Vormen leren met vormenkaarten

Geïnspireerd geraakt door Het kleurenwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schroder maakte ik drie vormenkaarten. Vormen leren met vormenkaarten

Vormenkaart

Eind groep 2 moeten de kinderen de vormen driehoek, cirkel, rechthoek en vierkant herkennen. Veel kinderen kunnen ook andere extra vormen leren.
Daarvoor heb ik vormenkaarten gemaakt. Je kunt er natuurlijk ook de kleuren ermee oefenen. Onderaan vind je tips om ermee te werken.

Vormenkaart basisvormen

Basisvormen vormenkaart

Vormenkaart moeilijke vormen

 

vormenkaarten

Tips

Ophangen in de klas

Hang de vormenkaarten op in de klas en benoem de vormen. Laat de kinderen de vormen in de klas zoeken en ze aanwijzen of in het midden van de tafel leggen.

Puzzel

Zorg voor de vormenkaarten in een geheel en voor alle vormen uitgeknipt en eventueel gelamineerd. Laat de kinderen de vormen op de juiste plek leggen. Je kunt er ook een spel van maken door de kinderen om de beurt te laten dobbelen. Zet cijfers op de vormen, het gegooide cijfer mogen ze dan pakken en op de kaart leggen. Laat ze de vormen (en de kleuren) tijdens het neerleggen goed benoemen.

Manipuleren met de vormen

Knip alle vormen uit en lamineer ze. Laat de kinderen figuren maken met de vormen. Je kunt ze ook vergroten, of juist verkleinen. Je kunt ook zelf wat voorbeelden maken met de vormen.

Schaduw

Print de vormen een keer in zwart-wit uit en een keer in kleur. Knip de gekleurde vormen uit. Laat de kinderen de vormen op de juiste (schaduw)plek leggen.

Veel vormplezier!