Voorleeswedstrijd organiseren

Voorleeswedstrijd organiseren

Door Willemijn. Een voorleeswedstrijd organiseren kan het hele jaar door. Maar het leukste is natuurlijk om deze wedstrijd voorlezen tijdens de Kinderboekenweek te doen!

Voorleeswedstrijd organiseren

Voorlezen heeft ontzettend veel voordelen. Het is onder andere rustgevend, leerzaam en het kan je liefde voor boeken vergroten. Voorlezen kan voor een grote groep, voor een kleine groep en één op één.

Op veel scholen word er vooral tijdens de Kinderboekenweek veel voorgelezen. Op de ene school lezen ouders voor, op de andere school alleen de leerkrachten, soms komt er een schrijver voorlezen. Het kan allemaal. Hoe leuk zou het zijn als de kinderen gaan voorlezen?

De organisatie van de voorleeswedstrijd

Wij willen op school ook een voorleeswedstrijd houden en ik zal onze ideeën met jullie delen. Het plan is dat alle leerlingen die kunnen voorlezen mee mogen doen met de wedstrijd. Over het algemeen zijn dat kinderen van groep 3 tot en met 8. Als een kleuter al kan voorlezen en dit wil doen, mag dat natuurlijk.

In elke klas wordt eerst een miniwedstrijd gehouden. Alle kinderen die mee willen doen aan de wedstrijd, gaan voorlezen in de klas. Door middel van een stemming komt er een klassenwinnaar. Deze klassenwinnaar heeft dan nog even de tijd om te oefenen.

Lees ook: Kikkerbilletjes van de koning – voorleestip

Finale voorleeswedstrijd

Aan het einde van de Kinderboekenweek, of op een ander moment, wordt de finale gehouden van de voorleeswedstrijd. De klassenwinnaars mogen voor de hele school voorlezen. Wij hebben op school een mooi theater waar alle kinderen kunnen zitten en luisteren, maar misschien heeft jouw school wel een andere oplossing.

Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, is het leuk om een jury samen te stellen. Deze kan bestaan uit leerkrachten, maar ook uit ander personeel dat op school aanwezig is. Of een groepje ouders, let dan wel op dat dit ouders zijn waarvan hun kinderen niet mee doen in de finale. De jury kiest uiteindelijk de schoolwinnaar.

Prijs voorleeswedstrijd

Nu heeft de school een winnaar, maar wat wint hij eigenlijk? Daar kun je als school over beslissen. Wij hebben daar ook nog geen keuze in kunnen maken. De leerling wint eeuwige roem, misschien wel een medaille of een leuk (voorlees)boek! Ik heb in ieder geval voorgesteld om alle klassenwinnaars een klein presentje te geven.

Opgeven landelijke wedstrijd

Je kunt je als school ook opgeven voor De Nationale Voorleeswedstrijd. Deze wedstrijd is speciaal voor de groepen 7 & 8. Opgeven kan hierVervolgens kun je in de regionale en de landelijke finale terecht komen.

Hebben jullie nog extra ideeën? 

Afbeelding door Billion Photo’s/Shutterstock