Dierentuin Planckendael

Uittip: Dierentuin Planckendael

(Door Judith) Mijn dochters van 6 en 2 jaar zijn dol op een uitstapje naar de dierentuin. Dit is ook de reden waarom wij een abonnement hebben op Dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Soms wil ik echter ook wel eens een ander rondje lopen. Met ons Blijdorp abonnement kunnen we met korting en soms zelfs gratis naar andere dierentuinen binnen Nederland en Europa, zoals naar Zoo Planckendael in Mechelen, België.

Dierentuin Planckendael

Bereikbaarheid

Dierentuin Planckendael ligt op ongeveer een half uur rijden van Antwerpen. Voor ons was het zo’n twee uur rijden. Aan de ene kant lijkt het veel, maar dit hebben we ook gedaan om bijvoorbeeld Wildlands in Emmen te bezoeken. Dit keer hadden we er een weekeindje weg van gemaakt door een hotel in Antwerpen te boeken en de tweede dag hier een stadswandeling te maken en wat te winkelen.

Lees ook: WAAROM WIJ HET ZO LEUK VINDEN OP DE KINDERBOERDERIJ

Opzet van de dierentuin

Dierentuin Planckendael

De dierentuin bestaat uit vijf verschillende gebieden. Deze gebieden zijn afgeleid van de vijf continenten: Europa, Afrika, Azië, Oceanië en Amerika.  In ieder continent is er een route gemaakt die je kunt volgen en al deze routes komen uit op een centraal plein. Hierdoor kun je je eigen route door het mark lopen. De dierentuin is in totaal 42 hectare groot en bevat naast mooie dierenverblijven en natuurlijk de dieren ook veel speelmogelijkheden. Vooral mijn zesjarige dochter vond deze speelplekken erg leuk en samen met haar ben ik dan ook door allerlei spinnenwebben en touwconstructies naar de toppen van de bomen geklommen.

De geschiedenis van de dierentuin

Dierentuin Planckendael is oorspronkelijk een landgoed met een kasteel en bestaat al vanaf 1780. De ZOO van Antwerpen kocht het landgoed in 1956 en vanaf 1960 kunnen mensen een wandeling maken op het landgoed. Vanaf 1985 is het landgoed stukje bij beetje veranderd tot een moderne dierentuin. In het kasteel van toen kun je nu een (wij vonden lekkere!) pizza eten.

Europa

Dierentuin Planckendael

In Europa zijn diersoorten te vinden als uilen, bevers, vossen, konijnen en wasberen. Ook bevinden zich in het hele park heel veel ooievaarsnesten met heel veel ooievaars. Schitterend en door het hele park was het ooievaar geklepper te horen.

Afrika

In Afrika hebben we kunnen genieten van onder anderen bonobo’s, giraffen, hyena’s, zebra’s en maki’s. In het park is er heel veel aandacht besteed aan de inrichting van de omgeving. Zo waande we ons ook echt in Afrika (oke, het weer was minder Afrikaans) door Afrikaanse hutjes, kano’s en een auto van een Ranger. Ook was er een Afrikaans schoolgebouwtje, leuk voor juf mama 😉

Azië

Asia Dierentuin Planckendael

Ook in Azië was de inrichting van de omgeving schitterend. Een Aziatisch straatje bevindt zich aan het begin van de route. In dit deel van het park bevonden zich onder anderen de olifanten, neushoorns, leeuwen en slingerapen. In het binnenverblijf was een weegschaal waarop je kon zien hoeveel keren jij in één olifant paste. Mijn oudste dochter vond dit heel interessant.

Oceanië

In dit stuk van de dierentuin vonden wij een aantal diersoorten die we niet vaak in andere dierentuinen terugvinden, namelijk koala’s, wombats, mierenegels en de tasmaanse duivel. Koala’s en wombats hadden mijn man en ik al wel eens gezien in een dierentuin in Frankrijk of Oostenrijk, maar de mierenegels en tasmaanse duivels hadden we nog nooit gezien. De laatste diersoort zag er heel anders uit dan de tekenfiguur uit de Looney Tunes, die wij in onze jeugd vaak op TV zagen ;-).

Amerika

De dieren die wij in Amerika hebben gezien zijn onder andere goudleeuwkopaapjes, ara’s, bizons, neusberen (die over touwbruggen boven het wandelpad liepen) en capybara’s. Ook was er een western plein met eetgelegenheden en een kinderboerderij.

Wij gaan graag nog eens terug!

Dierentuin Planckendael

Vanwege maatregelen tegen de vogelgriep waren een aantal delen van de dierentuin afgezet. Zo konden we tijdens ons bezoek niet tussen de pinguïns wandelen en was ook de Lorilanding gesloten. Als dit echter net zo mooi is als de rest van de dierentuin, dan zijn ook deze mogelijkheden erg mooi.

Qua inrichting deed de dierentuin ons soms wel eens denken aan Wildlands in Emmen, maar dan met meer dieren. Daarnaast zijn wij als ouders erg enthousiast over de grote hoeveelheid speelmogelijkheden die de dierentuin heeft. Deze waren niet allemaal geschikt voor onze jongste dochter, maar kinderen vanaf een jaar of vier hebben voldoende leuke spelmogelijkheden tijdens de wandeling door het park.

Wij gaan graag nog eens een keer terug naar dierentuin Planckendael vanwege de mooie omgeving, schitterende dierenverblijven, verrassende diersoorten en leuke speelmogelijkheden.