Vakantie in de tuin, thema peuters

Vakantie in de tuin, thema peuters

Door Yvonne. Door de coronacrisis ziet de zomervakantie er voor veel mensen anders uit. We hebben vakantie, maar we gaan wellicht niet op reis. Veel mensen zullen thuisblijven of in eigen land. Vakantie in de tuin, thema peuters voor de laatste schoolweken. 

Vaak zet je vlak voor de zomervakantie een thema centraal als het seizoen zomer en komt daar ook het reizen in voor. Hier vind je een thema wat in het teken staat van thuisblijven maar dan wel in vakantiethema. Wat zie je allemaal in de tuin?

Vakantie in de tuin, thema peuters

Hier 10 activiteiten om op je groep te doen in het thema ‘Vakantie in de tuin’.

1. Woordkaarten ‘Vakantie in de tuin’

Deze woordkaarten kun je gebruiken tijdens het thema ‘Vakantie in de tuin’ de woorden die voorbij komen komen terug in de activiteiten die je kunt doen. De kaarten kun je ophangen in je groep. Als je ze twee keer print hem je meteen een leuk memory spel. Als je de woorden veel aan bod laat komen tijdens activiteiten leren de kinderen de woorden spelenderwijs.

Woordkaarten vakantie in de tuin

Download

2. Gras

Tijdens deze activiteit gaan je peuters gras ontdekken. Ga samen naar buiten (als dit mogelijk met de genomen maatregelen van dit moment) en ga op zoek naar gras. Of je neemt gras mee naar je groep of naar je afgesloten speelplein. Laat het gras voelen en ruiken. Welke kleur heeft gras? Daarna mogen de peuters zelf gras knippen met verschillende kleuren groen papier. Laat het gras plakken op een vel papier.

Lees hier meer tips over vakantie in je tuin.

3. Water

In de zomer je tijdens vakantie in de tuin ook lekker spelen met water, in bijvoorbeeld een zwembadje, bekijk ze hier. Vul je ontdekbak of een aantal afwasbakken met water. Geef de peuters speelgoedbootjes. Op die bootjes kunnen de peuters steentjes leggen en kijken wanneer de boot gaat zinken. Combineer dit met kleine bakjes. De peuters kunnen nu al spelend ontdekken hoe water werkt.

Bekijk hier een ontdekbak

4. Tent

Bij vakantie in de tuin hoort natuurlijk een tent! Maak samen met de peuters een tent van de tafels op je groep door er wat grote kleden over te leggen. De peuters kunnen nu in de tent spelen. Misschien heb je wel een klein pop-up tentje om in je huishoek te  zetten, zoals deze. De kinderen kunnen spelen dat ze bijv. gaan slapen in de tent.

5. Picknicken

Al is het vakantie in de tuin en heb je er een tafel toch kun je ook gezellig picknicken in je tuin. Op je groep kun je op de grond met een kleed picknicken met je peuters. Je kunt daar het fruit eten en drinken of je neemt het kleed mee naar buiten en legt het op je speelplein neer.

6. Bloemen

Laat de peuters groot en klein ervaren door bloemen mee te (laten) nemen. Bekijk de bloemen en kijk welke bloemen groot en klein zijn. Zitten er grote of kleine bloemblaadjes aan de bloemen? Als jullie de bloemen hebben gesorteerd kun je ze samen tellen. Hoeveel grote en kleine bloemen zijn er?

7. Zon

Teken buiten op de tegels met stoepkrijt. Teken een grote zon en laat de peuters de stralen erbij tekenen. Hoe lang is jouw zonnestraal? Je kunt ook stoepkrijt verf maken.
We hebben ook een recept van stoepkrijtverf op de site staan.

Bekijk hier stoepkrijt

8. Tuinyoga

Bij deze tuinyoga komen een aantal van de themawoorden voorbij. Doe met de peuters de yogahoudingen en kom in de ‘vakantie in de tuin’ stemming!

Tuinyoga kaarten

Download

9. Kriebelbeestjes

Tijdens de vakantie in de tuin kun je goed kriebelbeestjes zoeken. Dit kun je natuurlijk ook doen met je peuters op je speelplein. Zorg voor kleine bakjes en vergrootglazen om de kriebelbeestjes te zoeken en goed te kunnen bestuderen. Print voor een activiteit op de groep de bladen met insecten van de download. Leg ze in platte bakken en bedek ze met wat zand. Laat de kinderen de dieren zoeken door met een kwast de zand te laten wegvegen. Bekijk samen de dieren en tel hun pootjes, hebben ze ook ogen of voelsprieten?

Bekijk hier een ontdekbak

Download

10. Bladeren

Zoek verschillende bladeren en bekijk ze samen met je peuters. Welke kleur hebben de bladeren, zijn ze groot of klein? Bekijk ook de nerven van de bladeren. Die zijn niet altijd goed zichtbaar maar je kunt ze misschien wel voelen. Daarna kun je de blaadjes met verf inkleuren en dan stempelen op een stuk papier. Kun je de bladnerven nu beter zien? Welke kleur heeft het blad nu?

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Vakantie in de tuin thema peuters

Gerelateerde berichten