Spelen in de vakantie

Top 10 ‘Waar peuters graag mee buiten spelen’-materiaal

Door Yvonne. Standaard horen fietsjes en ander rollend materiaal natuurlijk op een peuterplein thuis. Daarnaast is nog heel veel ander materiaal goed te gebruiken om mee buiten te spelen. In deze top 10 vast wat ‘oude’ bekenden, maar hopelijk ook materiaal dat inspireert om eens wat verder te kijken wat er met een koker of een zwemnoodle allemaal kan.

1. Kwasten met water

Een groot succes blijven de kwasten met een emmer water. Ze ‘verven’ de muren, de ramen van de kleuterklas die ligt aan ons ‘peuter’plein, het huisje op het plein, de tegels etc. We gebruiken hiervoor goedkope kwasten, afwasborstels en verfrollers.

Juf met stoepkrijtverf

2. Stoepkrijt

Dat is dan zo’n ‘oude’ bekende maar hij blijft leuk en leerzaam (lange strepen/korte strepen, kleuren benoemen etc.) We hebben een grote bak vol met krijtjes die we regelmatig mee naar buiten nemen. Gegarandeerd dat de kinderen niet schoon mee naar huis gaan, maar we hebben er veel lol mee! Vooral in combinatie met #1: krijtjes in het water doen of juist met de kwasten het zojuist gekrijte weer laten verdwijnen!

Bekijk hier mooi stoepkrijt

3. Bezems en stoffer/blik

Schoonmaken! Ze vinden het prachtig. We hebben kleine kinderbezems en gewone stoffers en blikken. Alle blaadjes worden bij elkaar geveegd en weer ergens anders op de grond gegooid……

Bezem voor kinderen

4. Grote auto’s

De erg grote auto’s die we ooit op de peuterspeelzaal hadden, zijn naar de schuur verhuisd. De kinderen gingen er binnen mee ‘racen’, hierdoor werd het erg onrustig en gevaarlijk in ons toch al niet grote lokaal. Buiten kunnen ze er heerlijk hard mee rijden!

5. Waterbak/Zandbak

Helaas hebben we geen zandbak op ons pleintje, maar met afwasbakken (of een wasmachinelekbak!) kunnen we ook heel leuk spelen met zand of water. Of allebei tegelijk…. lekker modder maken!

Mooie zandtafel

6. Insecten zoek spullen

Geef ze een bak met kleine bakjes, vergrootglazen, vlindernetjes en ze duiken de struikjes in die langs ons hek staan, op zoek naar kriebelbeestjes! Soms moet de juf even helpen de beestjes in de bakjes te doen, maar dan is het kijken naar de insecten meteen wat minder eng!

7. Zwemnoodles

Zwemnoodles! In originele lengte of doormidden gesneden. Wat doen ze ermee? Er op staan en proberen te balanceren, samen een boog ervan maken en er iemand onderdoor laten lopen. De stoere kids gebruiken ze als ‘zwaarden’.

8. Bilibo’s

In het begin wisten ze niet wat ze ermee aan moesten. Nu gaan ze erin zitten en bewegen of draaien dan alle kanten op. Proberen hun evenwicht te bewaren. Gaan erop staan. En ze zijn ook erg leuk om dingen in te stoppen (blaadjes, krijtjes etc.)

9. Kokers en buizen

Bij de verbouwing van de school waar we in zitten, hebben we ooit grote rioolbuizen kunnen bemachtigen. Recht afgezaagd en geschuurd is het nu speelmateriaal geworden voor op ons plein.
Samen met een grote partij kartonnen kokers die we van een ouder hebben gehad en een bak met balletjes ontdekken ze al spelenderwijs.

10. Autobanden

Nog wel wat zwaar voor onze peuters, maar erg leuk om mee te rollen, te bouwen of doorheen te kruipen!

Wat staat er in jouw top als buitenspeelmateriaal? 

 

Top 10 buitenspeelgoed voor peuters