Uittip: appels plukken

Uittip: appels plukken

Door Judith. Het is weer appel- en perentijd. Wat is er nu leuker dan samen met je kind(eren) het fruit zelf van de bomen te plukken zodat je het daarna zelf kunt opeten? Op 16 september 2017 was zelfs de landelijke appelplukdag, maar ook nu nog zijn er een aantal telers die plukkers van harte welkom heten… Uittip: appels plukken

Waar appels plukken?

Om een teler bij jou in de buurt te vinden adviseer ik je om google te gebruiken. Zelf ben ik op die manier gekomen bij ‘Landgoed de Olmenhorst’ in Lisserbroek. Voor ons lag dit niet direct naast de deur, maar door de enthousiaste reacties en de verschillende activiteiten op het terrein werden we nieuwsgierig.

Landgoed de Olmenhorst

Landgoed de Olmenhorst

Het landgoed bestaat uit 31 hectare land. Op dit terrein zijn een aantal gebouwen gevestigd en natuurlijk vele appel- en perenbomen te vinden. Tijdens de zelfpluktijd is er daarnaast nog veel meer te doen. Zo kunnen kinderen gratis springen op een springkussen, is er een mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding pijl en boog te schieten, is er een trekpaard, is er een speelterrein en zijn er diverse workshops zoals een workshop kaarsen maken.

De toegang tot het terrein is gratis, wel worden er in het weekeind parkeerkosten gerekend (3 euro). Ook bevindt zich op het terrein een biologische winkel die naast allerlei biologische producten ook mooie kaarten (o.a. zoedt en winkeltjevananne) en accessoires verkoopt. Ook zijn er twee mogelijkheden om wat te eten en te drinken te kopen.

Hoe werkt het?

Appels plukken

Het appels- en perenplukken is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het terrein zelf zijn er mensen en bordjes aanwezig die je naar de juiste plukgebieden leiden. Bij de plukgebieden staat een duidelijke uitleg hoe je het fruit het meest makkelijk kunt plukken. In het opengestelde plukgebied loop je tussen de bomen door (laarzen zijn aan te raden) en pluk je de hoeveelheid fruit die jij wilt meenemen (neem een tas mee om het fruit in te doen). Voor het fruit betaal je 2,25 per kilo. Uiteraard moet je al het fruit dat je geplukt hebt afrekenen.

Appels plukken

Mijn meiden hebben het erg leuk gevonden en smullen van hun zelf geplukte peren en appels. Ook hebben we een lekkere appelcrumble gemaakt die met smaak is opgegeten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren