Ontdek de herfst: maak een voeldoos

Voeldoos herfst

Door Bertine. Eerder schreef ik al een blog over de voelmuur die ik maakte voor mijn peutergroep. Een hele leuke variant hiervan die op verschillende manieren en niveaus is in te zetten, is de voeldoos herfst. Vier jaar geleden bedacht ik deze uitdagende activiteit in het thema herfst. Hij is nadien nog vaak op herhaling geweest en dit jaar ga ik hem inzetten bij de peuters. 

Voeldoos herfst

Wat heb je nodig?

Een (schoenen)doos – crêpepapier – droge blaadjes – herfstvruchten – lijm – takjes

Het maken van de voeldoos herfst is echt enorm simpel en eigenlijk hartstikke leuk, want je mag lekker buiten speuren naar mooie materialen om de doos mee te vullen. Een leuke taak waar je eigen kinderen gezellig bij kunnen helpen (zij zijn trouwens ook de ideale proefkonijnen om je activiteit mee te testen!).

Voeldoos benodigdheden

Lees ook: VVE THEMA ‘KNUFFELS’; MAAK EEN VOELMUUR!

Hoe ga je te werk?

Allereerst beplakte ik de buitenkant van de doos met crêpepapier. De eerste keer gebruikte ik rood, de tweede keer beige. Het is in elk geval mooi om een herfsttint te gebruiken om helemaal in het thema te blijven. Na het plakken maakte in de deksel van de doos een gat (let op: er moet een hand doorheen passen) en bekleedde de deksel vervolgens met wat takjes van een conifeer. Zo ziet de doos er heel leuk en sfeervol uit en wordt meteen duidelijk dat het om een herfst-/natuuractiviteit gaat.

Hierna is het tijd voor de binnenkant. Je kunt de doos vullen met gedroogde bladeren. Ritselt lekker en het is natuurlijk op-en-top herfstachtig en geeft hetzelfde effect als wanneer de kinderen in het bos eikels en kastanjes zouden rapen. Tussen de blaadjes verstop je vervolgens allerlei moois dat je buiten hebt opgescharreld: eikels en hoedjes, kastanjes, notendoppen, schilletjes van een beukennoot, een kleine pompoen, lampionnetjes en ook helikoptertjes van de esdoorn kunnen erin. Deze zijn natuurlijk lastig te voelen, maar het hoeft niet altijd makkelijk te zijn ?. Als alles erin zit is de doos klaar voor gebruik!

Voeldoos voelen

De activiteiten met de voeldoos herfst

Ik zette de voeldoos altijd eerst in als kringactiviteit. Je kunt beginnen met alle vruchten en noten te bekijken en benoemen. Eventueel kunnen ze rondgaan zodat de kinderen eraan kunnen voelen. Als dit klaar is gaat alles in de doos en kan het spel beginnen. Een kind wordt geblinddoekt en mag iets uit de doos grabbelen. Het is de bedoeling dat het kind door te voelen raadt wat hij of zij in de hand heeft. Hierna mag de blinddoek af en wordt gekeken of het antwoord juist is. Kinderen vinden dit soort spellen over het algemeen erg leuk en de betrokkenheid is dan ook erg hoog.

Zelfstandige verwerking

Omdat het meestal te lang duurt om iedereen aan de beurt te laten komen bedacht ik er een activiteit bij die kinderen tijdens werktijd in tweetallen kunnen doen: een lottospel met de materialen uit de voeldoos. De werkwijze is haast hetzelfde als in de kring: blinddoek voor of ogen dicht, voelen en raden. Vervolgens kijken wat je in je hand hebt en op wiens kaart het hoort. Wie als eerste zijn kaart vol heeft wint het spel. Als kinderen dit twee of misschien drie keer gespeeld hebben zijn ze meestal wel klaar dus zo kunnen in korte tijd veel kinderen aan de beurt komen.

Lotto spel voeldoos

Wat leren kinderen nu van een voeldoos?

Door deze voeldoos herfst leren kinderen uiteraard over de herfst en wat er in dit seizoen buiten allemaal te vinden is. Ze leren de benamingen van verschillende noten en vruchten en hoe deze eruit zien en aanvoelen. Daarnaast is deze activiteit natuurlijk heel goed voor de ontwikkeling van de tastzin. Ogen nemen tijdens ons leven een deel van de tast over en door het zicht uit te schakelen worden de receptoren in onder andere de vingers op scherp gezet. Kinderen maken zo kennis met verschillende structuren.

Met een voeldoos heb je uitdagende en waardevolle activiteit, te maken in ieder gewenst thema, die vooral ook zorgt voor heel veel plezier en gezelligheid!

Nog een tip: Ook voor invallers is dit een hele leuke activiteit om bij je te hebben. Makkelijk te maken en je weet zeker dat je een tijdje vooruit kunt.

Bekijk ook: 5 KEER HERFST KNUTSELEN MET KLEUTERS

DIY herfst voeldoos knutselen

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren