Verjaardag vieren met peuters: 10 tips

Verjaardag peuters: 10 tips

Door Yvonne. Elke maand heb je wel een paar verjaardagen in de agenda staan van de peuters. Maar hoe doe je dat nou? Verjaardag peuters: 10 tips. 

De meeste kinderen hebben al een tijd het feestje meegevierd en zijn er dan ook helemaal klaar voor om ook jarig te zijn! En als je vier jaar wordt, is het natuurlijk helemaal feest, want dan neem je ook meteen afscheid van de peuters om kleuter te worden. Belangrijk bij het feestje vieren is om bepaalde dingen steeds terug te laten komen. Het ritueel is belangrijk voor de kinderen. En waag het niet iets weg te laten!

Bekijk ook de traktaties voor peuters.

Verjaardag peuters: 10 tips

1. Feestmuts

Laat de kinderen aan het begin van het schooljaar hun feestmuts maken. Kies een leuke manier om de mutsen te versieren; bijvoorbeeld door met rietjes verdunde verf over de mutsen laten blazen. Na het versieren kun je nog de naam en leeftijd van de peuter op de muts zetten. Je kunt daarna de feestmutsen aan de muur van je lokaal hangen als een soort verjaardagskalender. Als de dag van verjaardag vieren is aangekomen, haal je de muts van de muur en maak je hem vast aan een hoedenstrook. Je kunt dan zelf nog de strook verder versieren of de kinderen stickers op de hoedenstrook laten plakken. Kinderen die later in het schooljaar op de peuterspeelzaal komen, kun je altijd nog tijdens het spelen de muts laten versieren.

Feestmuts drie jaar

Feestmuts 3 jaar

Feestmuts 4 jaar

Feestmuts 4 jaar

Feestmuts ballonnen

Feestmuts ballonnen

Feestmuts taart

Feestmuts taart

Feestmuts zon

Feestmuts zon

2. Slingers

Slingers horen bij een feestje! We hebben bijvoorbeeld zelf slingers gemaakt door grote driehoeken te versieren met verf. Daarna hebben we ze gelamineerd en aan elkaar gemaakt met stevig touw.
Deze slingers hangen we de dag voor de verjaardag peuters al op. Zo heeft de jarige meteen een feestelijke binnenkomst op zijn of haar verjaardag

Slingers verjaardag peuters

3. Stoel

De stoel van de jarige moet natuurlijk versierd worden. Je kunt de stoel versieren met slingers, maar je kunt ook een vast stoeltje versieren met stickers en die alleen gebruiken voor verjaardagen.
Nog makkelijker is het om voor de stoel een stoffen hoesje te maken en die erom heen te doen als er een peuter jarig is.

4. Taart

Maak zelf een taart waarop je dan drie of vier elektrische waxinelichtjes kunt zetten.
Je kunt zelf makkelijk een taart maken door bijvoorbeeld een houten ronde doos te versieren.
Als vast ritueel mogen de peuters bij ons de kaarsjes aanblazen! We tellen de kaarsjes tijdens het aanblazen. Kijk hier voor leuke verjaardagstaarten (en andere leuke pins over verjaardag vieren).

5. Zingen

Zing vaste liedjes tijdens de verjaardag peuters. Zo weten de peuters wat er gaat komen en doen ze enthousiast mee met zingen en klappen. Een vast liedje in ons repertoire is ‘een handje hoort erbij’. We vervangen dit gedeelte van het liedje voor alles waarover we willen zingen: feestmuts, slingers, taart, kusje, cadeautje, trakteren,  enzovoort.

Een handje, een handje, een handje hoort erbij.
Want ……. is jarig, want …….. is jarig.
Een handje, een handje, een handje hoort erbij.

Hier een voorbeeld van het liedje (met de variatie een kusje hoort erbij)

6. Bellenblaas

Met bellenblaas wordt het feest alleen maar groter! De jarige mag net zoveel keer blazen als ze jaren oud zijn. De andere kinderen moeten dan blijven zitten (dat is nog best lastig op deze leeftijd!), maar de beloning van het blijven zitten komt erna: dan gaat de juf blazen en mogen alle kinderen gaan staan en de bellen stuk maken. Dat is even lekker chaotisch, maar wel heel gezellig!

7. Muziek maken

Als je ‘een muziekje hoort erbij’ gaat zingen, mag de jarige een muziekinstrument kiezen om te bespelen. Je kunt er ook voor kiezen om alle kinderen een instrument te geven. Dit kost wel wat meer tijd, maar als je de ruimte hebt in de tijd dat je een feestje viert, is dat wel zo gezellig!

muziek verjaardag peuters

8. Cadeautje

Als je ook een cadeautje geeft op de verjaardag peuters is het leuk om bijvoorbeeld een vaste handpop dit cadeautje te laten geven. Wij gebruiken bijvoorbeeld een kikker met een kroon op. De kikker is ook jarig, maar geeft ook graag cadeautjes weg. Met een kus voor kikker (of een hand) en de vraag aan kikker of hij ook een cadeau heeft, mag de peuter een cadeautje pakken uit de opgemaakte taart.

9. Trakteren

Bij het trakteren moeten alle kinderen (behalve de jarige natuurlijk) hun ogen dichtdoen.
De jarige haalt de traktatie op en zet deze in het midden van de kring. Daarna begint het uitdelen.
Grappig hoe sommige kinderen gewoon willekeurig de hele kring doorkruisen om een traktatie uit te delen, maar andere weer de hele kring één voor één aflopen om de traktatie te geven.
Uiteraard vragen we de ouders om een gezonde traktatie mee te geven. Als er toch iets van snoep bij zit, dan mogen de kinderen dit mee naar huis nemen.

Bekijk ook de gezonde traktatie tips

10. Afscheidsboekje

Alle peuters die afscheid nemen, mogen in ons afscheidsboekje schrijven. Peuters vinden het een hele eer om het boekje mee naar huis te mogen nemen. Thuis kunnen ze het boekje doorlezen en zien ze ook hun vriendjes terug die inmiddels al naar de basisschool zijn gegaan.
Je kunt daarvoor een eenvoudig ringbandschrift gebruiken, maar je kunt ook een afscheidsboekje maken met losse bladen. Deze stop je dan in een map. Zo heb je altijd een leuke herinnering aan de peuters die bij je op de groep hebben gezeten. Download hier de bladen voor het afscheidsboekje.

Afscheidsboekje peuters

Afscheidsboekje peuters

Bekijk ook het vriendenboekje voor de klas

Verjaardag peuters: 10 tips