Toen was daar ineens dé ADHD diagnose

Na een lange zoektocht naar rust & balans, kreeg Hellen op haar 32e dé diagnose. ADHD gecombineerde type. ‘For real?! Ik.. ADHD?!’ 

Ik herkende mezelf wel in ADD, maar ADHD?! Dat heb ik echt even moeten verwerken. Ik ben namelijk geen standaard ‘stuiterbal’. Voornamelijk het tegenovergestelde, chronisch moe.

Onrustig, vliegerig & een turbo motor

Dus dat is dan het onrustige en vliegerige gevoel in mijn lichaam, de turbo die ik heb en de snelheid van mijn gedachten. Ook was er constant een bepaald level van spanning in mijn lichaam aanwezig.

Mijn innige band met de toilet

Het werd me ook duidelijk dat mijn innige band met de toiletten in Nederland, ontstaan is door onrust. Tijdens een vergadering, studiedag, bespreking o.i.d. moest ik elke 45 minuten even lopen. Naar het toilet dus ?, want dat vind niemand vreemd. Ineens opspringen met de mededeling ‘Ik..moet..nú..bewegen’ zal niet zo normaal zijn gevonden als het naar het toilet gaan.

Zwakke blaas’

Tuurlijk kreeg ik regelmatig opmerkingen over mijn ‘zwakke blaas’. Tja.. Ik had mijn hersenen in die jaren zo afgestemd dat ik ook echt het gevoel kreeg dat ik moest plassen. Vreemd hoe onrust zich dan kan manifesteren.

Nadat ik ben begonnen met medicatie, verdween mijn drang om naar de toilet te lopen tijdens vergaderingen of gesprekken spontaan.. Mijn ‘zwakke blaas’ behoorde tot het verleden.

Heel vreemd om je dan te realiseren dat al die jaren de wandelingetjes o.a. een vorm van onrust/hyperactiviteit is geweest.

Oppervlakkige kennis over ADHD

Ik begon me steeds meer te realiseren dat ADHD vele malen complexer is dan dat ik zelf dacht. Eigenlijk had ik maar oppervlakkige kennis over wat ADHD écht inhoudt. Ik denk dat ik het daarom in eerste instantie ook niet herkende bij mezelf.

Eigenlijk is de algemene basiskennis over ADHD heel beperkt. De welbekende slogan ‘ A(lle) D(agen) H(eel) D(ruk)’ is wat de meeste mensen in gedachten hebben. Ben je druk, dan heb je ADHD. Ben je niet druk, dan heb je geen ADHD. En daar stopt vaak de algemene kennis over ADHD.

Expert mezelf voor de gek houden

Ik was expert mezelf voor de gek houden. En als er een school voor mensen zou bestaan waar ze een masterclass ‘Hoe houd je zwakheden verborgen’ geven, dan zou ik de hoofdspreker kunnen zijn.

Jammer dat er geen diploma’s bestaan voor dat soort vaardigheden. Het zou mijn tekort aan diploma’s mooi kunnen opvullen ;).

Kind Hellen

Levensloop & keuzes maken

En toen begon ik met nadenken. Over mijn levensloop en over de keuzes die ik gemaakt heb.

Ik noem het maar keuzes, maar dan lijkt het wel net of ik alles in mijn leven weloverwogen heb gedaan. Ahum. Verre van dat zelfs. Ik deed maar wat…

Ik rolde van de ene situatie in de andere. Ik leek maar geen grip te krijgen op mezelf, op mijn emoties, mijn impulsiviteit, en de drang naar spanning.

Een aaneenschakeling van vicieuze cirkels

Mijn leven was een aaneenschakeling van vicieuze cirkels geworden. Alleen realiseerde ik mij dat niet. Want tja, zelfkennis en zelfinzicht waren niet mijn sterkste kanten. Behalve op mijn werk, daar kon ik juist heel goed naar mezelf kijken.

Dat verschil in het gebruiken van vaardigheden was (en is) overigens op veel meer gebieden. Wat ik laat zien op mijn werk,  bijvoorbeeld structureren, lukt mij niet om op dezelfde manier thuis toe te passen. Dat frustreert enorm.

Focussen op wat ik ‘fout’ doe

De druk om alles goed te moeten doen wordt daardoor steeds groter. Die druk leg ik mijzelf op, en wordt ook opgelegd door mijn omgeving. Bewust en onbewust. Die druk veroorzaakt dat ik mij volledig kan gaan focussen op wat ik ‘fout’ doe, zoals het structureren van het huishouden.

Ondertussen blijft de frustratie oplopen. Het focussen op wat ik ‘fout’ doe betekent dat ik geen aandacht meer heb voor andere zaken, bijvoorbeeld de financiën. En dat betekent dat ik vervolgens op financieel vlak de ‘fout’ inga. En zo is de cirkel weer rond.

Daar wil ik in mijn volgende blog op terugkomen.

ADHD vs mijn blogs 

In mijn blogs zal ik steeds een stukje van ADHD proberen uit te diepen. Vanuit mijzelf. Dat doe ik o.a. om te voorkomen dat ik ellenlange verhalen ga schrijven (iets met geen onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken haha). ?

Reacties zijn welkom! ?