Parkstad Zuid-Limburg

Uitjes voor kinderen in Parkstad Zuid-Limburg

Vorig weekend was ik in Parkstad, Zuid-Limburg. Ik wist niet dat er zoveel te doen is daar! Ik ben echt verrast en enthousiast geworden over de streek. Uitjes voor kinderen (ook educatieve) in Parkstad. Met veel foto’s! 

Parkstad

Parkstad Limburg is een regio van acht gemeenten in het Zuidoosten van Limburg: Brunssum, Heerlen, Kerkrade Landgraaf Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. Er zijn veel attracties in deze mooie regio die op de kaart worden gezet door Visit Zuid-Limburg. Regio Parkstad Limburg is daarom ook winnaar in de categorie ‘Beste Reisbestemming ter Wereld’ van de Tourism for Tomorrow Award 2016.

Lees ook: ZUID-LIMBURG, JE ZOU ER MAAR NAAR TOE GAAN

Uitjes voor kinderen in Parkstad

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste kastelen in Nederland en is tevens een museum. Met een museumkaart kun je het museum zelfs gratis bezoeken. Het kasteel staat in het teken van de drie musketiers en er is voor kinderen van alles te doen.

Familie

Er is een speciale familiespeurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar. Door op zoek te gaan naar de code maak je kennis met de geschiedenis van de drie musketiers.

Workshops

Je kunt speciale workshops boeken, zoals boogschieten, parfum maken, roofvogels en schermen.

Basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn er leuke speurtochten, zoals een kleutertocht, of de speciale speurtocht over het jeugdboek ‘Ridder zonder kasteel’ van Arend van Dam dat zich afspeelt in Kasteel Hoensbroek.

Kinderfeestje

De vrijdag dat wij het kasteel bezochten, was er ook een kinderfeestje. Op de foto zie je vijf prinsessen rondscharrelen door het kasteel. Ze krijgen (in gepaste kledij) een spannende speurtocht door het kasteel. En dan: spelletjes doen uit de tijd van Ridder Hoen.

Lees ook: WEEKOVERZICHT #1

Thermenmuseum

Thermenmuseum

Het Thermenmuseum staat in Heerlen. Hier zijn de resten van een Romeins badhuis te bekijken, de thermen. Ook dit museum is gratis met de museumkaart. Je loopt er vlot doorheen, maar zeker een aanrader als je kind geïnteresseerd is in geschiedenis.

Snowworld

Snowworld

In Snowworld Landgraaf is genoeg te doen voor kinderen. Kinderen tot en met 3 jaar kunnen gratis op de piste, voor oudere kinderen betaal je €16,95 per uur. Je kunt de kinderen ook les laten volgen, zoals bij de ouder & kind snowboardles, speciaal voor jonge kinderen.

Klimpark

Naast de skipiste is er ook een klimpark bij Snowworld, ook voor kinderen. Ook is er een Alpine Coaster, een rodelbaan, waar je al voor €2,50 een ritje kunt maken.

BloteVoetenPark

Het BloteVoetenPark in Brunssum is mijn absolute aanrader, zo leuk voor het hele gezin! Volwassenen betalen €6,50 en kinderen €3,50. Voor die prijs wordt het park heel goed onderhouden en mogen er geen honden en fietsers in. Natuurlijk kun je er ook terecht voor een hapje en drankje.

In het park is een prikkelpad, scharrelpoel, Keltische boomhoroschoop, hindernisbanen vijver, liefdeslaantje, spreukenlaan, labyrint, speelcirkel, triade, onthaastcirkel, oneindige cirkel, verbindingscirkel, steltenpad, insectendorp, modderpoel, Keltisch wiel met wensboom, Obelixpad, watertrap, voentenwasplaats, voetenwelnessplaats.

Ik vond het een fantastische ervaring en ga er graag met onze peuter naar terug!

Mondo Verde

In Landgraaf ligt Mondo Verde. Begonnen als de wereldtuinen, inmiddels uitgebreid met een dierenpark en attracties, zoals een achtbaan en een schommelboot.

GaiaZoo

GaiaZoo

Helaas konden we hier niet naar binnen, maar GaiaZoo schijnt een fantastische dierentuin te zijn. Het is dit jaar door de ANWB bekroond als leukste dierentuin van Nederland. Het bijzondere aan deze dierentuin, is dat ze hun best hebben gedaan om de dieren zoveel mogelijk leefruimte te geven. Vandaar dat ze bijvoorbeeld ervoor kiezen om geen olifanten ‘in huis’ te halen. Die zouden te veel ruimte nodig hebben. Ik ga er graag eens heen met onze peuter!

Continium

Continium in Kerkrade is een echt ontdek museum vol techniek, met recht een discovery centrum. Als je daar bent, kun je ook eenvoudig de andere musea: Columbus Earth Theater en het Cube Design Museum bezoeken.
Continium is echt op kinderen gericht. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wisselexpo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf een stoere technische gadget die je mee naar huis mag nemen. De entree is €12,- vanaf 5 jaar, maar met de museumkaart gratis.

World of bricks

Tot december van dit jaar is de tentoonstelling World of Bricks in Continium. Kinderen kunnen zich verwonderen over mooie Legoinstallaties, maar vooral ook zelf aan de slag. Ook aan de jongere kinderen is gedacht, er is veel Duplo te vinden. Er is een brandweerkazerne, een cinema, school, garage en veel plekken om zelf te bouwen. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Een aanrader voor jong en oud.

Lees ook: LEUK UITJE VOOR DE HERFSTVAKANTIE: LEGOWORLD

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met leuke uitjes in de regio Parkstad, Zuid-Limburg