zijn. Alle afleveringen zie je hier. 

Aansluiten bij de doelen

De thema’s van Toedeledokie sluiten aan bij de kerndoelen en de inhoudslijnen van het SLO. De nadruk ligt hierbij op sociaal-emotionele onderwerpen en op onderwerpen uit ‘de wereld om je heen’. De makers werken met een schaduwredactie, die hen voedt met informatie uit het werkveld. Zo blijven ze op de hoogte van wat er speelt en kunnen ze daar met de afleveringen op inspelen.

Lestips

De schaduwredactie helpt ook met de lestips en digitale spellen die bij de afleveringen worden aangeboden. Je moet dan denken aan eenvoudige spelletjes die op het digibord in de klas gespeeld kunnen worden. In een aflevering met emoties kan er in het aansluitende spel bijvoorbeeld iedere keer 3 keuzes worden gemaakt (een sleepopdracht) om de juiste emotie te kiezen (lachen, verdriet, bedroefd, gespannen, etc.).

Je ziet ook aan de thema’s dat veel doelen, in ieder geval op sociaal-emotioneel vlak, worden behandeld. Ook de wat “nieuwere” doelen, zoals burgerschap en mediagebruik.

Toedeledokie, net als Koekeloere

Kosten

Met een abonnement kun je de portal bezoeken wanneer je wilt. Elke week is er een nieuwe aflevering beschikbaar die je kunt wanneer het in jouw programma past. Met de voorinschrijving (tot en met 31 december 2019) betaal je €89,- voor een jaar. De eerste 500 aanmeldingen ontvangen een Harrie de haas knuffel. Abonneer je hier. 

Waarom moet je betalen?

Het liefst zouden de makers van Toedeledokie alle afleveringen gratis aanbieden, maar ze worden op geen enkele manier gesubsidieerd. Ze zijn geen onderdeel van een omroep, omdat Koekeloere wegbezuinigd is. Daarom is ervoor gekozen om Toedeledokie op een ander manier te financieren: door middel van abonnementen.

Goed om je te realiseren hoe duur het maken van een aflevering is. Er zijn per aflevering zo’n 15 tot 20 mensen betrokken: camera, regie, decor tot aan de poppenspelers. Voor elke aflevering zijn er twee draaidagen uitgetrokken. Daarnaast zijn er nog de opnamen van Harrie de Haas en de muziek van Cowboy Billie Boem en passende animaties.
Vroeger keek zo’n 86% van alle basisscholen naar Koekeloere en uit het marktonderzoek blijkt dat veel scholen een abonnement willen afsluiten.

Hoe zijn de afleveringen nu gefinancierd?

De twee oprichters van Toedeledokie Media, Jan Heuves en Roel van den Bruele, hebben er eigen geld in gestoken. Daarnaast is er een derde financier die het mogelijk heeft gemaakt om hiermee te starten. Tenslotte doet de complete crew risicodragend mee; d.w.z. iedereen krijgt een deel van de kosten en honoraria vergoed en het restant wordt pas uitgekeerd nadat het programma succesvol ‘in de markt’ is gezet.

Meer weten en filmpjes kijken?

Je kunt alvast wat beeldmateriaal zien van Toedeledokie op hun site. Hier vind je ook meer informatie over het bestellen van het abonnement.

Ik ben heel benieuwd naar de afleveringen en de lestips. Hopelijk kan ik het ook op school bekijken! 

Dit is een #jufmaikead