Vakliteratuur onderwijs: waarom en hoe pas je het toe?

Vakliteratuur onderwijs: waarom en hoe pas je het toe?

Vakliteratuur onderwijs: waarom en hoe pas je het toe? door Judith. Iedere maand verschijnt er bij diverse uitgeverijen wel een nieuw boek dat iets met het onderwijs te maken heeft. Vakliteratuur die jou als onderwijsprofessional wil inspireren en nieuwe dingen wil leren. Er is veel vakliteratuur op de markt en er zijn heel veel aanbieders. Hoe word je wijs uit deze brij en waarom zou je vakliteratuur lezen?

Vakliteratuur onderwijs: waarom en hoe pas je het toe?

Het waarom….

Op 21 augustus vroeg Anton Horeweg op Twitter en Facebook aan zijn volgers of zij wel eens onderwijsboeken lezen. Dit naar aanleiding van een opmerking ‘leerlingen zijn geen lezers’, die recent was geuit op social media. Op twitter gaf 79% aan ook dikke boeken (ongeveer 250 pagina’s) te lezen, 15 dunne boeken (ongeveer 172 pagina’s) en 6% van de mensen die reageerden gaf aan geen onderwijsboeken te lezen. Op Facebook was het beeld iets anders. Hier gaf 44% aan ook dikke boeken te lezen, 29% gaf aan dunne boeken te lezen, 1% gaf aan soms onderwijsboeken te lezen en 26% gaf aan geen onderwijsboeken te lezen.

CAO vakkennis

In de CAO staat omschreven dat iedere leerkracht zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen deskundigheidsbevordering. Iedere werknemer heeft twee klokuren per week (naar rato) om te werken aan de professionalisering van zichzelf als onderwijsprofessional. Hierbij kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen, een congres bij te wonen, een digitale module te volgen of vakliteratuur te lezen.

Voor iedere school is er per 1 fte recht op €500,- nascholingsbudget. Dit betekent echter niet dat een fulltimer recht heeft op dit volledige budget. Het budget dient over het team verdeeld te worden. Hierdoor kan het zo voorkomen dat iemand een cursus volgt voor €200,- en de ander een opleiding die veel meer kost. Daarnaast is het lezen van blogs, zoals natuurlijk jufmaike.nl ook professionalisering wanneer je ervoor kiest om de informatieve blogs te lezen (ideeën voor lesvoorbereidingen is weer opslagfactor: voorbereidingen en nakijkwerk).

Welke literatuur?

Bij het kiezen van vakliteratuur is het uiteraard van belang dat je interesse hebt in het onderwerp en dat het onderwerp ook leeft bij jou in de groep of op je school. Voor het starten van een schooljaar kies je dan bijvoorbeeld voor ‘De Gouden Weken 2.0. Andere literatuur die aan het begin van het schooljaar veel tips en ideeën geeft is ‘Grip op de groep’ van René van Engelen en ‘Lessen in orde op de basisschool’ van Peter Teitler en Ans van Brussel’,  ‘EDI’ van ‘Marcel Schmeier en ‘Sociaal Emotioneel Leren’ van Kees van Overveld.

Zoek de boeken hier op.

Nieuwe vakliteratuur…

Wanneer je het leuk vind om vakliteratuur te lezen, is het de moeite waard om je te abonneren op nieuwsbrieven van educatieve uitgeverijen als Pica en Lannoo. Daarnaast zijn er diverse bloggers die de nieuwe boeken regelmatig recenseren en doorlezen, deze recensies kun je ook afwachten dan weet je direct wat je kunt verwachten.

Toepassen van vakliteratuur

Natuurlijk is het wel van belang om deze vakliteratuur vooral te gebruiken als inspiratie. Wat kun jij met deze informatie op jouw school en jouw klas? Past hetgeen je geleerd hebt bij wat jullie op school aanbieden? Ik noem een principe als EDI. Ik vind dit principe erg mooi en inspirerend en ben direct begonnen met het invoeren van het beurtenbakje en de wisbordjes die in dit boek zijn beschreven. Direct beginnen met iedere les volgens het EDI principe is echter enorm tijdrovend en ook kun je vraagtekens zetten bij EDI bij kleuters. Zelf heb ik ervoor gekozen dit vooral te doen op een vakgebied waar de leerlingen wat zwakker op waren. Dit heeft mij en de groep toen heel erg geholpen.

Sommige dingen kun je echter ook lezen en daar de kern uit overnemen, maar niet alles toepassen omdat dit voor jou, je doelgroep of op jouw werkplek niet past. Daarnaast ben ik me er altijd van bewust dat het bij mij goed werkt om iedere keer een klein stapje beet te pakken, dan in één keer heel veel. Hierdoor verander ik dingen bewuster, waardoor ik deze verandering ook echt kan borgen.

Lees jij ook wel eens vakliteratuur en welke tips heb jij? 

Afbeelding van Dragana Gordic/Shutterstock