Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

Zes weken zomervakantie is lang! En je bent vast ook een aantal weken met de kinderen thuis. Hoe zorg je ervoor dat ze zich niet constant vervelen? Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

Herkenbaar? Je ligt net lekker op de bank een boekje te lezen. “Mama, ik verveel me!” “Papa, ik weet niet wat ik moet doen!” Vervelen is helemaal niet erg, het bevordert creativiteit en het leidt tot zelfdiscipline en vindingrijkheid lees je hierDus je kind gewoon even laten op dat moment is ook een goed idee. Maar heeft het vervelen al te lang geduurd? Dan heb ik hier vakantie activiteiten om thuis te doen. De meeste activiteiten kan het kind ook zelf, soms is er wat opstarthulp nodig.

Vakantie activiteiten: tips om thuis te doen

1. Boeken lezen

Mijn grootste tip is lezen, lezen en nog eens lezen. Voorlezen en zelf lezen is goed voor heel veel vlakken: je leert er de taal van, je ziet veel over de sociale omgang en heel vaak zit er ook van alles in de boeken om te oefenen met rekenen. En natuurlijk alles spelenderwijs. Koop een boek met je kind, ga naar de bibliotheek en lezen maar! Of koop een doeboek of een vakantieboek, ook altijd een groot succes!

Bekijk hier leuke boeken voor kinderen om zelf te lezen. 

2. Spelletjes spelen, leuke vakantie activiteiten

Mijn tweede grote tip is spelletjes spelen. Ook hier train je verschillende vaardigheden die handig zijn in je leven, zoals op je beurt wachten, omgaan met teleurstellingen en tellen en de cijfersymbolen bij een bordspel.

Bekijk hier leuke spelletjes. 

3. Maak zelf een spel

Laat de kinderen zelf een spel maken. Hier staan veel ideeën aan spelletjes die je zelf thuis kunt maken als vakantie activiteit.

4. Warm weer activiteiten

Is het heel warm buiten en in huis? Ik heb allerlei ideeën voor warm weer activiteiten geschreven.

5. Knutselen

Knutselen is ook altijd een leuk idee. Kinderen maken vaak al de mooiste creaties met wat papier, potloden, stiften en stickers. Maar je kunt ook speciale flessen maken in onder water thema.

6. Filmpjes of foto’s maken

Kinderen leren de wereld op een andere manier te bekijken als ze foto’s of filmpjes mogen maken. Geef ze je telefoon en laat ze een filmpje opnemen, net als hun favoriete vlogger. Of geef ze foto-opdrachten, zoals fotografeer een bloem van heel dichtbij. Een foto-speurtocht is ook een leuk idee. Zij maken de foto’s in de beurt, als ze klaar zijn, moet jij de plekjes opzoeken.

7. Optreden

Laat de kinderen een optreden bedenken die ze later die dag voor jou mogen opvoeren. Dit kan playbacken zijn, een dansje doen of zingen. Alles mag. Ook leuk om ze zelf een decor en hun kleding te laten uitzoeken/ontwerpen.

8. Speelgoed opruimen

Het speelgoed opruimen vinden ze vast saai, maar het kan veel opleveren. Bedenk samen wat weg kan en wat ze echt willen houden. Vaak ontdekken ze iets waar ze al tijden niet mee hebben gespeeld en is dat ineens weer leuk. Ook kun je samen uitzoeken wat je op een rommelmarkt kan verkopen. Daar kunnen ze vervolgens zelf weer iets nieuws voor kopen.

9. Knutselen met buiten materiaal

Laat de kinderen van alles buiten zoeken om mee te knutselen: takjes, zand (dit kun je eventueel verven), schelpen, etc. Laat ze een mooie collage maken hiermee.

10. Verhaal schrijven

Als je kind kan schrijven, is zelf een verhaal maken ook een leuk idee als vakantie activiteit. Om ze een aanzet te geven met het onderwerp, kun je de verhalenhoed gebruiken.

11. Koken of bakken

Koken of bakken (eventueel samen) is ook altijd een hit. Zeker het avondeten wordt vaak zelfs beter gegeten als de kinderen mogen meehelpen.

12. Verkleden

Als ik me vroeger thuis verveelde, pakte ik mijn verkleedkleding erbij. Dat hielp altijd! Je doet een pak aan en meteen ontstaan er allerlei verhalen om uit te spelen. Erbij schminken vond ik al helemaal het einde. Zeker als ik dat ook eens zelf mocht doen.

13. Stoepkrijt

Koop een grootverpakking stoepkrijt, bijvoorbeeld hier en wakker de creativiteit van je kinderen aan.

 • Maak zelf voorbeelden van mooie creaties; teken poppetjes, abstracte kunst, mooie vormen, etc.
 • Maak stoepkrijtverf. Het enige wat je nodig hebt is een kopje maizena, een kopje water en wat kleurstof.
 • Ontwerp je eigen vakantievlag op straat
 • Speel met schaduw. Teken je schaduw over met stoepkrijt. Gebruik er allerlei attributen bij.
  Of maak eens een dier na of ga op een gekke manier zitten.

14. Verzamelen

 • Laat de kinderen een verzameling aanleggen. Ze kunnen bijvoorbeeld steentjes, stokjes, schelpen, bloemen en veertjes verzamelen.
 • Sorteer de verzamelingen: bijvoorbeeld op kleur, op grootte en op soort.
 • Maak een museum met de kinderen.
  Maak het museum waarbij de verzameling netjes uitgestald is. Ook dit kan gesorteerd worden.
  Maak toegangskaartjes voor het museum met het geldbedrag erop. Je kunt de gasten bijvoorbeeld 50 cent laten betalen.
  Laat de kinderen de kaartjes bij de ingang controleren en eventueel knippen.
  De kinderen maken mooie foto’s van hun verzameling in het museum. Hier kunnen ze dan, een mooi foto-album van maken. Je kunt het foto-album opleuken door er platte voorwerpen uit de verzameling bij te plakken, zoals stickers, gedroogde bloemen en schilderijen of tekeningen.

15. Klei

Wist je dat je zelf klei kunt maken? Maak de klei zelf en laat je kinderen erna mee experimenteren.

 • Laat de kinderen figuren namaken van de klei.
 • Laat ze dieren maken.
 • Pak er koekvormpjes bij en maak daar figuren mee in de klei.
 • Maak allerlei bolletjes met de klei en speel er spelletjes mee. Leg bijvoorbeeld alle bolletjes op een rij en speel er ganzenbord mee. Dobbel en zet je pion telkens het aantal bolletjes verder.
 • Stop de klei in allerlei soorten plastic potjes.

16. Bellen blazen

Je hebt vast nog wel ergens een bellenblaas staan. Met een simpele bellenblaas kun je al veel activiteiten doen. Je kunt ook speciale grote bellenblazen en tools kopen, bijvoorbeeld hier.

Doe wedstrijdjes met de bellenblaas.

 • Wie blaast de grootste bel?
 • Hoeveel bellen kan je in een adem blazen?
 • Wie kan de grootste dubbele bel blazen?
 • Kun je ook met z’n tweeën bellen tegen elkaar aan blazen?
 • Hoeveel bellen krijg je uit maar een vakje van de bellenblaas? Hoeveel uit de kleine en hoeveel uit de grote?

17. Kamperen in de achtertuin

Suzanne schreef een leuk blog over hoe zij kampeerde in de achtertuin.

Er staan affiliate links in dit blog.

Afbeelding van Kudryashova Vera/Shutterstock