Verhaaltjessommen kerst groep 6, 7 en 8

Verhaaltjessommen kerst groep 6, 7 en 8

Door Manon. In deze blog geef ik tips voor het werken met verhaaltjessommen in het thema kerst. Ook bied ik je werkbladen aan met verhaaltjessommen voor de groepen 6, 7 en 8. Verhaaltjessommen, ook wel redactiesommen zijn een belangrijk onderdeel binnen het rekenonderwijs.

Verhaaltjessommen kerst

Omdat verhaaltjessommen een belangrijk onderdeel zijn binnen het rekenonderwijs oefenen we dit vaak in de klas. Eerder schreef ik al een blog over het belang van verhaaltjessommen. Het blijft belangrijk om de kinderen te leren hoe ze verhaaltjessommen aan moeten pakken en welke stappen ze moeten zetten. Hoe weet ik wat de vraag precies is? En hoe kom ik bij het juiste antwoord? Het is goed om kinderen hiervoor een strategie aan te leren.

Groep 6

verhaaltjessommen groep 6

Download

Groep 7

Verhaaltjessommen groep 7

Download

Groep 8

Verhaaltjessommen kerst groep 8

Download

Kerst

Omdat het de kinderen erg aanspreekt vind ik het leuk om rondom een thema te werken of bezig te zijn met de actualiteit. Kerst is nu natuurlijk een thema wat erg leeft en daarom is het leuk om ook je rekenonderwijs een kerst tintje te geven. Verhaaltjessommen lenen zich daar heel goed voor. De periode tussen Sint en Kerst is vaak kort, dus het vergt een goede voorbereiding. De downloads hieronder naar de werkbladen met verhaaltjessommen helpen je al een eind op weg.

Kelly schreef ook een blog over het benoemen van woordsoorten in het thema kerst, misschien is dat ook iets voor je?

In de kerstboom

Wat leuk kan zijn is dat je de verhaaltjessommen op losse briefjes maakt. Deze briefjes hang je in de kerstboom. Elke dag mag een ander kind een verhaaltjessom uit de kerstboom halen en behandel je de som. Dit kan natuurlijk klassikaal of individueel. Bij mij in de klas werken kinderen graag met de wisbordjes, maar ook vinden ze het leuk om de som met een groepje op te lossen.

Zelf bedenken

Wat in mijn klas ook altijd een succes is, is het zelf bedenken van een verhaaltjessom. Dit kunnen ze ook in hun groepje doen, maar soms laat ik ze het ook zelf bedenken. Je kunt ze op weg helpen door te vertellen wat voor soort som het moet zijn. (Een deelsom of een som met breuken bijvoorbeeld). Je kan er ook voor kiezen het antwoord al te geven en de kinderen daarbij een som te laten bedenken. Een andere keer zeg ik niets over de som, maar zeg ik dat het verhaaltje moet gaan over bijvoorbeeld twee kinderen die met de trein gaan. Dan moeten ze de rest van het verhaaltje afmaken en zorgen dat er een som in zit.

Coöperatieve werkvormen

Ook is het leuk om coöperatief bezig te zijn rondom verhaaltjessommen. Laat de kinderen op hun wisbordje een verhaaltjessom schrijven en op de achterkant het antwoord. Maak daarna een binnen en een buitenkring en laat de kinderen elkaars sommen oplossen.

Ook de werkvorm genummerde koppen bij elkaar kan heel goed toegepast worden. Jij vertelt een verhaaltjessom. De kinderen schrijven eerst voor zichzelf het antwoord op. Daarna mogen ze overleggen in hun groepje. Daarna noem jij een nummer uit het groepje en diegene mag het antwoord geven. Alle kinderen denken actief mee en ze hebben de kans om te overleggen.

Veel plezier

Ik hoop dat jullie met dit materiaal weer volop in de klas aan de slag kunnen. Ik wens jullie alvast heel veel rekenplezier en natuurlijk een fijne kerst!!

Tip: bij Gynzy kun je ook verhaalsommen oefenen.

 

Verhaaltjessommen thema Kerstmis; Groep 6 7 en 8