(door Judith) Voor sommige scholen is direct na de Koningsspelen de meivakantie al begonnen, andere scholen hebben nog een aantal lesdagen voor de boeg. De meivakantie is een mooie vakantie om iets leuks te gaan doen met het gezin. In de vakantie worden op diverse plekken leuke activiteiten georganiseerd. Jufmaike.nl zet graag wat uittips in de meivakantie voor je op een rijtje…

Binnenhof: Kinderrijk: wij zijn de baas

In de meivakantie nemen de kinderen de leiding over het Binnenhof over. ProDemos organiseert van 30 april tot en met 4 mei diverse leuke activiteiten voor kinderen, vooral geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar oud.

Binnenhof: Kinderrijk: wij zijn de baas

Op vrijdag 4 mei kunnen de kinderen door te knutselen, spelen en luisteren ontdekken hoe de Tweede Kamer werkt. Kinderen mogen ook zelf beslissen wat er gebeurt tijdens een vogelgriepepidemie, mogen vragen stellen aan Kamerleden en mogen de Tweede Kamer bezoeken. Ook wordt er op 4 mei aandacht besteed aan de herdenking van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de vrijheid.
Naast het kinderrijk organiseert ProDemos ook bijna dagelijks kinderrondleidingen. In deze rondleidingen wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Waar leest de koning de troonrede voor?’ en ‘Hoe ziet de troon van de koning eruit?’
Beeld en Geluid: de Nieuws of Nonsens dagen

Beeld en Geluid

Van 28 april tot en met 6 mei wordt er bij Beeld en Geluid aandacht besteed aan de journalistiek. Voor kinderen (en hun ouders) zijn er allerlei activiteiten zoals workshops, een kinderpersbureau en een familiequiz. Kinderen kunnen zich verdiepen in hoe het nieuws gemaakt wordt, door bij het ‘Kinderpersbureau’ te worden opgeleid tot een journalist. Daarnaast zullen de jeugdjournaal journalisten Lysette van Geel en Tamara Seur een masterclass geven over het leven als een verslaggever.

Ook aan tieners is gedacht. Zo kunnen ze de tentoonstelling ‘Nieuws of Nonsens bezoeken en samen met hun ouders deelnemen aan de workshop ‘Beeldgeheimen’ of de game ‘Slecht Nieuws (12+).

Ook voor volwassenen is er een uitgebreide programmering tijdens de Nieuws of Nonsens dagen.
Meer informatie: www.beeldengeluid.nl/agenda
Het Scheepvaartmuseum: Piratenweken
Scheepvaartmuseum
© Twycer / www.twycer.nl

Van 28 april tot en met 13 mei worden er stoere zeeschuimers gezocht in Het Scheepvaartmuseum. Voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Voor de allerkleinsten (3+) worden is er dagelijks een Aadje Piraatje-knutselactiviteit en een Aadje Piraatje-speurtocht (Aadje Piraatje is bekend van de prentenboeken van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma). Daarnaast worden op een aantal dagen speciale Aadje Piraatje voorstellingen opgevoerd en is er dagelijks een speciaal kleuterprogramma op het VOC-schip Amsterdam waarbij je op een spannend avontuur gaat met Rinus de Rat en zijn vriendinnetje Roxy.

Het VOC-schip Amsterdam is voor bezoekers van alle leeftijden net een echt piratenschip. Tijdens familierondleidingen (dagelijks) kun je luisteren naar echte verhalen over matrozen, kapers en piraten en zo ontdekken hoe het leven aan boord van een piratenschip was. Ook is er een familielezing over piraten, waarbij je leert wie de eerste Nederlandse piraat was en wat een piraat moest doen wanneer hij zijn been verloor.
Maritiem museum: Technische hoogstandjes
Maritiem museum
Taken by Storm & Rutger Prins
 Van 28 april tot en met 6 mei staat het Maritiem Museum helemaal in het teken van technische hoogstandjes. Zo is op 1 en 2 mei onderzoeksinsituut MARIN aanwezig met een simulator. Hierin kunnen museumbezoekers beleven hoe het is om aan het roer van een sleepboot te staan in de haven van Rotterdam. Ook kun je zien hoe een reddingsboot het water induikt wanneer medewerkers van een boorplatform zichzelf in veiligheid moeten brengen.

Daarnaast is de ‘Expeditie Knappe Koppen’ verlengd tot en met 3 maart 2019. In deze familietentoonstelling wordt je door virtuele gids André Kuipers begeleidt door werelden van wetenschappers aan boord van VOC- schepen. Als bezoeker leer je welke eigenschappen hen tot een ontdekkingsreizigers maakten. Deze ontdekkingsreizigers ontdekten met gevaar voor eigen leven de wereld als echte avonturiers. De tentoonstelling staat niet alleen stil bij het verleden maar blikt met André Kuipers ook vooruit. Zo vertelt Andre Kuipers de bezoeker ook over toekomstig onderzoek.

Meer informatie: www.maritiemmuseum.nl/activiteiten/meivakantie

Dierenpark Amersfoort: Klim-Alles vakantie

Dierenpark Amersfoort

Van 28 april tot en met 13 mei kunnen kinderen zich uitleven in Dierenpark Amersfoort tijdens de Klim Alles-vakantie. Natuurlijk kun je de dierentuin ook ontdekken via de gangbare wegen, maar voor echte avonturiers is er een avontuurlijk parcours. Zo kun je over een wiebelende touwbrug de beren bezoeken,  moeten je jezelf droog aan de overkant zien te krijgen via een vlot tussen de vogels is Snavelrijk en beland je op een metershoge toren tussen de leeuwen…

Daarnaast ontdek je dat niet alle routes helemaal af zijn…. Hoe kom je dan aan de overkant van een modderpoel? Tijdens de route leer je van alles over de dieren, waardoor je veilig aan de overkant weet te komen.

Heb jij nog een leuke uittip voor deze meivakantie?

Bekijk alle erop uit tips.

2 afbeeldingen komen van Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren