Uit de kunst maand

Uit de kunst maand met prachtige boeken

Lemniscaat roept februari uit tot Uit de kunst maand. En laat kunst nou ons nieuwe thema zijn! Ik kreeg prachtige boeken waar ik je over vertel. Met verwerkingstips. 

Uit de kunst maand

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Kinderen stellen de mooiste vragen waardoor volwassenen op een andere manier naar kunst gaan kijken.
Aan de hand van die mooie vragen worden verschillende kunstvormen uitgelegd. Het impressionisme wordt bijvoorbeeld door middel van de vraag ‘Waarom is alles zo vaag?’ uitgelegd. En ‘Hoe maak je kunst eng?’ bij het schilderij De Schreeuw. Je leert dus op een leuke manier van alles over kunst.

Lees ook: BOEKENTIPS VOOR THEMA KUNST

Tips

Laat de kinderen zelf een schilderij of beeld uitzoeken op de computer of uit een boek waar ze een vraag over stellen. Zoek samen uit waarom het zo is.

De kinderen kunnen ook goed zelf bladeren in dit boek en een schilderij uitkiezen waar ze meer over willen weten. Laat ze niet alleen in het boek lezen, maar ook onderzoek doen op de computer en ik boeken naar dit schilderij. Wat kunnen ze er nog meer over te weten komen?

Lees ook: LES ESCHER THEMA KUNST

Kunstworkshops voor kinderen

Kunstworkshops voor kinderen

Nu al mijn favoriet in de serie. Over de hele wereld geeft Herve Tullet kunstworkshops aan kinderen. Zijn mooiste workshops staan nu in dit boek dat ook prachtig vormgegeven is. Prachtige tips voor in de klas, maar ook leuk voor een kinderfeestje of thuis. Er staat een heldere voorbereiding in het boek met wat je nodig hebt en dat is vaak niet eens zo veel. Er staan eenvoudige instructies bij en wat slimme trucjes om de kinderen enthousiast te maken.

De grote verkeerschaos vind ik erg leuk! Een groot vel behang op de grond, wat obstakels zoals steentjes, takjes en doosjes, verf en rijden maar met je kwast. Ik denk dat de kinderen ontzettend veel plezier aan deze workshops zullen beleven.

Lees ook: THEMA KUNST IN DE KLAS

Tips

Vooral met het boek aan de slag gaan.

Het kunstboek voor kinderen

Het kunstboek voor kinderen geel

Het kunstboek voor kinderen wit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de twee boeken worden maar liefst zestig verschillende kunstenaars onder de loep genomen. Alle stijlen, tijden en stromingen uit de geschiedenis van de kunst komen voorbij. Ook volwassenen zullen van alles ontdekken. Mijn eigen favoriet, Frida Kahlo, staat er ook in. Ik vond haar werk meteen fantastisch bij het zien van de film Frida. Een ander voorbeeld is Kandinsky. Het boek gaat in op hoe Kandinsky een compositie maakte, een schilderij als muziek.
De boeken zijn voor wat oudere kinderen geschreven, maar zijn wel makkelijk leesbaar.

Lees ook: THEMA KUNST

Tips

De kleuters in mijn klas laat ik er vooral heerlijk in bladeren, zich erover verwonderen en met elkaar erover praten. De foto’s van de kunstwerken zijn lekker groot, ze kunnen het goed bestuderen.

Laat de kinderen een schilderij kiezen waar ze meer over willen weten. Het boek gaat op een leuke manier in op de kunstwerken. Laat de kinderen proberen antwoord te geven op de vragen die erin worden gesteld.

Jij bent een kunstenaar

Jij bent een kunstenaar

Jij bent een kunstenaar is een leuk doeboek die bij het prentenboek Ik ben een kunstenaar hoort. Het start al heel grappig met de tekst

Jij bent een kunstenaar.
Nee, dat ben je niet.
NOG niet.
Maar je hebt dit boek in handen, wat betekent dat je kunstenaar wilt worden.
Je zult nooit zo goed worden als ik, maar je kunt het proberen.

De jonge kunstenaar gaat samen met de kinderen aan de slag. Met stickers, pennen en stiften werk je aan zelfportretten, teken je binnen en buiten de lijntjes en leer je op een andere, kunstzinnige, manier om je heen te kijken.

Tips

Een heerlijk boek om zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt ook een opdracht uit dit boek aan je klas geven. Mijn favoriet is kijken naar vormen. Daar kun je zulke leuke kunst mee maken! Ook patronen komen aan bod, dus stiekem werk je ook nog eens aan rekendoelen aan de hand van dit boek.

De boeken zijn verkrijgbaar bij de betere boekhandel of bij Libris