Uitje; museumdorp Orvelte

Toen Malou een weekend in Drenthe was, bracht ze een bezoekje aan Orvelte met haar gezin.

Orvelte

Orvelte is een dorpje in Drenthe, het ligt tussen Emmen en Assen. Het is een museumdorp met monumentale boerderijen, mooie tuinen en straten met kinderkopjes en oude klinkers. Ook vind je er verschillende winkeltjes en horecagelegenheden, en je kunt een ritje maken met de paardentram.

Aan de rand van het dorp zijn twee parkeerplaatsen, voor € 3,00 mag je daar de hele dag parkeren. We liepen richting het dorpje en één van de eerste dingen die we tegenkwamen was ‘t Bakkershoes.

Binnen proef (bijna letterlijk haha) je meteen de sfeer van Orvelte. Je ziet er allemaal mooie oude spulletjes en het is net alsof je terug in de tijd gaat.

Ook kun je er zelf kniepertjes maken, dat zijn typisch Drentse dunne harde wafels.

Ook het pannenkoekenwinkeltje is ontzettend leuk om te zien. Het is de eerste pannenkoekenwinkel van Nederland en hier vind je alles om de lekkerste pannenkoeken te bakken.

Daarnaast vind je er nog een aantal winkeltjes die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, al is het maar om gewoon eventjes te kijken.

Natuurlijk zijn er niet alleen winkeltjes, er is bijvoorbeeld ook een ‘porselein achter turf’ expositie.

En je kunt ook blijven slapen in Orvelte, bijvoorbeeld bij deze slaoperij, de Drentse versie van een Bed & Breakfast.

Volgens mijn peuter was dit absoluut één van de leukste dingen van Orvelte; de schapen. Overdag staan ze in een weiland, en aan het einde van de middag gaan ze naar binnen.

Er zijn verschillende horecagelegenheden in Orvelte. Wij hebben ‘s avonds gegeten bij restaurant De Schapendrift. We moesten daar vrij lang wachten op het eten en drinken, maar mijn dochter vermaakte zich gelukkig prima.

Het eten was er hartstikke lekker, dus wat dat betreft is het restaurant zeker een aanrader.

Als je in Drenthe bent is een bezoekje aan Orvelte wat mij betreft absoluut de moeite waard!