Twijfelen aan Sinterklaas

Twijfelen aan Sinterklaas

De zoon van Carla is zes jaar. Hij twijfelt aan Sinterklaas. Is dit jaar het laatste echte Sinterklaasfeest voor hem? Twijfelen aan Sinterklaas

Twijfelen aan Sinterklaas

De tijd rond Sinterklaas is voor mij echt de mooiste tijd van het jaar en we versieren het dan ook altijd gezellig in de kamer. Niet zo uitbundig als juf Maike, maar de Sinterklaas boeken komen uit de de kast, de Sint mijters worden keurig opgehangen, de Sint verkleedkleding komt weer uit de doos en natuurlijk ook de knutsels de de jongens gemaakt hebben. De houtkachel en kaarsjes aan en een heerlijke pot pepernoten op tafel.

Zaterdag gingen we naar ons eerste Sinterklaasfeest, Joris mocht bij Sinterklaas komen en hij kreeg natuurlijk een kado. Helemaal in z’n nopjes ging meneer naar huis. Hij had een Lego vliegtuig gekregen en die moest natuurlijk gelijk gebouwd worden.
Sinterklaas had gezegd dat ze de schoen mochten zetten maar Joris had genoeg aan z’n Lego vliegtuig, want schoen zetten was niet nodig.

Zondag stond het tweede Sinterklaasfeest op ons programma. Of eigenlijk op het programma van Joris en oma. Ze gingen samen met de Sinterklaas Express.
Bij ons in de buurt rijdt een oude stoomtrein en deze was omgetoverd tot Sinterklaas Express. Het weer was echt op z’n Sinterklaas, want de wind waaide heerlijk door de bomen.

Na de rit in de trein kwam Joris met een fantastisch verhaal: ‘mama luister eens even, ik was met de trein en ik weet nu hoe het zit…’ ‘Ik op m’n heel onschuldig: ‘O ja vertel?!’

Joris ging er even voor zitten. ‘Mam, zwarte pieten zijn geverfde mensen. En van Sinterklaas begrijp ik ook helemaal niets meer, want gisteren had hij rode schoenen aan en vandaag had hij zwarte schoenen aan. En hij had een hele andere mantel als gisteren.’

Daar zat ik dan tegen over m’n 6 jarige inmiddels best stoere grote vent.
Hoe ging ik dit nou even recht breien? Begin je dan over hulp pieten en Sinterklaasjes of vertel je dan gewoon eerlijk het hele verhaal rondom Sinterklaas?

Ik heb Joris gevraag of hij iedere dag dezelfde schoenenen en kleren aan had. ‘Nee natuurlijk niet. Ik wissel toch altijd mam?’ ‘Ja dat klopt, nou dan is het toch niet zo vreemd dat Sinterklaas ook wisselt van kleren en schoenen?’ Probleem een had ik even gemakkelijk getackeld.

De pieten had ik iets meer moeite mee, want hoe leg je dat nou uit? Ik heb maar verteld dat Sinterklaas heel erg veel pieten mee heeft. ‘Hij kan niet alle pieten overal laten zijn, dus deze pieten waren hulppieten’. ‘Zie je’, sprak Joris wijs. ‘Dan heb ik dat wel goed gezien.’

Gelukkig zat Joris nog flink vol van de boef die het boek van Sinterklaas gestolen had tijdens de tocht en dat het toch allemaal wel weer goed gekomen was. De (hulp)piet had gezegd dat ze hun schoen mochten zetten, maar dat hij niet kon beloven of ze alle schoentjes wel konden vullen. De wind waaide wel erg hard door de bomen.

Voordat Joris naar bed ging werd natuurlijk keurig een schoen gezet. Joost mocht ook mee doen onder het mom van je weet maar nooit. ‘Misschien gooit Piet ook wel iets in jou schoen!’

Natuurlijk waren de volgende ochtend beide schoentje gevuld en waren ze alle twee reuze blij. Ik ben iets minder blij. Is dit dan onze laatste echte Sinterklaas feest?
De gedachten dat het volgend jaar een ander Sinterklaasfeest is als dit jaar maakt me niet echt blij dus ik ga echt heel erg genieten van de komende week!

Uitgelichte foto:  Shutterstock