Ja hoera, de eerste schoolweek komt eraan! Maar hoe moet je beginnen? Wat bereid je voor, welke lessen geef je en welke activiteiten kun je doen? 

De eerste schoolweek is voor iedereen spannend. Jij slaapt slecht en hebt wat schoolmerries: kom je wel op tijd? Hoe komen de kinderen terug van vakantie?
De kinderen vinden het spannend om weer zonder ouders te zijn en de eventuele nieuwe leerkracht te ontmoeten. Ouders moeten weer in het ritme komen.
Gun dus iedereen daar de tijd voor.

Start van de eerste dag

Het is handig als je bij de deur gaat staan. Zo kun je iedereen begroeten, jezelf voorstellen en alvast een praatje maken.

In de kring

In de kring kun je vragen hoe de kinderen zijn opgestaan. Hebben ze er weer zin in?

Of kies een van de vakantiekringen:

WAAR BEN JIJ GEWEEST? VAKANTIEKRING 

VAKANTIEKRING: ZOEK IEMAND DIE VAKANTIE

VAKANTIEKRING, MAAR DAN ANDERS

Kennismakingsspel

  1. Je neemt een balletje en begint zelf. Als je de bal hebt, zeg je je naam en waar je van houdt. Bijvoorbeeld: Ik ben juf Maike en ik houd van zingen. Dan gooi je het balletje naar een kind en zegt meteen die naam. Dus: ik gooi naar … Die leerling zegt dan ook weer de zin: Ik ben … en ik houd van … En gooit de bal weer verder, enzovoort
  2. Je legt allemaal vakantiekaarten neer en zonnige plaatjes neer. Laat de kinderen een plaatje kiezen met iets van hun vakantie erop. Laat de kinderen in tweetallen (coöperatief) aan elkaar vertellen wat het ding is van het plaatje dat ze hebben gedaan.
  3. Kies een andere coöperatieve werkvorm.

Voorbereiding eerste schoolweek

Regels

Voor een goed, leefbaar en leerbaar klimaat in de klas is het belangrijk dat je consequent bent en een band opbouwt met de kinderen.
Het is belangrijk om regels voor jezelf te hebben opgesteld waar je ook met de klas aan gaat werken. Je kunt deze regels natuurlijk ook een van de eerste dagen met de klas opstellen.

Regel van de dag

Maak een regel van de dag en een hoek van de dag. Elke dag concentreer je je op een regel, bijvoorbeeld hoe je naar de wc moet gaan en leg je een hoek uit.
Hier kun je dan de hele dag op letten en de kinderen complimenten geven als ze het goed doen.

Boeken voorlezen

Lees lekker veel boeken voor! Altijd goed voor de leesontwikkeling en er zijn hele leuke boeken die het onderwerp ‘voor het eerst naar school’ hebben.

Thematafel

Vakantie

Richt een thematafel in met leuke vakantieplaatjes, schelpen en andere attributen en laat de kinderen hiervoor ook spulletjes van thuis voor mee nemen.

Dit ben ik

Om elkaar goed te leren kennen kun je ook een dit-ben-ik-tafel maken. Laat iedereen een voorwerp meenemen dat belangrijk is voor dat kind of dat iets over hem of haar zegt. Elke dag mag een kind hier iets over vertellen. Je kunt zelf beginnen en hiervoor meerdere attributen over jezelf meenemen.

Verjaardagskalender

Heel handig om in de eerste schoolweek te maken: de verjaardagkalender.

Op klasvanjuflinda.nl vind je nog meer fijne tips voor de eerste schoolweek.

Veel plezier en succes!