Voor alle invulleerkrachten

Voor alle invalleerkrachten

 

(Door Suzanne) Al twee weken na het begin van het schooljaar kwam ik, door een hernia, in de ziektewet terecht. Dan is het maar afwachten hoe dat in de klas opgelost gaat worden.
We hadden heel erg veel geluk. Er kwam een hele leuke invalleerkracht die mijn langdurige ziekteverlof in mocht vullen.

Het begin van mijn schooljaar

Na een week of twee afwisselen tussen wandelen en op de bank liggen, was ik er wel klaar mee. Ik wilde het contact met de klas en de kinderen onderhouden en dus liep ik regelmatig binnen.
Zo fijn om te zien dat de kinderen en de juf zo snel aan elkaar gewend waren en alles in de klas door kon blijven gaan zoals gepland.

In de periode dat onze invalleerkracht in de klas was, kon ik mijn uren langzaam uitbreiden. Ik wilde haar niet voor de voeten lopen, toch een beetje onwennig als je met twee juffen in één klas staat. Maar zodra ik binnenkwam was er overleg over wat ik wilde doen en waar ze me bij kon ondersteunen.

Afscheid

Nu is het inmiddels bijna kerst en gaat het, gelukkig, weer een heel stuk beter met mij. Na de kerstvakantie ben ik weer helemaal terug. Maar helaas betekent dat ook het afscheid van mijn invalster. Aan de kinderen heeft ze uitgelegd dat ze nu weer iemand anders gaat helpen die ziek is.

Ze is zich er van bewust dat een vervanging altijd eindig is. Dat er een dag komt waarop de vaste leerkracht weer terug komt. En dat ze dan weer naar de volgende vervanging door wordt geschoven.
Het lot van de invalleerkracht…

Lees ook: INVALLEN IN HET BASISONDERWIJS

Tekort?

Ondanks het grote tekort aan leerkrachten heeft mijn invalster nog steeds geen vast contract. Ze werkt in de invalpool als min-maxer, zodat je met één contract op meerdere scholen kunt werken en meerdere vervanging kunt doen. In de praktijk betekent het dat ze her en der wordt ingezet om in te vallen. In een week ziet ze minstens 3 verschillende scholen en werkt ze in minimaal 4 verschillende klassen.

Ze is altijd even opgewekt en vrolijk en klaagt niet over alles wat er van haar gevraagd wordt. Ze is flexibel inzetbaar; hoort soms pas wanneer ze binnenkomt dat ze toch naar een andere groep mag die dag. Ze heeft niet alleen mijn groep opgevangen, maar ook een groot deel van gesprekken met ouders, verslaglegging en vergaderingen op zich genomen.

Lees ook: DE INVALLERSDIP

Een warm hart

Via deze weg wil ik een warm hart toedragen aan al die invalleerkrachten, en in het bijzonder aan mijn invalster, die elke dag maar moeten afwachten óf en waar ze die dag mogen werken. Aan iedereen die een klas opvangt en er, met 100% motivatie, voor zorgt dat het lesprogramma gewoon door blijft lopen.
Aan alle invallers die, zelfs als ze maar één dag ergens zijn, zorgen dat alle kinderen zich gezien en gehoord voelen aan het einde van de dag. Zonder jullie zouden er nog veel meer klassen worden opgedeeld of kinderen naar huis worden gestuurd.

Jullie zijn toppers! Bedankt!!

 

Uitgelichte foto: Shutterstock