6 weken zomervakantie is lang! En je bent vast ook een aantal weken met de kinderen thuis. 12 Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

Herkenbaar? Je ligt net lekker op de bank een boekje te lezen. “Mama, ik verveel me!” “Papa, ik weet niet wat ik moet doen!” Vervelen is helemaal niet erg, het bevordert creativiteit en het leidt tot zelfdiscipline en vindingrijkheid lees je hierDus je kind gewoon even laten op dat moment is ook een goed idee. Maar heeft het vervelen al te lang geduurd? Dan heb ik hier vakantie activiteiten om thuis te doen. De meeste activiteiten kan het kind ook zelf, soms is er wat opstarthulp nodig.

Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

1. Boeken lezen

Mijn grootste tip is lezen, lezen en nog eens lezen. Voorlezen en zelf lezen is goed voor heel veel vlakken: je leert er de taal van, je ziet veel over de sociale omgang en heel vaak zit er ook van alles in de boeken om te oefenen met rekenen. En natuurlijk alles spelenderwijs. Koop een boek met je kind, ga naar de bibliotheek en lezen maar! Of koop een doeboek of een vakantieboek, ook altijd een groot succes!

2. Spelletjes spelen, leuke vakantie activiteiten

Mijn tweede grote tip is spelletjes spelen. Ook hier train je verschillende vaardigheden die handig zijn in je leven, zoals op je beurt wachten, omgaan met teleurstellingen en tellen en de cijfersymbolen bij een bordspel.

3. Maak zelf een spel

Laat de kinderen zelf een spel maken. Hier staan veel ideeën aan spelletjes die je zelf thuis kunt maken als vakantie activiteit.

4. Warm weer activiteiten

Is het heel warm buiten en in huis? Ik heb allerlei ideeën voor warm weer activiteiten geschreven.

5. Knutselen

Knutselen is ook altijd een leuk idee. Kinderen maken vaak al de mooiste creaties met wat papier, potloden, stiften en stickers. Maar je kunt ook speciale flessen maken in onder water thema.

6. Filmpjes of foto’s maken

Kinderen leren de wereld op een andere manier te bekijken als ze foto’s of filmpjes mogen maken. Geef ze je telefoon en laat ze een filmpje opnemen, net als hun favoriete vlogger. Of geef ze foto-opdrachten, zoals fotografeer een bloem van heel dichtbij. Een foto-speurtocht is ook een leuk idee. Zij maken de foto’s in de beurt, als ze klaar zijn, moet jij de plekjes opzoeken.

7. Optreden

Laat de kinderen een optreden bedenken die ze later die dag voor jou mogen opvoeren. Dit kan playbacken zijn, een dansje doen of zingen. Alles mag. Ook leuk om ze zelf een decor en hun kleding te laten uitzoeken/ontwerpen.

8. Speelgoed opruimen

Het speelgoed opruimen vinden ze vast saai, maar het kan veel opleveren. Bedenk samen wat weg kan en wat ze echt willen houden. Vaak ontdekken ze iets waar ze al tijden niet mee hebben gespeeld en is dat ineens weer leuk. Ook kun je samen uitzoeken wat je op een rommelmarkt kan verkopen. Daar kunnen ze vervolgens zelf weer iets nieuws voor kopen.

9. Knutselen met buiten materiaal

Laat de kinderen van alles buiten zoeken om mee te knutselen: takjes, zand (dit kun je eventueel verven), schelpen, etc. Laat ze een mooie collage maken hiermee.

10. Verhaal schrijven

Als je kind kan schrijven, is zelf een verhaal maken ook een leuk idee als vakantie activiteit. Om ze een aanzet te geven met het onderwerp, kun je de verhalenhoed gebruiken.

11. Koken of bakken

Koken of bakken (eventueel samen) is ook altijd een hit. Zeker het avondeten wordt vaak zelfs beter gegeten als de kinderen mogen meehelpen.

12. Verkleden

Als ik me vroeger thuis verveelde, pakte ik mijn verkleedkleding erbij. Dat hielp altijd! Je doet een pak aan en meteen ontstaan er allerlei verhalen om uit te spelen. Erbij schminken vond ik al helemaal het einde. Zeker als ik dat ook eens zelf mocht doen.

Afbeelding van Kudryashova Vera/Shutterstock