Voorbeeld groepsplan thema

Voorbeeld groepsplan thema

Naar aanleiding van een blog van Deveney over de inzet van thema’s in groep 3, stuurde Cindy mij een voorbeeld groepsplan thema. Ik deel het graag met jullie. 

Voorbeeld groepsplan thema

Het groepsplan thema dat Cindy stuurde is gemaakt voor groep 2. Ik denk dat je het ook goed kunt gebruiken voor groep 3 om je thema’s in te zetten.

Groeps-themaplan

groepsplan tbv ouderinfo gr 2

Dit jaar gestart

Cindy is er bij haar op school dit schooljaar mee gestart, ze zijn het en nog aan het uitproberen. Ik ben heel benieuwd hoe ze er aan het einde van het schooljaar over denken. Nu is ze enthousiast.

Lees ook: DE OVERGANG VAN GROEP 2 NAAR GROEP 3 (DEEL 6): DE INZET VAN THEMA’S

Hoe werkt het?

Cindy: “We werken met rapportage van Kijk! die 17 ontwikkelingslijnen heeft. Er zijn vijf themaplannen per jaar, die gevuld worden met negen ontwikkelingslijnen. We noteren per ontwikkelingslijn circa drie concrete doelen, gekozen uit de streefdoelen in Kijk! en ook vanuit de leerdoelen van SLO. We kunnen per ontwikkelingslijn aangeven wie extra aandacht (begeleiding) nodig heeft om het doel te halen en wie er verrijking nodig hebben in uitdaging.
Dit raamplan blijft voor 7-8 weken onze basis voor het werken in de klas. De invulling in hoeken, kring- werkactiviteiten worden nu gevormd vanuit de doelen. Als in deze periode het kennen van de kleuren als doel gesteld wordt, kun je in je activiteit bewust aan de slag gaan met kleuren. Is dit in de herfst: bladeren, is het tijdens sinterklaas: de pietenmutsen, enz. Daarbij blijft de vrijheid om in te spelen op waar kinderen mee komen. Ik vind het een verrijking in mijn groep.
Het volgende plan krijgt nieuwe ontwikkelingslijnen, al houden wij voor onze school de onderdelen ruimtelijke oriëntatie en logisch denken in elk plan. Het is nog niet een vaststaand iets, zo hebben we nu ook begrijpend luisteren hierin toegevoegd.”
Dank je wel Cindy voor het de delen van jullie plan. Ook iets te delen? Mail me op info at jufmaike.nl 
Uitgelichte foto: Shutterstock