Verwenweekend 2021: hoe het was

Verwenweekend 2021: hoe het was

Alweer een maand geleden organiseerden Marjolein van Mindful minuut en ik een verwenweekend voor leerkrachten. We vonden het fantastisch en de deelnemers (zo te lezen in het feedbackformulier) ook. Ik vertel graag hoe het was.

Verwenweekend 2021: hoe het was

Het blog is geschreven vanuit mijn beleving, als organisator, dus natuurlijk ben ik enthousiast haha. Maar in de feedbackformulieren lazen we ook enthousiaste verhalen terug gelukkig.

Wat was ik zenuwachtig van tevoren, ik was zo benieuwd hoe alles zou gaan. Of we tevreden zouden zijn over de locatie, of het “in het echt” ook zou klikken met Marjolein, zoals ik dacht. Of het programma aan zou sluiten bij de deelnemers en ook hoe zij zouden zijn.

Eén van de deelnemers schreef: “Maike, je zenuwen waren niet nodig, het was heel goed voorbereid.” Wat een fijn compliment om achteraf te krijgen. Het weekend overtrof dan ook al mijn verwachtingen. Marjolein en ik vulden elkaar perfect aan en ook het programma was heel fijn met genoeg ruimte voor rust voor jezelf, verbinding, cognitief bezig zijn, beweging en ontspannen.

Bekijk hier ook verwenweekend 2022

 

Vrijdag

De vrijdag begonnen we met een rustige inloop, zodat iedereen zich kon settelen. Bleek ook geen overbodige luxe met alle files… Het lag prachtig met allerlei natuur eromheen, hangmatten, een pluktuin en een groot terras. Echt een plek om goed te kunnen ontspannen. De eenpersoonskamers vond ik ook prima. Niet groot, maar een prima bed voor jezelf.

Na het heerlijke diner hadden we onze eerste sessie met het verwelkomen, elkaar een beetje beter leren kennen, uitleg over het programma, eerste meditatie en een intentie zetten voor het weekend met een kaarsje. Mijn intentie was om denken en ontspanning in een goede afwisseling plaats te laten vinden. Hierna taaide ik af, moe van de hele werkweek ;). Een aantal deelnemers ging nog een drankje doen. Ook dat was allemaal prima. Het stond iedereen vrij om aan te sluiten waarbij je wilde, maar het hoefde allemaal niet.

Verwenweekend

Ik maakte voor de start een pakketje voor de deelnemers. Hiervoor kocht ik een mooi schrift met harde kaft als notitieboekje. Ze kregen een handout mee voor de doelen van het verwenweekend. En ik kreeg twee toffe producten gesponsord:

Pica gaf aan elke deelnemer het boek De zelfverzekerde leraar, bekijk het hier. Over wat excellente leraren doen om zelfverzekerd voor de klas te staan. Ik heb het zelf niet, dus ik weet niet hoe het boek is, maar het lijkt me heel interessant. Dank Uitgeverij Pica voor het boek!

Van Kneipp ontving ik een heerlijke douchegel voor iedereen, bekijk het hier. Met de toepasselijke naam Goodbye Stress. Ik heb het gebruikt en het is een heerlijk zachte geur, echt lekker. Én, vind ik ook belangrijk, zonder microplastic.

 

Zaterdag

De dag startte om 7.30 uur met een yogasessie van Marjolein. Ik was vroeg naar bed gegaan en vond het heerlijk, zo rekken en strekken vroeg in de ochtend na een goede nacht slaap. Het ontbijt was ook dikke prima, volop keuze in broodjes, fruit, yoghurt, granola en beleg. Hierna gingen we “mijn” eerste sessie in waarbij we doelen voor onszelf opstelden voor de komende vijf jaar en daarna steeds kleiner: een jaar, een maand, twee weken en meteen maandag.
De meditatie ging over de ideale werkdag: hoe ziet die eruit? Met een braindump haalden we hier taken uit. Natuurlijk bespraken we alles met elkaar en zo kwamen er ook veel tips naar boven. Ik hielp om de doelen scherper te krijgen of zelfs de diepere onderlaag te pakken te krijgen.

Verwenweekend

Er was wat tijd voor eigen keuze, na de lunch in buffetvorm hielden we een stiltewandeling. En dat lukte, vond ik zo fijn! Om het terrein lag een blotevoetenpad die we dus in stilte bewandelden. Van tevoren werden we gewaarschuwd dat de balken in het water heel glad waren. Deze avonturier (of eigenwijsje, zo je wilt) moest dat even zelf checken en ja hoor, daar gleed ik onderuit met nat pak als gevolg. Ach ja, met mijn nieuwsgierigheid maak je nog eens wat mee.

Verwenweekend

De stiltewandeling duurde ongeveer 45 minuten en ik genoot van elke minuut! Hierna was er weer wat vrije tijd. Marjolein en ik hadden allebei een individueel gesprek met de prijswinnaars. Was ook heel waardevol, mooi om te mogen helpen in het beter maken van je eigen werk, zodat je het beter aan kan.

Verwenweekend

Om 16.00 uur was het prachtig weer en besloten we de yogasessie buiten te doen. Met als afsluiting een bodyscan die je op uitgelichte afbeelding ziet. Dit was echt zo fijn! Voelde me helemaal rozig erna. Iedereen kreeg tijd om te journallen, wat ook enthousiast werd gedaan zag ik. Het diner viel goed, maar we hadden allemaal nog zin in een toetje. Dus maakten we een wandeltochtje naar een ijsjesmachine vlakbij. Op de terugweg werden we zomaar ineens uitgenodigd voor een klein feestje in het bos met de zanger Dieter Koblenz. Wat een belevenissen zomaar! We hadden een heerlijke en gezellige avond. Soms moet je gewoon JA zeggen tegen onvoorziene dingen, die zijn vaak het leukste.

Zondag

Natuurlijk stonden we weer op met een heerlijke yogasessie. We hadden telkens een aantal deelnemers die mee deden, helemaal prima, ook eigen keuze! Na het ontbijt was de ochtendsessie wat langer. Hierin wisselden we veel af tussen meditatie en ook weer cognitief nadenken. We zoomden in op mindful voor de klas. We pakten terug op de vorige dag en schreven op wat we uit het weekend mee wilden nemen naar het werk voor de klas. We bespraken taken die we haalden uit de doelen. En hebben het veel gehad over hoe we mindfulness konden meenemen in ons werk. Zowel met de kinderen als zelf op een werkdag. Ook gaf ik een sessie over autonomie en hoe je zaken goed voor jezelf kunt regelen. Dat helpt om je vak goed uit te voeren, duidelijke keuzes te leren maken en goed om te leren gaan met je (beperkte) tijd.

Als afsluiting schreven we allemaal een woord op wat we meenemen van het weekend.

Verwenweekend

Ik vond het zo’n mooi weekend, ik denk dat ik het hele weekend heb gestraald. Zo tof om te zien wat je bedenkt ook echt in de praktijk lukt.

Feedback

Een greep uit de opmerkingen van de feedbackformulieren:

“Ik raad het mijn collega’s zeker aan, ik breng meteen morgen verslag uit!”

“Heel fijn die afwisseling tussen cognitief nadenken, doen, ontspanning en tijd voor jezelf.”

“Ik heb dit weekend meer zelfliefde gecreëerd.”

“Zelfs na het volgen van je cursus en het lezen van je boek heb ik nog nieuwe inzichten gekregen.”

Ook mee?

Wil je nou ook een keer mee op verwenweekend?

Bekijk het hier